Васкршња акција помоћи у Крајини

Крајем априла и средином маја месеца, Хуманитарна организација Срби за Србе спровла је нову Васкршњу акцију у Крајини,  у којој је помоћ стигла до деветнаест породица на подручју Далмације, Лике, Кордуна и Баније. Вредност испоручене помоћи износила је 16.900 €. Помоћ се огледала углавном у куповини средстава за рад, умножавању сточног фонда, као и у грађевинском материјалу за санацију или уређење животног простора.

 Јасеновац – Споменик жртвама настрадалим у II светском рату

 Срби за Србе у порти манастира Оћестово код Книна

Списак испоручене помоћи за 19 породица је следећи:

  • четири кревета са душецима
  • прехрамбене намирнице
  • једне дечије патике
  • 5 коза и 5 јарића
  • два дечија кревета и орман
  • 8 оваца
  • 10 коза и 10 јарића
  • прехрамбене намирнице
  • грађевински материјал  (цемент, ламинат, вакуум стакла…)
  • половна фреза са тањирачом
  • 11 оваца
  • грађевински материјал (спољна изолација за кућу)
  • нова фреза
  • половна прикључна машиња за фрезирање воћњака и винограда
  • грађевински материјал за уређење дечијих соба
  • микро пекара за хлеб, блендер и намирнице
  • кухињски елементи- професионални тример и фрижидер
  • кухињски елементи
  • фрижидер и комбиновани шпорет плин/струја
  • крава
  • материјал за санацију крова куће
  • професионална моторна тестера
  • орман
  • дечији радни сто
  • два кревета са душецима за децу

 Марина и Николина Стегњајић из Далмације

 Петар, Анђела и Милош Ђекић са новим душецима за њихове кревете

Посете породицама којима је испоручена помоћ започели смо на самој граници Лике и Далмације у Грачацу. Посећена је породица Предрага и Александре Ђекић који у доста великој, али несређеној и туђој кући живе са својих шесторо деце. Најстарија је Марија (22) која има одређених проблема у развоју, затим следе Наташа (17), Анастасија (13), Анђела (7), Петар (4) и најмлађи Милош (3).

 Заједничка фотографија са породицом Ђекић

С обзиром да живе у кући у којој није решено имовинско питање, а у недостатку земље коју би обрађивали, главна помоћ се огледала у набавци четири кревета са душецима за децу, док је за преостали новац купљен пакет прехамбених намирница и један пар дечијих патика. Вредност испоручене помоћи износила је 1.000 €.

 Александар и Стефан Ђекић са козама

 СЗС са породицом Ђекић

Након тога долазимо и до села Граб које се налази недалеко од Грачаца. Ту смо посетили породицу Милана и Даре Ђекић који имају троје малолетне деце, синове Стефана (4) и Александра (3) и бебу Рајну (1). За њих смо обезбедили пет коза и пет јарића, као и два дечија кревета са душецима и један орман. Укупна вредност износила је 500 €.

 Породици Новаковић обезбеђено је 8 оваца

Трећа породица са подручја Лике коју обилазимо, била је породица Новаковић из села Велика Попина. Александар и Наташа (рођена Призренка) имају синове Михаила (6) и Петра (3). Овом младом брачном пару, обезбедили смо осам оваца у вредности од 750 €.

 Михаило Новаковић помаже тати Александру око оваца

Последња породица коју смо посетили тог дана је породица Ђукић коју чине родитељи Милан и Богданка и деца Милена (19) и Марко (17). У забаченом селу Горња Суваја једва преживљава ова намучена породица. Болест мајке и проблеми са леђима који су снашли оца након тешких грађевинских послова које је обављао, додатно су оптеретили ову породицу.

 Породици Ђукић обезбеђено је 10 коза и 10 јарића

Наша организација им је обезбедила 10 коза и 10 јарића, којима је увећан сточни фонд и који ће им због болести оца бити од сада главни извор прихода. Уз козе обезбеђен је и мањи пакет прехрамбених намирница. Вредност помоћи износила је 750 € плус превоз 100 €.

 Момчило и Андријана Чоловић са купљеним грађевинским материјалом

Други део посете Крајини започињемо сутрадан обиласком породица у Книну и околини. Прво смо посетили породицу Чоловић из Рашковића код Книна. У породици живе родитељи Јандрија и Жана, са децом Андријаном (14) и Момчилом (8).

 Захвалница од породице Чоловић за све донаторе организације Срби за Србе

 Породица Чоловић

Породица тренутно покушава да оспособи за живот своју кућу коју граде већ годинама и да се преселе. Стога им је обезбеђен грађевински материјал у вредности од 1.300 €, након чије уградње ће успети коначно да се преселе и добију свој кров над главом.

 Породици Букоровић уручена је половна фреза

Недалеко одатле у самом Книну обишли смо самохрану мајку Даворку Букоровић, која у општинском стану живи са два сина Марком (21) и Луком (12). Захтев ове породице је био да се обезбеди фреза са којом би на имању својих родитеља у селу недалеко од Книна обрађивали земљу и бавили се озбиљније земљорадњом. Син Марко је у тренутку посете био на сезонским пословима, али свакако ће он бити један од носилаца пољопривредних послова на сеоском имању. Половна фреза плаћена је 1.150 €.

 Млада породица Зеленбаба из Жагровића

Последња породица у Книнској општини била је породица Зеленбаба из Жагровића, коју чине родитељи Бранислав и Лана и њихова дечица Илијана (3) и Јан (1). Овај млади брачни пар помогли смо куповином 11 оваца, које ће им бити од велике помоћи у тренуцима када недостаје сталног запослења. Вредност ове помоћи износила је 750 €.

 Илијана Зеленбаба са својим овчицама

Идући ка западном делу Далмације, где смо посетили још три помогнуте породице, свратили смо и до породице Калат у месту Радучић крај Кистања, где смо поразговарали са овом четворочланом породицом о потребама и потенцијалној помоћи око куповине плаца, на ком би била изграђена њихова нова кућа. Породица Калат коју смо помогли куповином свиња за узгој пре три године и даље живи у туђој кући у селу коју изнајмљује, а надамо се да ћемо уз помоћ добрих људи прикупити потребних 4.000 € колико је тренутно неопходно да ова породица коначно добије свој кров над главом.

 Породица Стегњаић са обезбеђеним материјалом за фасадну изолацију

Прва станица у овом делу Далмације који смо обишли, била је Кула Атлагића. Тамо је посећена породица Драгана и Милене Стегњаић, који имају ћеркице Марину (6) и Николину (3). Њима смо за потребе стављања спољашње изолације на кућу, купили материјал за фасадну изолацију у вредности од 1.000 €.

 Породица Стегњаић са обезбеђеним материјалом за фасадну изолацију

Након Стегњаића, идемо до мора тачније до Доњег Карина и у госте код породице Иваниш. Још једна породица која жели да своју повратничку свакодневницу учини бољом и лепшом унапређењем пољопривредне делатности.

 Нова фреза за породицу Иваниш

Купљена је нова, већа и квалитетнија фреза за коју је наша организација издвојила 1.300 €, док је породица додала још новца како би купили оно што ће задовољити њихове потребе. У породици живе родитељи Предраг и Сандра, са децом Давидом (17) и Теодором (15). Нажалост мали Давид је одвојен од своје породице због лечења и терапија које има у Београду.

 Породица Цебара са прикључном машином за фрезање воћњака и винограда

Последња породица коју смо обишли на подручју Далмације, била је породица Цебара из места Кашић, које је током одбрамбено отаџбинског рата било на првој линији фронта и које је доста пострадало. Ову вредну и предузимљиву породицу чине родитељи Драгиша и Милијана и три ћерке Маја (18), Ана (13) и Сара (10). За потребе даљег развоја воћарства и повртарства којима се претежно бави ова породица, у договору са њима купљена је половна прикључна машина за фрезање воћњака и винограда у износу од 1.500 €. У нади да ће им достављена помоћ бити од великог значаја за будуће послове, опраштамо се са добрим домаћинима.

 Остаци тврђаве Мачков камен код Бенковца

 Слагалице, књиге и остало за играоницу у Жегару

Искористили смо прилику и да оставимо неколико пакета са разним потрепштинама за пројекат играонице у Жегару, који је наша организација подржала, а који се очекује да буде ускоро завршен. Уз помоћ и ангажовање нашег дугогодишњег сарадника г-дина Банета Којића и његових пријатеља, брзо и успешно су прикупљене ствари које ће бити на корист будућим корисницима играонице.

 Слагалице, књиге и остало за играоницу у Жегару

 Породица Врцељ са материјалом за уређење соба

У другом делу Васкршње акције у Крајини тежиште испоруке и обилазака породица било је на северу Лике, на Кордуну и Банији. Прва породица коју смо обишли током друге посете била је породица Јове и Јасминке Врцељ из Плашког, који имају четворо деце Тамару (9), близанце Небојшу и Дениса (6) и најмлађу Марију (2).

 Весела и разиграна деца породице Врцељ

Са баком сви заједно живе у старој кући у две собе. Одмах до старе куће од добијене помоћи за обнову изграђена је нова кућа, која се мора изнутра у потпуности средити за живот. Како би малим Врцељима помогли да се што пре уселе у своје нове собе, испоручена је помоћ у виду ламината, подних плочица и лајсни за уређење подова у собама. Од вишка средстава обрадовали смо најмлађе и са два пакета слаткиша. Укупна вредност испоручене помоћи износила је 850 €.

 Испоручена помоћ за породицу Брозић-Мићић

Даље настављамо активности на подручју Кордуна. Долазимо до породице у БрозићМићић. Тешку ситуацију смо затекли у овој породици. Мајка Борка је готово потпуно слепа, а уз то се од скоро бори и са карциномом. Њено двоје деце Цвико (19) и Миланка (15) помажу колико могу, а син Цвико је успео и да се запосли од скоро. Скромна помоћ испоручена је за ову породицу, превасходно која би олакшала мајци Борки свакодневне послове око спремања јела за себе и децу, сходно стању у ком се налази. Купљен је мини пекач за хлеб, као и професионални блендер и нешто основних намирница. Вредност помоћи износила је 390 €.

 Нови фрижидер за Вукобратовиће

Друга породица коју смо обишли на Кордуну, овај пут у месту Војишница јесте породица Драгана и Драгане Вукобратовић. Са њима живе још и дечица Ана (5) и Никола (3). С обзиром на недостатак било каквог сталног посла, за оца породице смо наменили професионални тример, са којим би могао да одржава како своје домаћинство, тако да и другим људима коси по потреби. Уз тример купљен је један комбиновани фрижидер, тако да је вредност помоћи износила 650 €.

 Професионални тример за породицу Вукобратовић

Трећа породица на Кордуну коју смо посетили, а друга у месту Војишница јесу Пекићи, родитељи Мирко и Жељка и дечица Јасна (14) и Пантелија (10). Нажалост осим уобичајених проблема око недостатка запослења, ову породицу задесила је и трагедија на рођењу малог Пантелије.

 Јасна и Пантелија Пекић са пристиглим кухињским елементима

Након рођења, примио је недозвољену вакцину која је проузроковала велике потешкоће у развоју говора, тако да Пантелија сада похађа школу за децу са посебним потребама која се налази у Карловцу. Све то умногоме отежава живот ове породице, а посебно су велики трошкови одвожења и довожења Пантелије из школе. Како би им бар мало олакшали услове живота, за њих смо испоручили кухињске елементе у вредности од 610 €.

 Захвалница од породице Пекић из Војишнице

Последњи део акције завршавамо обиласком четири породице са подручја Баније. Прво смо недалеко од Глине у месту Брњеушка, на самом крају опустелог села дошли до младе повратничке породице Ћуповић. Душко са својих 20ак година се решио на повратак из Србије на запустело огњиште, где је засновао породицу са супругом Драганом.

 Фрижидер и шпорет за породицу Ћуповић

У међувремену су добили двоје дечице Луку (2) и Лену (9 месеци). Доста су тешки услови живота у којима живи ова породица, а поготово је тешка била животна прича Душка коју је проживео док се није вратио у своје село. За њих смо испоручили кухињу, комбиновани фрижидер и комбиновани шпорет у вредности од 800 €.

 Кухињски елементи за породицу Ћуповић

Настављамо даље до Петриње и породице Николе и Анкице Мазуловић из села Петрињци. Ову породицу осим родитеља чине ћерка Данијела (18) и мали Данијел (6).

 Крава за породицу Мазуловић

Најстарији син се оженио и не живи више у овом домаћинству. За Мазуловиће смо купили једну краву у вредности од 1.100 €, која треба да се отели врло брзо, што ће бити значајни додатак за ову породицу, с обзиром да осим повремених сезонских послова на којима је ангажован отац Никола немају других прихода.

 Данијел Мазуловић са захвалницом за купљену краву

У близини Костајнице, у селу Чукур обишли смо домаћинство Годића. Далибор и Мирјана имају две девојчице Тамару (3) и Монику (2). Мала кућица у којој живе на самом крају села, није условна за живот целе породице у којој су још и њихови баба и деда. Скоро је отац Далибор успео да уреди једну собицу за своје ћеркице али није било могућости и за опремање исте.

 Кревети за Тамару и Монику Годић

Наша организација је купила два кревета са душецима, један орман и мали радни сто за ове слатке девојчице, како би имали свој скромни кутак за одрастање. Вредност испоручене помоћи износила је 650 €.

 Ормар и радни сто за сестре Годић

Након Годића долазимо до још једног младог брачног пара овај пут у селу Кнезовљани, породице Славише и Јелене Ранић, који имају синчића Николу (4). Ова породица очекује врло брзо и принову, тако да ће мали Никола добити друштво за одрастање. Како би помогли да ова породица дође до одређених прихода, за вредног оца Николу набављена је професионална моторна тестера у вредности од 500 €.

 Моторна тестера биће од велике помоћи породици Ранић

Последња породица у овој великој Васкршњој акцији коју смо посетили, јесте породица Игора и Гордане Црнојевић из места Велико Крчево. Игор и Гордана имају чак четири ћерке и то Адријану (16), Лидију (12), Милицу (11) и тек рођену Лелу (2 месеца). За ову бројну породицу наменили смо 1.250 € за куповину претежно црепа како би се заменила стара кровна конструкција.

 Део грађевинског материјала за кровну конструкцију куће породице Црнојевић

Обишли смо и погон за производњу пелета у манастиру Комоговина, који је да подсетимо наша организација покренула заједно са Епархијом Горњокарловачком пре неколико месеци. Од тада додатно је набављен од стране Епархије погон за сушење и мешање смесе за прављење пелета, урађено је комплетно осветљење просторија, пробијен је део пута због лакшег прилаза камиона, завршен је значајан посао око админситрације и сада се још чека одобрење за употребну дозволу, тако да се очекује свакога часа да производња почне пуном паром. У склопу овог пројекта потребно ће бити да се обезбеди трактор породици Шестић, како би отац Ђука који ће бити запослен на производњи пелета, могао са јачим трактором да допрема стабла из оближње шуме. Процењена вредност трактора је око 5.000 €, па се надамо да ћемо уз помоћ донатора као и до сада обезбедити ова средстава у најскоријем року. Трактор би користио вредној породици Шестић, како за потребе поменутог пројекта, тако и за њихове потребе око пољопривреде које имају.

 Погон за пелет

На крају свега заиста би неправда била, када не би истакли својеврсан пример братољубља, испита положеног десетком из предмета Шта је то идеја Срби за Србе, а који смо имали на делу да видимо у изведби племените породице Бјелановић из околине Кистања. Ову шесточлану породицу имали смо прилику да помогнемо у неколико наврата претходних година, када смо се и ближе упознали са њима. У условима у каквим се налази и велика већина наших сународника на том подручју, а то је недостатак сталног запослења, социјална изолованост у засеоцима некада бројних и компактних Српских заједница и свим пратећим проблемима који су њихова свакодневност, нису заборавили на своју браћу у осталим крајевима која тешко живе. Великодушно су се понудили и поклонили чак петнаест коза, које су прослеђене као помоћ породицама Ђекић и Ђукић из Лике.

 Манастир Комоговина

Ланац жртвовања за ближњег свог ком тежимо као организација из акције у акцију, а који смо имали прилику и да видимо и осетимо током нашег боравка у Далмацији, је једини начин који нам може обезбедити овоземаљски опстанак као народу, а што је још важније и задобијање царства небеског. У све тежем времену по наш народ, заиста као бисер сијају овакви примери, који нам дају ветар у леђа да наставимо још јаче нашу племениту мисију, јер осим просте испоруке материјалне помоћи видели смо да расте и развија се у срцима помогнутих клица доброчинства и братољубља.

 Деца су наша будућност!

Користимо ову прилику да се захвалимо на гостопримству братству манастира Св. Недеље у Оћестову код Книна, свештенству Епархија Далматинске и Горњокарловачке без којих не би било могуће реализовати комплетну Васкршњу акцију и који су без обзира на све недаће са којима се свакодневно сусрећу увек на услузи свом народу.

Рачуни од купљене помоћи за 19 породица у склопу Васкршње акције у Крајини

Тренутно стање
Последња промена: 18. април 2024.
14.451.919 РСД
24.284 USD
10.684 CAD
41.203 EUR
10.640 EUR
147.786 SEK
66.739 NOK
Прикупљено од 2006.год:
15.041.652
Помогнутих породица:
3.300
Помогнуте деце:
16.000
Циљ за 2024.годину:
3.500.000 EUR

Прикупљено у току 2024.год: 944.155 € од 3.500.000 € (27%)

СМС на 7763 (200 дин.)
Динарски рачун
: 160-279491-71

  • Прикупљено у 2024.години: 39.051.966 дин.
  • Прикупљено од 2007. године: 596.283.785 дин.

Позови 17763 (3 КМ)
КМ
: 5620128130024158

  • Прикупљено у 2024.години: 130.769 КМ
  • Прикупљено од 2010. године: 3.261.530 КМ

Текући рачун: 510-91548-03

  • Прикупљено у 2024.години: 6.131 €
  • Прикупљено од 2015. године: 408.351 €

Check payable to: Serbs for Serbs
PO Box 34206, Chicago, IL 60634

  • Прикупљено у 2024.години: $ 74.954 USD
  • Прикупљено од 2010. године: $ 2.368.510 USD

Cheque payable to: Serbs for Serbs Canada
635 The Queensway, LL, Toronto, ON M8Y 1K6
Interac E-transfer to
donate@serbsforserbs.ca

  • Прикупљено у 2024.години: $ 85.458 CAD
  • Прикупљено од 2015. године: $ 1.310.355 CAD

BSB: 032-278
Account No: 878615
Customer: Serbs for Serbs Inc.

  • Прикупљено у 2024.години: $ 37.655 AUD
  • Прикупљено од 2022. године: $ 211.439 AUD

Пошаљи SZS на број 81190 (2,99 €)
IBAN
: DE97760695590002751992
Customer: Serben für Serben e. V.

  • Прикупљено у 2024.години: 56.604 €
  • Прикупљено од 2014. године: 842.209 €

Позив на број: 0901 300 201 (3 €)
IBAN
: AT973200000010364339
SWIFT/BIC: RLNWATWW
Customer: Org. f. hum. Hilfe – Srbi za Srbe

  • Прикупљено у 2024.години: 77.532 €
  • Прикупљено од 2011. године: 2.497.379 €

Пошаљи “SZS 30″ на 488 (од 1-99 CHF)
Konto
: 61-335679-5
IBAN: CH57 0900 0000 6133 5679 5
SWIFT: POFICHBEXXX
Customer: Org. f. hum. Hilfe Srbi za Srbe Swiss

  • Прикупљено у 2024.години: 22.699 CHF
  • Прикупљено од 2011. године: 844.612 CHF

VIPPS: 104414
DNB Bank
: 1503 83 80483

  • Прикупљено у 2024.години: 100.373 NOK
  • Прикупљено од 2016. године: 1.738.093 NOK