Васкршња акција у Крајини, II део

Након што је Хуманитарна организација Срби за Србе успешно спровела први део велике Васкршње акције на подручју Крајине, тачније широм Далмације, убрзо је завршен обилазак преосталих 16 породица на подручју Лике, Кордуна, Баније и Западне Славоније. Такође испоручена је помоћ и за једну породицу са подручја Далмације, коју смо посетили приликом првог дела Васкршње акције у Крајини. Укупна вредност испоручене помоћи у другом делу Васкршње акције износи 13.320€ (+ 1.200€ крава из претходне посете).

Преглед испоручене помоћи по породицама:

  • Два кауча, ормар и бојлер
  • Улазна врата и намирнице
  • Материјал за опремање купатила (плочице, бојлер, водокотлић,   умиваоник) и намирнице
  • Половна музилица за козе и лактофриз за чување млека
  • Машина за шишање оваца
  • Коке носиље, концентрат…
  • Две крмаче, кревети на спрат, радни сто и столица
  • Материјал за ограђивање имања (бетонски стубови и жица)
  • Крава, материјал за уређивање дечије собе, радни сто, орман и кревет
  • Комбиновани шпорет струја/плин и фрижидер
  • Веш машина- Ламинат за покривање пода у кући
  • Крава са телетом
  • Шпорет на дрва
  • Половна балирка за сено
  • Половни прикључци за трактор (тањирача и сунце)
  • Крава (Далмација)

 Срби за Србе са породицом Војновић

Акцију смо започели на подручју Лике, тачније у Грачацу и околини. Посећена је самохрана мајка Радмила Војновић која има троје деце Младен (17 год), Маријана (16 год) и Данијела (1,5 год).

 Један од два кауча купљених за породицу Војновић

У изузетно скромним условима у стану у Грачацу живи ова породица. Како би им донекле олакшали тешке животне услове, обезбедили смо помоћ у виду два кауча, ормара и једног бојлера у вредности од 540 €.

 Породица Станисављевић испред нових улазних врата

Недалеко од Грачаца обилазимо породицу Станисављевић коју чине родитељи Угљеша и Марија, са децом Небојшом (5 год) и Ненадом (1 год). За ову породицу обезбедили смо улазна врата за кућу и намирнице у вредности од 700 , јер током јесени и зиме када су обилне падавине, ветар наноси влагу у кућу и отежава живот превасходно најмлађима.

 Увек насмејана деца породице Ђилас

Трећа породица коју смо помогли јесте породица Ђилас из једног удаљеног села код Срба, на самој граници са Босном. Породицу коју познајемо већ неколико година и која је рекордер по броју деце међу породицама са подручја Крајине, чак деветоро малолетне деце, поново смо помогли. Породицу чини отац Радован са супругом Биљаном и децом Предрагом (15 год), Милицом (13 год), Радмилом (11 год), Стеваном (9 год), Мирославом (9 год), Слађаном (6 год), Мирјаном (4 год), Божидаром (2 год) и Дејаном (1 год).

 Породица Ђилас са материјалом за купатило

За потребе опремања новије куће у коју планирају да се преселе, а коју су започели да реновирају на свом имању, купљен је материјал за уређење купатила (плочице, бојлер, водокотлић, умиваоник) и нешто основних животних намирница. Укупна вредност помоћи износила је 580 €.

 Половни лактофриз уручен је породици Рашета

Након тога обилазимо и три породице на подручју општине Доњи Лапац. Иако смо све три породице раније помагали, нова помоћ је овог пута ишла у сврху економске одрживости домаћинстава. Породица коју прво посећујемо је породица Рашета коју чине родитељи Дражен и Рада и деца Јована (21 год), Немања (18 год) и Бранкица (7 год).

 Музилица за козе обезбеђена је породици Рашета

За потребе унапређења фарме коза коју имају, купљени су им један половни лактофриз за чување млека и половна музилица укупне вредности 1.000€.

 Машина за шишање оваца купљена је породици Дотлић

Недалеко од Рашета, долазимо до породице Дотлић. Родитељи Дамир и Мира имају децу Драгана (9 год) и Слађану (7 год). Такође за потребе унапређења посла којим се баве, набављена је професионална машина за шишање оваца у вредности од 450 €.

 1.400 kg концентрата за живину обезбеђено је породици Балаћ

Последња породица на овом подручју коју смо посетили и помогли је породица Балаћ у којој живе родитељи Саша и Кристина са децом Гораном (15 год), Немањом (5 год) и Наташом (1 год).

 Коке носиље уручене су породици Балаћ

У вредности од 1.000 € купљено је 100 кока носиља, 1.400 kg концентрата и суплементи за живину за потребе оснивања фарме кока носиља за узгој.

 Чланови породице Маћешић

Једина породица са подручја Кордуна коју смо овај пут помогли, јесте породица Маћешић из Војнића.

 Кревету на спрат највише су се обрадовали најмлађи

Ову скромну и вредну породицу чине родитељи Дејан и Милијана, са децом Дејаном (9 год), Мариом (7 год), Огњеном (3 год) и Анамаријом (месец дана).

 Дејана Маћешић за својим новим радним столом

 Две товне крмаче купљене су породици Маћешић

Породица живи у изнајмљеном стану у Војнићу због школских обавеза деце. За потребе најмлађих набављен је кревет на спрат, радни сто и столица, док смо нешто конкретнију помоћ обезбедили за цело домаћинство у виду две товне крмаче које ће узгајати на оближењем сеоском имању. Укупна вредност испоручене помоћи износила је 900 €.

 Постављање бетонских стубова тачније ограде код породице Кљајић

Још једна породица коју смо у претходном периоду помогли, посетили смо и овај пут и испоручили договорену помоћ. За самохрану мајку Данијелу Кљајић из околине Глине на Банији и њено четворо деце Јелену (18 год), Милана (16 год), Николу (13 год) и Данијела (9 год) испоручени су бетонски стубови са оградом, у вредности од 800€.

 Срби за Србе са браћом Кљајић

Сврха помоћи је да се заштити имање на ком ће ова породица узгајати коке носиље, а све у циљу даље продаје и економског осамостаљивања.

 Породица Топо богатија је за стеону краву

У околини Двора на Уни, такође на Банији посетили смо и помогли две породице. Прво смо посетили породицу Топо из Рујевца коју чине родитељи Горан и Ђурђица и деца Милана (13 год), Горана (11 год) и Милан (10 год).

 Намештај и ламинат за дечију собу породице Топо

За њих је испоручена конкретна помоћ у виду стеоне краве, материјал за уређивање дечије собе, радног стола, ормана и кревета. Укупна вредност испоручене помоћи износила је 1.630 €.

 Чланови породице Ковачевић

Након породице Топо, долазимо до још једне многодетне породице, Ковачевић из села Ванићи. У изнајмљеној кући живе родитељи Владимир и Драгана, са децом Бранком (8 год), Лореном (6 год), близнакињама Анастасијом и Петром (5 год), Анђелом (3 год) и Ларом (1 год). Велики проблем за ову породицу представља то што немају свој кров над главом. Кућу коју изнајмљују покушавају помало да отплате, али преостали износ од око 8.000 € је превелики за породицу која нема сталних примања и која притом има шесторо малолетне деце.

 Ковечевићима су обезбеђени комбиновани шпорет и фрижидер

Сходно тренутној ситуацији, једина врста помоћи коју смо могли да обезбедимо за ову породицу била је набавка основне беле технике и то комбинованог шпорета плин/струја и једног фрижидера. Укупна вредност помоћи износила је 440 €.

 Мајка Драгана Ребић са сином Данијелом

Даље на подручју Баније, тачније у ближој и даљој околини Костајнице посећујемо пет породица. Прво посећујемо породицу Ребић из Доњих Кукурузара, коју чини самохрана мајка Драгана са сином Данијелом (6 год). За ову породицу наменили смо једну веш машину у вредности од 280 €.

 Породици Остојић набавиљен је ламинат

Након тога пут нас води до породице Остојић. Родитељи Мирослав и Слађана имају децу Марка (7 год) и Зору (7 месеци). С обзиром да живе у кући у којој нема пода и да то представља велики проблем поготово за најмлађе, обезбедили смо материјал за постављање ламината превасходно у дневној соби у којој ова породица проводи највећи део времена. Вредност набавке материјала износила је 550 €.

 Крава са телетом за породицу Ловрић

Следећа породица коју смо посетили и помогли је породица Ловрић из Слабиња у општини Дубица. Родитеље Синишу и Марију нисмо затекли код куће, као ни Косту (13 год) који је био у школи, али су нам се зато баба Ана и деда Милан захвалили на урученој помоћи у виду краве са телетом у вредности од 1.450 €.

 Шпорет на дрва Алфа плам за породицу Драчина

У Дубици посећујемо још једну самохрану мајку Маријану Драчину. Она у домаћинству живи са својом мајком Ранком и сином Алексом (13 год). За њих смо обезбедили један шпорет на дрва у вредности од 450 €.

 Срби за Србе са породицом Јанић

Последња породица коју посећујемо на подручју Баније у склопу ове Васкршње акције, јесте породица Јанић у којој живе родитељи Милан и Здравка, са децом Бранком (11 год) и Сашом (9 год). Нажалост најмлађи син Саша болује од тешког облика епилепсије. Тешку економску ситуацију у којој се налази ова породица, додатно оптерећује болест детета.

 Испоручена половна балирка за сено породици Јанић

Породица Јанић се као и већина породица бави сточарством и пољопривредом и за њих је набављена половна балирка за сено, вредности од 2.000 €. Јанићи ће са набављеном балирком моћи да остварују додатне приходе, преко потребне за лечење малога Саше.

 СЗС у посети основној школи у Дубици

Током посете Банији посетили смо и основу школу у Дубици и том приликом обишли српску децу која овде похађају веронауку.

 Породица Куриџа са половном тањирачом и сунцем за трактор

По први пут од почетка наше делатности на подручју Крајине, посећена је и помогнута породица са подручја Западне Славоније. У близини Окучана у селу Боровац посетили смо породицу Куриџа. Родитељи Предраг и Весна имају децу Душанку (9 год), Милену (7 год) и Луку (3 год). И овде се нажалост сусрећемо са тешком економском ситуацијом, коју погоршава додатно болест мале Душанке. Она је до сада имала неколико операција на срцу.

 Лука, Милена и Душанка Куриџа

У договору са породицом, купљени су половни прикључни делови за трактор (тањирача и сунце) у вредности од 550 €. С обзиром да је у питању вредна и радна породица, имаћемо их у плану за додатну помоћ током наредних акција.

 Чланови породице Брадаш са испорученом кравом

Истакли би и то да је испоручена помоћ у виду краве за породицу Брадаш из Жагровића код Книна, коју чине родитељи Дражен и Снежана и деца Милица (12 год) и Јелена (10 год), која је посећена током првог дела Васкршње акције. Вредност испоручене помоћи износила је 1.200 €.

Још једном смо били сведоци тешких животних услова у којима живе српске породице широм Крајине, заборављене и напуштене од стране матице Србије. Наставићемо и убудуће наш рад на пољу помоћи како социјално угроженим породицама, тако и оним породицама које имају могућности за озбиљније бављење пољопривредом и сточарством. Захваљујемо се на подршци и помоћи свештенству Епархија Горњокарловачке и Пакрачко-славонске, без чијег залагања свакако не би било могуће успешно и квалитетно спровести планирану акцију у дело.

ДЕЦА СУ НАША БУДУЋНОСТ!

Рачуни и потврде финансиране помоћи

Тренутно стање
Последња промена: 22. април 2024.
14.451.919 РСД
24.284 USD
10.684 CAD
41.203 EUR
10.640 EUR
147.786 SEK
66.739 NOK
Прикупљено од 2006.год:
15.065.557
Помогнутих породица:
3.300
Помогнуте деце:
16.000
Циљ за 2024.годину:
3.500.000 EUR

Прикупљено у току 2024.год: 968.060 € од 3.500.000 € (28%)

СМС на 7763 (200 дин.)
Динарски рачун
: 160-279491-71

  • Прикупљено у 2024.години: 39.051.966 дин.
  • Прикупљено од 2007. године: 596.283.785 дин.

Позови 17763 (3 КМ)
КМ
: 5620128130024158

  • Прикупљено у 2024.години: 130.769 КМ
  • Прикупљено од 2010. године: 3.261.530 КМ

Текући рачун: 510-91548-03

  • Прикупљено у 2024.години: 6.131 €
  • Прикупљено од 2015. године: 408.351 €

Check payable to: Serbs for Serbs
PO Box 34206, Chicago, IL 60634

  • Прикупљено у 2024.години: $ 74.954 USD
  • Прикупљено од 2010. године: $ 2.368.510 USD

Cheque payable to: Serbs for Serbs Canada
635 The Queensway, LL, Toronto, ON M8Y 1K6
Interac E-transfer to
donate@serbsforserbs.ca

  • Прикупљено у 2024.години: $ 85.458 CAD
  • Прикупљено од 2015. године: $ 1.310.355 CAD

BSB: 032-278
Account No: 878615
Customer: Serbs for Serbs Inc.

  • Прикупљено у 2024.години: $ 37.655 AUD
  • Прикупљено од 2022. године: $ 211.439 AUD

Пошаљи SZS на број 81190 (2,99 €)
IBAN
: DE97760695590002751992
Customer: Serben für Serben e. V.

  • Прикупљено у 2024.години: 56.604 €
  • Прикупљено од 2014. године: 842.209 €

Позив на број: 0901 300 201 (3 €)
IBAN
: AT973200000010364339
SWIFT/BIC: RLNWATWW
Customer: Org. f. hum. Hilfe – Srbi za Srbe

  • Прикупљено у 2024.години: 77.532 €
  • Прикупљено од 2011. године: 2.497.379 €

Пошаљи “SZS 30″ на 488 (од 1-99 CHF)
Konto
: 61-335679-5
IBAN: CH57 0900 0000 6133 5679 5
SWIFT: POFICHBEXXX
Customer: Org. f. hum. Hilfe Srbi za Srbe Swiss

  • Прикупљено у 2024.години: 22.699 CHF
  • Прикупљено од 2011. године: 844.612 CHF

VIPPS: 104414
DNB Bank
: 1503 83 80483

  • Прикупљено у 2024.години: 100.373 NOK
  • Прикупљено од 2016. године: 1.738.093 NOK