02. децембра 2010.

Место натопљено крвљу невиних

Симо Брдар, некадашњи руководилац меморијала у Јасеновцу, садашњи музејски саветник ЈУ Спомен подручја Доња Градина и филмски редитељ, одржао је протеклог викенда (27. 11. и 28. 11.)  два предавања, уз пројекцију својих документарних филмова, у просторијама бечких храмова Успенија Пресвете Богородице и Светог Саве.
Место натопљено крвљу невиних

Simo_BrdarСимо Брдар, некадашњи руководилац меморијала у Јасеновцу, садашњи музејски саветник ЈУ Спомен подручја Доња Градина и филмски редитељ, одржао је протеклог викенда (27. 11. и 28. 11.)  два предавања, уз пројекцију својих документарних филмова, у просторијама бечких храмова Успенија Пресвете Богородице и Светог Саве.

Прво вече, у сали храма Успенија Пресвете Богородице, пројекцији филмова присуствовао је и мр Рајмунд Фастенбауер, генерални секретар Израелског културног удружења у Бечу. Simo_BrdarУ оквиру програма приказани су Брдарови филмови: „А Бог је ћутао“ (исповест Садика Данона - Браце, последњег преживелог Јевреја из Јасеновца), „Сунце и жица“ (прича о Миљи Каурин, која и данас живи у мраку, јер су је у Јасеновцу ослепили принудним гледањем у сунце) и „Саво водо“ (исповест гестикулацијама глувонемог Богољуба Босанчића, преживелог логораша). Сва три остварења су у ствари потресне приче о страдању у усташком концентрационом логору Јасеновац, што представља аутентично сведочење о усташком геноциду за време Другог светског рата.У сали храма Светог Саве, у недељу, после свете Литургије, приказан је и филм „Градина“.„Разлог настанка ових филмова је врло историчан, јер, ако не будемо сачували сјећања на Градину и Јасеновац, ширећи тако истину свијетом, тешко да можемо и опстати“, казао је након пројекције сам аутор филмова Симо Брдар.Он је додао да својевсну мисију представља труд да се говори о Градини, великом људском стратишту, где је деловао Усташки концентрациони логор „Јасеновац“, трећи по величини, а како је рекао Брдар, по методама мучења и убијања засигурно први концентрациони логор у Европи.Говорећи о научним принципима којима је утврђиван број јасеновачких жртава, он је објаснио да је посљедњим истаживањима утврђено да се у гробницама у Доњој Градини број убијених по метру кубном креће између 17 и 25 жртава.„Дужина масовних гробница креће се од 15 до 50, ширина 3 до 4, а дубина 2,5 метара, а  с обзиром на број од 125 масовних гробница и њихове димензије, кубатура износи 30.852 кубна метра, што, помножено са просечним бројем жртава износи преко 600.000 убијених.То доказује да је у концентрационом логору Јасеновац убијено укупно 700.000 жртава, од чега је 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја и 127.000 антифашиста, без обзира на веру, а страшнија од ове чињенице је да је, од укупног броја жртава Јасеновца, 20.000 било деце узраста од новорођенчета до 12 година“, навео је Симо Брдар, аутор 25 документарних филмова и добитник 16 награда на међународним филмским фестивалима, где је само са филмом „Сунце и жица“ освојио 6 међународних награда.Преузето са http://www.serb-kirche.at/ (СПЦ Беч)

Повезане вести

Коментари