18. марта 2008.

НАШИ КУМОВИ

НАШИ КУМОВИ

БОГ НА НЕБУ, КУМ НА ЗЕМЉИ

Кумство као духовна и света веза између породица и братстава раније је у српском народу  имало већи значај од крвног сродства. Кумовање је сматрано светињом, почасном титулом која се не одбија, и узвишеним односом потврђеним кроз изреку ''Бог на небу, кум на земљи''. Слично девојци, кум је биран из угледне домаћинске куће. Као најдражи гост седeo је на челу стола приликом породичних светковина или обиљежавања тужних догађаја. Први је помагао у невољи, а као трећи родитељ пратио је  психофизички развој и васпитање свог кумчета.Хуманитарна организација Срби за Србе овом акцијом  покушава вратити заборављену институцију  Кумства међу Србе. Сви који из било којих разлога желе директно да помажу одабраној породици, постају наши КУМОВИ. Породицу из рубрике Српске хероине могу одабрати по својој вољи, или на основу наше препоруке. За сада имамо два Кумства.Прво. Митиће из Аустрије који редовно донирају тринаесточлану породицу Живковић из Крушевца Друго. Кнежевиће из Канаде који ће на месечној бази директно донирати породицу Лакетић из Куршумлије. 1. Митићи из Аустрије Зорица и Добривоје Митић који већ 35 година раде и живе у Аустрији, преузели су пре пола године бригу о једанаесторо деце Виолете и Радише Живковић из села Слатина код Крушевца.  Најстарији од деце је Милан Живковић, са 20 година. Следе: Ненад (18) па Слађана (15), Миша (12), Дејан (11), Бојан (10), Ивана (7), Марија (6), Сања (5),  Јелена (3) и најмлађи Михајло рођен 14 септембра прошле године. Шесторо деце похађа школу. Издржавају се сечом и продајом огревног дрвета, хранећи стоку и убирањем приноса са властитог имања величине три хектара. Живе у старој кући,поред које су почели градити нову.                                                               2. Кнежевићи из Канаде                                 На нашу препоруку породица Кнежевић из Канаде ће месечно донирати новац породици Лакетић из Куршумлије, са осморо деце.

Биљана (34) и Вуко Лакетић (45) живе у куршумлијском планинском селу Дегрмен, без воде и струје, са својих осморо деце. Најстарија је шеснаестогодишња Јелена,потом следе Рада (10), Сања (9), Тања (8), Милош (6), Александар (4), Бојана (2) и тек рођени Светислав. Деца спавају на гвозденом кревету, задаћу пишу уз свећу или фењер, у старој, трошној кући са једним прозором. Боља кућа је недавно изгорела у пожару, када је страдао деда Светислав. Вуко ради као домар у школи,и то им је једино примање.

Почетком септембра 2008 Лакетићи су уселили у нову кућу са три собе, величине 82 квадрата у предграћу Куршумлије, насеље Расадник,  коју је изградило Министрарство за инфраструктуру Србије. Сво имање приликом усељења стало им је у четири путне торбе.

Контакт  телефон: 064/922-8176 Адреса: Улица Доситеја Обрадовића,18430 Куршумлија

Повезане вести

Коментари