Радна посета на Косову и Метохији

У јеку последњих терористичких напада на наше сународнике у Метохији, а у склопу предстојеће велике БОЖИЋНЕ АКЦИЈЕ, представници Хуманитарне организације СРБИ ЗА СРБЕ посетили су 15 породица широм косовско-метохијских енклава. Посебан акценат стављен је на обилазак, подршку и помоћ породицама из Гораждевца, које су се нашле у епицентру напада.  Посете породицама започињемо у општини Ново брдо где обилазимо од раније нам познату породицу Стојковић. Породицу коју поред родитеља чине и малишани Андрија (4) и Лука (2) помогли смо први пут пре две године. На жалост, стање куће је и даље доста лоше, а услови за живот најмлађих су нехумани.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Kosmet/2015/poseta/Stojkovici.jpg

Породица Стојковић из села Стража у Новом брду 



Примарни циљ за помоћ овој породици биће свакако побољшање услова за живот у кући, како би дечица могла несметано да се развијају и одрастају. Осим тога Стојковићи су истакли да би им и набавка једног хидрофора за довод воде у кућу, столица, стола и кухињских елемената знатно олакшала ситуацију. У селу Паралову затичемо још једну породицу која живи у мало је рећи нељудским условима. У оронулој кући без оџака, у којој кров прети да се уруши, а да не помињемо и недостатак купатила као нешто што се подразумева, одраста четири малишана: Немања (6), близанци Урош и Ђорђе (5) и најмлађа Анђелка (1) са својим родитељима Тањом и Славишом Стаменковићhttps://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Kosmet/2015/poseta/Stamenkovici.jpg

Најмлађи Стаменковићи са својом мајком и баком преживљавају тешке дане 



У селу у ком су Шиптари почели полако да купују напуштена имања, најмлађи Стаменковићи немају никога осим једни друге. Као и код њихових вршњака из породице Стојковић, примарни циљ биће оспособљавање куће за нормалан и безбедан живот дечице. Мимо неопходних радова на кући Стаменковићима би било потребно обезбедити и нешто од најосновнијег покућства као што је: фрижидер, шпорет на дрва и три кревета за децу. Знатно бољу ситуацију затичемо у породичном домаћинству Васића из Горњег Кормињана. Млади супружници Милош и Сања живе у домаћинству са сином Давидом (1) и са Милошевим родитељима и браћом. У сврху оспособљавања неколико новоизграђених просторија за живот, као примарну потребу Васићи су назначили куповину плочица за подове и купатило (70м2).

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Kosmet/2015/poseta/Vasici.jpg

Породица Васић са представницима организације СРБИ ЗА СРБЕ



Настављамо посету код породице Станковић из Доњег Кормињана коју чине родитељи Драган и Драгица и деца Александар (24) и Милица (19). Осим што су незапослени, услови за живот су релативно пристојни. Како би се оспособила једна просторија у кући за потребе деце, потребно је набавити око 20м2 ламината, кнауфа и стиропора.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Kosmet/2015/poseta/Stankovici.jpg

Породица Станковић са представнима организације у свом домаћинству



У Одановцима долазимо до породице Димитријевић коју чине родитељи Дејан и Бранка и деца Душан (15), Вукашин (10) и Томислав (5). Ова вредна породица се бави сточарством, а као најенопходнију помоћ назначили су нам да би им требале коке носиље и нешто од покућства: веш машина, кревет и орман.  https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Kosmet/2015/poseta/Dimitrijevic.jpg

Димитријевићи испред своје породичне куће 



После скоро четири године поново се сусрећемо са породицом Ристић из села Стрезовце. Први пут сходно тадашњим скромним могућностима помогнута је ова намучена породица са неколико основних кућних елемената. Нажалост сада затичемо поново идентичну ситуацију. Цела породица, коју поред родитеља Сретена и Соње чине и деца Снежана (16), Јована (15), Милош (11) и Ивана (10), живи у једној скромној собици која им представља све.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Kosmet/2015/poseta/Ristici.jpg

Породица Ристић без купатила у свом домаћинству  



Кућа у очајном стању, без купатила и са неколико неуређених просторија је свакодневница породице Ристић. Осим скромних социјалних примања, Ристићи су истовремено и корисници народне кухиње. Примарни план помоћи ће бити свакако опремање купатила и довођење куће у функционално стање, како би деца која су сада већ одрасла имала своје засебне собе. Од покућства за Ристиће планирамо да обезбедимо и шпорет на дрва. Недалеко од Грачанице у селу Ново Бадовце обилазимо млади брачни пар Арсић. Родитељи Милош и Драгана имају двоје деце, синове Ђорђа (3) и недавно рођеног Тодора (1 месец). За потребе санације зида у купатилу, потребно је набавити плочице и кнауф.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Kosmet/2015/poseta/Arsici.jpg

Заједничка слика чланова организације Срби за Србе и Арсића



У Доњој Гуштерици посећујемо породицу Дејана и Марије Живковић. С обзиром да са децом Петром (12), Немањом (11) и Кристином (9) живе заједно у кући са Дејановим родитељима, као најбитнију ставку су нам назначили набавку ламината (50м2) за под у новој кући која је саграђена у истом дворишту. Такође би био потребан и један шпорет на дрва за грејање нових просторија.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Kosmet/2015/poseta/zivkovici.jpg

СЗС са породицом Живковић у Доњој Гуштерици



Још једна тешка прича коју затичемо овог пута у селу Скуланеву. Игор Милић живи са супругом Вером (Горанком из Албаније) и две девојчице Николијом (2) и Недом (1) у једној малој соби. Због изузетно скученог простора у ком живе, мала Николија је играјући се ненамерно оборила посуду са врелом водом и задобила озбиљне опекотине на стопалу. https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Kosmet/2015/poseta/Milici.jpg

Породица Милић у својој кући 



С обзиром да се Милићи баве и сточарством као један вид помоћи навели су куповину једне краве или мотокултиватора. За потребе проширења стамбеног простора потребно би било набавити и одређен број блокова, а и замрзивач који би користио за цело домаћинство Милића. Последња породица коју смо тог дана посетили је породица Ивана и Јелене Јовић, који у домаћинству живе са Ивановом мајком и двоје дечице Анђелином (5) и Николином (1).

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Kosmet/2015/poseta/Jovici.jpg

Породица Јовић  



Ивана који иначе ради као црквењак у локалној цркви затичемо како са скромним средствима покушава да закрпи рупе на кући пред предстојећу зиму. Како би породици Јовић помогли да се просторије у кући која је у доста лошем стању, доведу у донекле пристојно стање планирамо да обезбедимо у наредном периоду материјал за изолацију. Осим изолације, Јовићима због грејања просторија би био потребан и један шпорет на дрва, као и један кревет за децу. Посете породицама настављамо други дан на подручју Метохије. Као што смо и најавили тежиште посете је било у Гораждевцу. Циљ посете осим планиране помоћи породицама, била је и својеврсна подршка преосталом српском народу у том селу након преживљеног терористичког напада који се десио пре непуних недељу дана. У сарадњи са локалним српским властима и братством манастира Високи Дечани, посећене су три породице. Прво смо посетили породицу Вељка и Дијане Здравковић који имају четири малолетне ћеркице: Анђелу (12), Исидору (9), Софију (6) и Неду (4). За породицу Здравковић ћемо се потрудити да обезбедимо један шпорет на дрва.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Kosmet/2015/poseta/zdravkovic.jpg

Најмлађи Здравковићи у свом дому  



Након тога долазимо до домаћинства Крстић Бобана и Слађане, који имају двоје дечице Лазара (4) и Дамјана (2). Бобан се озбиљно бави сточарством па нам је пренео да би му од користи била још једна крава или два телета за узгој.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Kosmet/2015/poseta/krstici.jpg

Породица Крстић из Гораждевца  



Последња породица из Гораждевца која је у плану за помоћ је породица Пере и Милице Кастратовић, које нажалост нисмо затекли у домаћинству.   https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Kosmet/2015/poseta/kastratovici.jpg

Породица Кастратовић у свом дому



Са њима живи и двоје дечице Радмила (2) и Милић (1), а сазнали смо да је мајка Милица трудна и да се ускоро очекује долазак на свет још једног Милића. За ову породицу план је да се набави један електрични шпорет и замрзивач. Посету Метохији завршавамо обиласком породице Драгослава и Гордане Ђурић из Осојана. Како би кућу која је скоро изграђена, али која је изнутра недовршена, довели у стамбено стање потребно је набавити основну столарију, материјал за купатило и под, као и инсталацију за воду. Породицу Ђурић чини још и троје малолетне деце Тамара (15), Драгиша (11) и Данијел (9), па је оспособљавање нове куће свакако приоритет. https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Kosmet/2015/poseta/djuric.jpg

Породица Ђурић са о. Исајиом из манастира Високи Дечани и СЗС



У склопу Божићне акције на подручју Метохије, у плану је и набавка машине за брање кукуруза која ће бити на располагању свим домаћинствима у Великој Хочи, која се баве пољопривредом. Такође, за потребе рада Народних кухиња биће обезбеђена машина за пребирање кромпира који се узгаја на 15 хектара црквене земље широм Косова и Метохије. Осим посета породицама јужно од Ибра, нешто раније посетили смо породицу Милићевић из Сочанице код Лепосавића у северном делу Косова и Метохије. Породицу чине отац Милан, мајка Снежа и деца Јана (17), Перица (14), Николина (11) и Михајло (4). Домаћин Милан ради у Водоводу, примају дечији додатак и баве се пољопривредом, али би им пуно значила и једна крава како би могли да обезбеде млечне производе за своје потребе и продају. Због напада на неколицину наших породица у претходним данима, накнадно су у план помоћи по хитном поступку уврштене још две породице. Прво породица Симоновић из Србобрана коју чине отац Зоран и мајка Дана и синови Милан (16) и Богдан (11) којима ћемо помоћи у набавци стакла за трафику у којој раде, а која је погођена са неколико метака током напада.  https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Kosmet/2015/poseta/simonovic.jpg

Мајка Дана и син Богдан испред киоска на који су пуцали   



И поред њих породицу свештеника Милоша Вукића из Осојана, који у домаћинству живи са супругом Данијелом и децом Хеленом (6) и Анђелом (3). У нападу је обијена и опљачкана кућа оца Милоша, па је план да се овој породици помогне набавком нових и квалитетнијих улазних врата.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Kosmet/2015/poseta/Otac%20Milos%20vukic.jpg

Свештеник Милош Вукић из Осојана



Тамни облаци поново се надвијају над нашим малобројним и страдалним народом широм Метохије. Најискреније се надамо да до нове олује неће доћи и да ће се српски народ одупрети свим насртајима и покушајима да се заувек избрише са својих вековних огњишта. Шта год да се деси, организација СРБИ ЗА СРБЕ стајаће раме уз раме са својим народом и биће му на услузи у оквиру своје добротворне мисије, а све у циљу опстанка и останка нашег народа како у Метохији тако и на Косову. Позивамо све надлежне институције, удружења и појединце да спознају озбиљност целе безбедоносне ситуације у нашој јужној покрајини и да својим скромним ДОНАЦИЈАМА обезбеде српској дечици безбрижније детињство.

Рачуни и потврде финансиране помоћи

Тренутно стање
Последња промена: 24. март 2024.
12.548.863 РСД
26.790 USD
49.669 CAD
41.203 EUR
10.640 EUR
110.440 SEK
45.742 NOK
Прикупљено од 2006.год:
14.836.945
Помогнутих породица:
3.300
Помогнуте деце:
16.000
Циљ за 2024.годину:
3.500.000 EUR

Прикупљено у току 2024.год: 739.448 € од 3.500.000 € (22%)

СМС на 7763 (200 дин.)
Динарски рачун
: 160-279491-71

  • Прикупљено у 2024.години: 21.998.828 дин.
  • Прикупљено од 2007. године: 579.230.647 дин.

Позови 17763 (3 КМ)
КМ
: 5620128130024158

  • Прикупљено у 2024.години: 83.144 КМ
  • Прикупљено од 2010. године: 3.213.905 КМ

Текући рачун: 510-91548-03

  • Прикупљено у 2024.години: 4.464 €
  • Прикупљено од 2015. године: 406.684 €

Check payable to: Serbs for Serbs
PO Box 34206, Chicago, IL 60634

  • Прикупљено у 2024.години: $ 44.266 USD
  • Прикупљено од 2010. године: $ 2.337.822 USD

Cheque payable to: Serbs for Serbs Canada
635 The Queensway, LL, Toronto, ON M8Y 1K6
Interac E-transfer to
donate@serbsforserbs.ca

  • Прикупљено у 2024.години: $ 69.260 CAD
  • Прикупљено од 2015. године: $ 1.294.157 CAD

BSB: 032-278
Account No: 878615
Customer: Serbs for Serbs Inc.

  • Прикупљено у 2024.години: $ 15.839 AUD
  • Прикупљено од 2022. године: $ 189.623 AUD

Пошаљи SZS на број 81190 (2,99 €)
IBAN
: DE97760695590002751992
Customer: Serben für Serben e. V.

  • Прикупљено у 2024.години: 56.604 €
  • Прикупљено од 2014. године: 842.209 €

Позив на број: 0901 300 201 (3 €)
IBAN
: AT973200000010364339
SWIFT/BIC: RLNWATWW
Customer: Org. f. hum. Hilfe – Srbi za Srbe

  • Прикупљено у 2024.години: 77.532 €
  • Прикупљено од 2011. године: 2.497.379 €

Пошаљи “SZS 30″ на 488 (од 1-99 CHF)
Konto
: 61-335679-5
IBAN: CH57 0900 0000 6133 5679 5
SWIFT: POFICHBEXXX
Customer: Org. f. hum. Hilfe Srbi za Srbe Swiss

  • Прикупљено у 2024.години: 22.699 CHF
  • Прикупљено од 2011. године: 844.612 CHF

VIPPS: 104414
DNB Bank
: 1503 83 80483

  • Прикупљено у 2024.години: 78.953 NOK
  • Прикупљено од 2016. године: 1.716.673 NOK