Честа питања

КОЈА ЈЕ ВИЗИЈА ОРГАНИЗАЦИЈЕ?

Визија Хуманитарне организације Срби за Србе је препознатљива и професионална организација, способна да одговори на потребе угрожених породица и заједница широм Балкана у циљу опстанка српског народа и стварања квалитетнијих услова за живот будућих нараштаја.

КОЈА ЈЕ МИСИЈА ОРГАНИЗАЦИЈЕ?

Мисија Хуманитарне организације Срби за Србе је да кроз своје добротворне и друштвене активности утиче на подизање свести српског народа о важности међусобног организовања.

ЗАШТО СРБИ ЗА СРБЕ?

Хуманитарна организација Срби за Србе настала је као идеја српског народа у дијаспори с циљем заједничког организовања и пружања помоћи угроженим сународницима на Балкану. Саборност и братољубље постале су темељне вредности око којих смо се окупили.

КОМЕ ПОМАЖЕТЕ?

Хуманитарна организација Срби за Србе помаже угроженим породицама са троје и више деце широм Балкана. У крајевима где је угрожен опстанак српског народа (Косово и Метохија, Крајина, Федерација Босне и Херцеговине, Северна Македонија, Сребреница, Прешево, Бујановац, Медвеђа и делови Рашке области) излазимо у сусрет и породицама са мањим бројем деце.

КАКО ДЕФИНИШЕТЕ ЛОШУ МАТЕРИЈАЛНУ СИТУАЦИЈУ?

Под лошом материјалном ситуацијом сматрамо изостанак једног или више основних услова неопходних за живот (храна, вода, струја, одећа, покућство, оруђа за рад, купатило, кућа, прилика за образовањем, безбедност). Трудимо се да помогнемо и вредним вишечланим породицама којима мало фали да стану на ноге како би и оне сутра биле у прилици да помажу другима.

ЗАШТО ПОМАЖЕТЕ?

Потреба сваког човека је да помогне другом у невољи. Помоћ је не само велика људска врлина, већ и хришћанска дужност. Усмеравањем помоћи на многочлане породице утичемо на њихово осамостаљивање од социјалних програма државе, а индиректно и на повећавање наталитета. Помажући другима, помажемо и себи.

КАКО ПОМАЖЕТЕ?

Помоћ се огледа у набавци животиња за узгој, пластеника, пољопривредне механизације, машина за рад, покућства, грађевинског материјала, изградњи, куповини, доградњи и санацији кућа итд. Када год је то могуће, помоћ се састоји у елиминацији узрока који су довели до сиромаштва породице. Активности су подељене у више сегмената: посета породици и утврђивање конкретних разлога сиромаштва породице, израда пројекта помоћи у сарадњи са породицом и другим чиниоцима, објављивање извештаја о посети на сајту и друштвеним мрежама Организације, прикупљање донација, реализација помоћи, објављивање извештаја о реализованој акцији на сајту и друштвеним мрежама Организације, као и евалуација учинковитости реализоване акције по потреби.

КОЈИ ЈЕ ЦИЉ ВАШЕ ПОМОЋИ?

Циљ помоћи је да се угроженим породицама, најчешће отуђеним од остатка друштва, омогуће услови да живе и поштено се издржавају од свог рада. Добар део људи данас је сведен на зависнике од социјалног система, милости државе и друштва. Такође, последњи ратови и прогони нашег народа утицали су да многе породице насилно изгубе све оно што су годинама брижљиво стварале на својим огњиштима. Продубљивање солидарности од националног је значаја. Нити један озбиљан народ не сме дозволити себи да стотине хиљада људи живе у екстремном сиромаштву и да бројне заједнице буду потпуно заборављене од највећег дела својих сународника.

КОЈИ СУ КРАЈЊИ ЦИЉЕВИ ВАШЕ ПОМОЋИ?

Крајњи циљеви помоћи Хуманитарне организације Срби за Србе су да се угроженим породицама обезбеде основни услови за живот, да буду спремне саме себе да издржавају и да у будућности помогну другима, деца да буду охрабрена за школовање и стварање сопствених породица, а донатори организације да буду задовољни реализованим активностима које ће да их мотивишу да континуирано подржавају рад организације.

КО ВАМ ЈЕ ПОТРЕБАН У ОРГАНИЗАЦИЈИ?

У Организацији су нам потребни:

 • Донатори који ће обезбедити стабилност рада Организације кроз редовно финансирање конкретних пројеката.
 • Волонтери који су спремни да део свог слободног времена, енергије и средстава усмере на спровођење активности Организације.
 • Запослени који ће својим знањем, способностима, пожртвованошћу и схватањем посла као позива подићи рад Организације на виши ниво.
 • Људи који неће користити Организацију у било чије индивидуалне, политичке или идеолошке сврхе.

ДА ЛИ ПОМАЖЕТЕ ПОРОДИЦАМА СА МАЊИМ БРОЈЕМ ДЕЦЕ, БОЛЕСНИМА И СТАРИМА?

Главни мотив при формирању Хуманитарне организације Срби за Србе био је борба против беле куге. Због тога је одлучено да се помоћ пружа породицама са великим бројем деце које представљају драгуље српског народа. Свесни смо огромних размера сиромаштва и да је помоћ неопходна и другим угроженим категоријама попут болесних, особа са инвалидитетом, старих, породица са мањим бројем деце, иако су те категорије заступљене и међу породицама које помажемо. Ипак, услед ограничених средстава, не успевамо ни своју примарну циљну групу да „покријемоˮ, па смо принуђени да на огроман број свакодневних молби за помоћ одговарамо негативно. Тренутно се у бази података Организације налази више од 1.500 вишечланих породица на чекању. Из тих разлога, тренутно није изводљиво проширивање делокруга рада, иако је то чињено већ неколико пута од настанка Организације. Даће Бог да временом, како буде стизало више донација, снизимо критеријуме за помоћ као што смо то учинили у крајевима где је угрожен опстанак српског народа попут Косова и Метохије, Крајине, Федерације Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Прешева, Бујановца, Медвеђе, Сребренице и делова Рашке области. Онима којима Организација није у могућности за сада да помогне, трудимо се да пружимо бар индиректну помоћ тако што их саслушамо, пошаљемо предлоге коме још да се обрате за помоћ и проширимо апел путем друштвених мрежа.

ЗАШТО СУ РАЂАЛИ ТОЛИКО ДЕЦЕ КАД НЕ МОГУ ДА ИХ ИЗДРЖАВАЈУ?

Свака породица је прича за себе. Не могу се све породице ставити у један кош и колективно осудити. На трусном балканском подручју све се може окренути преко ноћи, па су тако и многе породице живеле у нормалним условима, а онда су се сплетом разних околности (губитак посла, болест, природне непогоде, пожари, ратови, губитак живота итд.) нашле у ситуацији да им је потребна помоћ. Не треба судити било коме, већ сходно могућностима помоћи превасходно због деце. Услед беле куге, због које српски народ полако нестаје, сматрамо да су породице богате бројним потомством прави драгуљи нашег народа.

КОЛИКО СТЕ ПОРОДИЦА ДО САДА ПОМОГЛИ?

Хуманитарна организација Срби за Србе је од краја 2005. године помогла више од 3.100 вишечланих породица широм Балкана, а многе од њих и по више пута у различитим акцијама помоћи. Реализовано је и више од 100 пројеката за читаве заједнице, села, болнице, вртиће, школе, народне кухиње и друге установе, па је укупан број људи који су добили неки вид подршке од стране наше организације далеко већи. Такође, небројено пута смо логистички помогли реализацију разних других хуманитарних акција, али такве ствари нисмо никада желели да евидентирамо и представљамо као своје.

ДА ЛИ СТЕ ПОМОГЛИ НЕКОМЕ КОМЕ НЕ ТРЕБА?

Хуманитарна организација Срби за Србе сваке године помогне више од 200 породица. Међу тим породицама буде и родитеља који нису баш примерни у разним погледима, па повремено добијамо питања зашто смо им помогли. Наш одговор увек је исти – због деце. Какви год да су родитељи, деца не заслужују да немају купатило, да спавају на поду, да буду гладна и да одрастају без осмеха. Било је, наравно, случајева и да смо одустали од помоћи неким породицама или да је просто било немогуће помоћи им, а било је и примера да смо породицама помогли и погрешили у процени. Ко ради, тај и греши, а оно што је битно јесте да се извлаче поуке и да су и наше грешке јавно доступне јер не кријемо ништа, водећи се начелима транспарентног пословања којег се држимо од почетка рада Организације.

КОЛИКО ЈЕ ПОТРЕБНО ОД КАДА СЕ ОБИЂЕ ПОРОДИЦА ДА БУДЕ ПОМОГНУТА?

С обзиром да Хуманитарна организација Срби за Србе годишње помаже више од 200 породица широм Балкана, више је фактора који утичу на то у ком ће року стизати помоћ. Неке породице добију помоћ у року од неколико недеља након прве посете, неке после неколико месеци, а поједини пројекти се одуже и на више од годину дана из различитих разлога. Већина породица, ипак, буде помогнута у року од годину дана након обиласка. Фактори који утичу на такве ствари јесу превасходно логистичке и финансијске природе. Није могуће одједном свима помоћи, посебно узевши у обзир да спроводимо велики број захтевних грађевинских пројеката и да је неопходно време организовати све и прикупити неопходна средства.

КАКО БИРАТЕ ПОРОДИЦЕ ЗА ОБИЛАЗАК?

Хуманитарна организација Срби за Србе помаже породицама са троје и више деце широм Балкана, а што се тиче Косова и Метохије, Крајине, Федерације Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Прешева, Бујановца, Медвеђе и делова Рашке области, односно крајева где је угрожен опстанак српског народа, излазимо у сусрет и породицама са мањим бројем деце. Тренутно у бази података имамо више од 1.500 вишечланих породица од којих многе чекају на нашу посету и помоћ и по више година. На почетку сваке године бирамо које ћемо породице обићи и евентуално помоћи у тој години, што представља изузетно незахвалан и емотивно тежак посао. При избору породица нпр. у Србији поделимо породице на регионе, а онда из сваког бирамо сличан број породица, што значи да фаворизујемо удаљеније крајеве у којима имамо мањи број породица на чекању. Обраћамо пажњу на степен угрожености, причу породице, број деце, хитност, да ли су у питању самохрани родитељи или сирочад, неопходну помоћ, примања, да ли у неком месту имамо догађаје, да ли смо у неком месту раније помагали, да ли у неком месту знамо за много породица, у којој мери је породица већ помагана, време јављања и друге факторе.

ЗАШТО НЕ РЕАГУЈЕТЕ БРЖЕ КАДА СЕ ПОЈАВИ НЕКИ СЛУЧАЈ У МЕДИЈИМА И НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА?

Хуманитарна организација Срби за Србе има више од 1.500 породица на чекању и сваке године је активно више од 200 акција помоћи. Свако убацивање неке нове породице преко реда повлачи за собом одлагање неке друге породице, па такве ствари углавном избегавамо да радимо. Додатан разлог је и што спроводимо велики број захтевних пројеката за које знатно раније планирамо исплате. Често се дешава да и породице чије приче привуку доста пажње добију значајну помоћ у кратком временском року, а ми то проверимо након одређеног времена, када проценимо и да ли је породици потребна још нека скромнија помоћ или је неопходно значајније да се укључимо. Не бисмо ни да се претворимо у организацију која стално преузима приче за које се покаже да привлаче пажњу великог броја људи, већ круг донатора желимо да проширујемо планским, озбиљним и дугорочним приступом. Не желимо да занемаримо ни породице које можда нису довољно медијски „интересантне”, а чија деца једнако заслужују нашу помоћ.

ЗАШТО ФОТОГРАФИШЕТЕ СВАКУ ПОРОДИЦУ?

Пракса Хуманитарне организације Срби за Србе од самог настанка је да за сваку помогнуту породицу мора бити објављен извештај са информацијама, фотографијама обезбеђене помоћи и скенираним рачунима за сваки утрошен динар, што представља основ транспарентног пословања. Све те информације, у сваком тренутку, могу се пронаћи на нашем сајту. Пошто окупљамо више од 100.000 донатора широм света, то је најефектнији начин да у сваком тренутку могу проверити шта је учињено с њиховим донацијама. Постоје ситуације када ни нама није пријатно да фотографишемо и објављујемо те фотографије, али, нажалост, не постоји други начин да оправдамо утрошена средства код постојећих и да истовремено дођемо до нових донатора. Наравно, уколико постоје разлози за то, трудимо се да не приказујемо баш све што затекнемо на терену, чувајући достојанство породица и, пре свега, деце.

ШТА СЕ ДЕШАВА АКО ЗА НЕКУ ПОРОДИЦУ БУДЕ ПРИКУПЉЕНО ВИШЕ СРЕДСТАВА НЕГО ШТО ЈЕ НЕОПХОДНО?

У случају да се за неку породицу прикупи више наменских донација него што је неопходно за помоћ коју је определио Управни одбор Хуманитарне организације Срби за Србе, преостала средства биће преусмерена за помоћ другим угроженим породицама које се налазе у актуелним пројектима.

ДА ЛИ НЕКО ВАН ОРГАНИЗАЦИЈЕ МОЖЕ ПОЋИ СА ВАМА У ПОСЕТУ НЕКОЈ ПОРОДИЦИ?

У посете породицама углавном иду чланови Организације, волонтери и донатори који изразе такву жељу, али је број људи увек ограничен транспортним капацитетима и потребом да у посете иду људи који брину о фотографисању, снимању, писању извештаја и реализацији помоћи. Сви остали који осећају потребу лично да обиђу неку породицу могу добити контакт телефон и организовати посету у сопственој режији.

ДА ЛИ ПРИКУПЉАТЕ ГАРДЕРОБУ, НАМИРНИЦЕ И НАМЕШТАЈ?

Хуманитарна организација Срби за Србе не прикупља робне донације јер немамо одговарајући простор где бисмо могли складиштити веће количине, а, искрено, и у мањку смо с временом услед редовних свакодневних активности да бисмо се том послу могли озбиљно посветити. Раније је било доста лоших искустава у вези са тим, па смо схватили да је у питању изузетно захтеван посао за који тренутно немамо довољно капацитета. Ко жели на тај начин да помогне, може одабрати неку од породица са сајта Организације и директно им послати или допремити донацију. Такође, могу се контактирати и друге фондације. Без обзира на начин, наш савет је свакако да се увек донирају ствари које су очуване, опране, чисте и функционалне у сваком смислу.

КО СТОЈИ ИЗА ВАС?

Иза Хуманитарне организације Срби за Србе стоји огроман број појединачних донатора из целог света што нам омогућава потпуно слободно деловање. Тренутно, број донатора већи je од 100.000 на годишњем нивоу. Иза нас не стоји нити једна странка, политичка организација, државна институција, амбасада, међународна организација или корпорација ни у једној од земаља у којима смо активни. Организацију су покренули млади, образовани, енергични и породични људи коју су целој причи ударили здраве темеље, а затим кренули да ређају циглу по циглу. Од 2005. године гради се племенита прича заснована искључиво на стрпљивом и истрајном раду.

ДА ЛИ САВ НОВАЦ ОД ДОНАЦИЈА ОДЛАЗИ НА ПОМОЋ ПОРОДИЦАМА?

Све велике организације имају неизоставне оперативне трошкове који прате процес прикупљања донација, функционисања организације и реализације помоћи. Транспарентност не подразумева да трошкови не постоје, већ да се сви трошкови који се покривају од донација јасно и јавно приказују. На почетку рада Хуманитарне организације Срби за Србе, због малог обима спровођених акција, трошкови су били мали, а како је Организација расла и ширила се, тако су се трошкови увећавали. У великој мери, трошкови се покривају од прилога чланова Организације, спонзорстава правних лица, прихода од продаје ствари из продавнице и наменских донација за развој и јачање организације, што значи да су донације усмерене ка породицама минимално оптерећене. Сви трошкови приказују се кроз табеле протока новца, скениране рачуне, месечне и годишње извештаје и, наравно, пред надлежним органима 11 земаља у којима је Организација регистрована. Оно што је охрабрујуће је да се сваки уложен динар у хуманитарном раду, под условом да се ради озбиљно и дугорочно, враћа вишеструко. Захваљујући успостављеном систему, помоћ која стиже до породица из године у годину све је већа.

КОЛИКО ВАС ИМА У ОРГАНИЗАЦИЈИ?

Хуманитарну организацију Срби за Србе чине 11 регистрованих огранака (Србија, Република Српска, Црна Гора, Аустрија, Немачка, Швајцарска, Норвешка, Шведска, Америка, Канада и Аустралија), више стотина волонтера, више од 20 запослених и полузапослених особа у Србији, Републици Српској и Немачкој и више од 100.000 донатора.

ДА ЛИ ЈЕ ПОТРЕБНО ДА ХУМАНИТАРНА ОРГАНИЗАЦИЈА ЗАПОШЉАВА ЉУДЕ?

Без људи који свакодневно улажу најмање осам сати свог времена, није могуће спроводити акције оваквих размера. Са постепеном професионализацијом започето је 2013. године услед непрестаног увећања обима посла, као и жеље чланова Организације да се рад подигне на виши ниво у циљу прикупљања више донација и пружања помоћи већем броју породица. Исправност те одлуке потврђена је у годинама које су иза нас јер је раст у броју донација и помогнутих породица константан.

КОЛИКЕ СУ ПЛАТЕ У ОРГАНИЗАЦИЈИ?

Просечна плата у Организацији на нивоу је просечних плата у Србији и Републици Српској. Трудимо се да нашим запосленима постепено побољшавамо услове рада, имајући у виду могућности и потребе Организације да има проверене и квалитетне запослене који ће ваљано обављати радне задатке. Поносни смо на све наше запослене јер свој посао схватају као позив.

КОЛИКО ПРОЦЕНАТА МОЈЕ ДОНАЦИЈЕ ИДЕ НА ПОМОЋ, А КОЛИКО НА ТРОШКОВЕ?

Подаци се разликују сваке године, али увек највећи део средстава које Хуманитарна организација Срби за Србе прикупи иде на помоћ породицама. Као и свака велика организација, имамо трошкове попут горива, путарина, књиговођства, вођења 11 огранака, канцеларија, плата запослених, државних пореза, банкарских провизија, одржавања и унапређивања сајта, израде промотивног материјала и донаторских кутија, маркетинга итд. Оно по чему смо препознати је што све те трошкове јавно и таксативно приказујемо. Водимо се тиме да у хуманитарном раду не сме бити тајни и да сви заинтересовани људи морају имати могућност провере како се троше прикупљене донације. Ипак, потребно је правити разлику између трошкова и начина на који долазимо до донација јер, за разлику од неких других хуманитарних организација, немамо унапред формиран буџет на почетку године, па је потребно да улажемо свој рад и новац како бисмо те исте донације прикупили. Примера ради, за организацију неког догађаја у дијаспори (нпр. за изнајмљивање хале) уложимо 1.000 евра, а приходујемо 5.000 евра. Тако гледано, проценат трошкова је доста висок. Ипак, то није суштина. Суштина је да ми не бисмо имали тих 4.000 евра за помоћ породицама да претходно нисмо уложили 1.000 евра. Одлучили смо да транспарентно приказујемо бруто приходе и пратеће трошкове, иако знамо да је пракса код већине организације да приказују само нето приход. Добар део трошкова покрива се кроз донације чланова Организације, спонзорства правних лица, продају ствари и наменске донације за развој и јачање Организације. Тачне бројке и проценти по годинама истакнути су у свим нашим годишњим извештајима.

ДА ЛИ САМО СРБИ МОГУ ДА ПОМОГНУ?

Наравно да не. Од самог настанка Организације у акцијама учествују припадници различитих народа.

ДА ЛИ ПОМАЖЕТЕ САМО СРБИМА?

Идеја Срби за Србе настала је као жеља Срба у расејању да помогну својим угроженим сународницима на Балкану. Хуманитарна организација Срби за Србе, као материјализација те идеје, постала је спона између људи који желе да помогну и оних којима је та помоћ најпотребнија. Циљ је буђење солидарности, братољубља и саборности унутар српског народа, ма где он живео. Трудимо се, као прави домаћин, да решавамо проблеме унутар своје куће, по угледу на друге народе у свету и окружењу. Наравно, многи чланови, руковођени хришћанским начелима милосрђа, учествују и у разним другим акцијама, а постоји и низ примера да смо као Организација помогли и породицама које не припадају српском народу. Реалност је, нажалост, да су у неким крајевима многе породице социо-економски и безбедносно угрожене баш зато што припадају српском народу, па оне представљају посебан фокус нашег деловања.

КОЛИКА ЈЕ МИНИМАЛНА ДОНАЦИЈА?

Не постоји минимална донација. Сви су позвани да донирају према својим материјалним могућностима. Неко ће донирати 100, неко 1.000 динара, неко 50, 100 или 200 евра. Циљ није да активности Организације зависе од малог броја људи који ће издвајати већа финансијска средства, него успостављање система који чине велики број људи са скромним и редовним уплатама чиме се отвара могућност да наша организација помогне што већи број породица Тај пут јесте тежак, дуготрајан и изискује стрпљење, али је једини исправан и започет је још 2005. године. Данас Хуманитарна организација Срби за Србе окупља више од 100.000 људи који сваког месеца или пар пута годишње шаљу донације, а циљ је да се једног дана дође до више од милион донатора на месечном нивоу.

КОЈЕ СУ ГАРАНЦИЈЕ ДА НЕКО НЕЋЕ ЗЛОУПОТРЕБИТИ НОВАЦ?

До сада је било много сумњивих хуманитарних пројеката и проневеравања новца. Људи који су спремни да манипулишу поверењем добрих људи постоје и данас. Зато Хуманитарна организација Срби за Србе ни од кога не очекује да верује у дату реч. Верујемо искључиво у дуготрајну изградњу поверења на два исправна начина – константним радом и потпуном транспарентношћу. Срби за Србе су једна од ретких организација које потпуно јавно презентују своје финансијско пословање, како у погледу прикупљених средстава, тако и у погледу утрошених средстава. То су механизми путем којих се може контролисати рад Организације.

МОЖЕТЕ ЛИ ДА ДОКАЖЕТЕ ВАШУ ТРАНСПАРЕНТНОСТ?

Хуманитарна организација Срби за Србе кроз неколико корака пружа потпуну транспарентност, односно свој рад ставља на јавни увид и контролу свима:

 • На главној страници сајта увек се налази тренутно стање на рачунима свих 11 огранака организације.
 • Имена донатора и износи донација ажурирају се неколико пута недељно. Сви донатори од настанка Организације до данас се могу наћи овде.
 • Информације о свим актуелним пројектима помоћи могу се наћи овде
 • Након одрађених акција објављују се извештаји са детаљним описом ситуације у којој породица живи, фотографијама уручене помоћи и скенираним рачунима за сваки утрошен динар. На овај начин је до сада помогнуто више од 3.000 породица које се могу наћи поређане по земљама у падајућем менију „Помогли смоˮ.
 • Комплетна документација Организације (рачуни, потврде итд.) може се наћи овде.
 • Неколико пута недељно ажурира се табела протока новца кроз коју су приказане све финансијске трансакције Организације. То је вероватно и најважнија ставка транспарентног пословања.
 • Израђују се месечни и годишњи извештаји у склопу којих се налазе и финансијски извештаји. Сви се могу погледати овде.

НА КОЈИ НАЧИН ФУНКЦИОНИШЕ СЗС ПРОДАВНИЦА?

У складу са законодавством Републике Србије и Републике Српске, продаја производа из СЗС продавнице обавља се путем зависних правних лица Бастион ДОО Београд и Бастион ДОО Бања Лука чији је оснивач Хуманитарна организација Срби за Србе. Сва остварена добит користи се за активности Организације.

ШТА ВИ ИМАТЕ ОД ХУМАНИТАРНОГ РАДА?

Чланови Хуманитарне организације Срби за Србе имају велику духовну корист и осећај испуњености због учествовања у оваквој племенитој мисији. Велики утисак остављају посете сиромашним породицама које су захвалне на самој чињеници да неко „из далекаˮ мисли на њих. Снажно на човека утиче и чињеница да сте некој породици помогли да стане на ноге и постане самостална. Укратко, видети дечији осмех веће је задовољство од било какве материјалне користи. Такође, кроз Организацију се обилази велики број прелепих српских села, насеља и градова широм Балкана. Редовно се посећују православне светиње и знаменитости од националног значаја. И на самом крају, кроз активизам у Организацији стичу се пријатељи за цео живот и, чак, рађају нове љубави.

ДА ЛИ САРАЂУЈЕТЕ СА ДРУГИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА?

Хуманитарна организација Срби за Србе активно сарађује са више десетина хуманитарних, црквених, непрофитних и студентских организација. Често се међусобно помажемо, трудећи се да на делу искажемо српску слогу и солидарност. Штавише, трудили смо се и да допринесемо настанку неких нових хуманитарних организација. С многим члановима других организација смо у пријатељским везама, а било је чак и неколико склопљених бракова. Постоје и бројне организације са којима није било активније сарадње, али свакако раде добар посао и поштујемо њихов рад. Битно је да се схвати да је већина хуманитарних организација на истом задатку, иако свака има свој начин рада, циљну групу коју помаже и друге специфичности. Постоје, нажалост, и поједине организације са којима не сарађујемо због разних манипулација којима су склоне у свом хуманитарном раду, услед којих су нарушавали поверење донатора широм света.

ПО ЧЕМУ СЕ ИЗДВАЈАТЕ ОД ДРУГИХ ОРГАНИЗАЦИЈА?

Незахвално је одговарати на овако постављено питање, али неколико кључних одлика и специфичности Хуманитарне организације Срби за Србе по којима је препозната широм света су:

 • Потпуна транспарентност;
 • Пружање помоћи широм Балкана, где год живи српски народ;
 • Континуиран рад;
 • Спровођење великих пројеката попут стамбеног збрињавања породица, подизања фабричких постројења и упошљавања људи;
 • Званично регистровани огранци у 11 земаља;
 • Потпуна финансијска независност и самосталност у пословању, односно ослањање искључиво на велики број појединачних донација.

ЗАШТО ШТАМПАТЕ И ШАЉЕТЕ ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ, ЗАР ТО НИЈЕ БЕСПОТРЕБАН ТРОШАК?

Путем штампаног примерка годишњег извештаја допиремо и до људи који нас не прате путем интернета. Такође, то је један од начина да на транспарентан начин представимо свој рад у претходној години. Уједно, желимо да изразимо и одређену врсту захвалности донаторима за поверење које нам указују и да покажемо да организација функционише на озбиљном нивоу. За штампање годишњег извештаја Хуманитарна организација Срби за Србе углавном добија наменску донацију Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, а након слања на кућне адресе увек стигне велики број донација, па се таква инвестиција исплати и краткорочно и дугорочно.

ДА ЛИ ВАМ ДРЖАВА ПОМАЖЕ?

Хуманитарна организација Срби за Србе не зависи нити од једне државе, већ искључиво од огромног броја појединачних донатора. Било је случајева да су институције неких земаља и поједине општине подржале наше акције помоћи угроженим породицама, без условљавања на било који начин.

ДА ЛИ ЦРКВА НЕШТО ПОМАЖЕ?

Наравно. Бројни свештеници, монаси и епископи пружају значајан допринос у спровођењу активности наше Хуманитарне организације Срби за Србе. Наши чланови непосредни су сведоци и разноврсне помоћи коју народ добија од стране епархија, манастира, цркава, организација и народних кухиња Српске православне цркве. Црква је често једини стуб опстанка српског народа у угроженим подручјима.

ДА ЛИ ДЕЛИТЕ ДРУГЕ ХУМАНИТАРНЕ АПЕЛЕ?

Наравно. Иако је увек у току велики број акција наше организације, трудимо се да испоштујемо дељењем апела на друштвеним мрежама и саветом сваког ко нам се обрати за помоћ.

ДА ЛИ ДЕЛИТЕ СТВАРИ КОЈЕ НЕМАЈУ ВЕЗЕ СА ХУМАНИТАРНИМ РАДОМ?

Не. Делимо искључиво садржаје везане за Хуманитарну организацију Срби за Србе и друге хуманитарне акције.

КАКО МОЖЕМО ДА СЕ УКЉУЧИМО У ОРГАНИЗАЦИЈУ?

Бројни су начини на које се, поред донирања, може допринети активностима Хуманитарне организације Срби за Србе:

 • ширењем лепе речи о Организацији у кругу пријатеља
 • ширењем вести Организације на друштвеним мрежама и интернету
 • посећивањем СЗС хуманитарних догађаја
 • промоцијом хуманитарних бројева
 • подстицањем нових донатора
 • рекламирањем ствари из СЗС продавнице
 • повезивањем са медијима
 • контактирањем нових фирми и спонзора
 • проналажењем нових локација за донаторске кутије
 • помагањем у организовању хуманитарних догађаја
 • слањем нових идеја
 • Moжете се јавити путем мејла, друштвених мрежа или попуњавањем пријавног формулара на сајту Организације.

КАКО ДОЛАЗИТЕ ДО ДОНАТОРА?

Хуманитарна организација Срби за Србе до највећег броја донатора долази путем друштвених мрежа, хуманитарних догађаја, донаторских кутија и СЗС продавнице. На друштвеним мрежама Организацију прати преко 500.000 људи и годишње организујемо пар десетина маркетиншких кампања. Сваке године организујемо или координишемо неколико стотина хуманитарних догађаја широм света. Трудимо се и да непрестано ширимо мрежу донаторских кутија, па их тренутно имамо на око 1.000 локација. Што се тиче СЗС продавнице, путем онлајн продаје, догађаја и наших продавница у Београду, Новом Саду, Нишу, Лозници, Бањалуци, Приједору и Бијељини вршимо дистрибуцију великог броја производа са националним мотивима. Кључни разлог зашто се људи одлучују за Хуманитарну организацију Срби за Србе је, наравно, потпуна транспарентност и континуиран рад кроз које већ годинама градимо поверење. Тренутно окупљамо више од 100.000 донатора и тај број је у непрестаном порасту.