О нама

Сведоци смо лоше демографске слике српског народа, опадања наталитета, пораста броја нежења, абортуса, старења становништва, и генерално слабог економског статуса домаћинства широм Балкана. Бела куга је озбиљно запретила, просечан брачни пар је „пао” на једно дете. Због негативне стопе наталитета годишње у Србији, Републици Српској и Црној Гори има преко 50.000 становника мање! Аналитичари упозоравају да ће већ половином овог века Срби постати мањина у читавом региону! На другој страни, оно о чему се недовољно говори су породице са више деце које муку муче живећи у оскудици. Окупиране тек пуким преживљавањем, стидљиве су у својим захтевима за остваривање права која им припадају. Њихове животне приче, страхови и проблеми су идентични, али скоро невидљиви и нечујни да би скренули пажњу шире јавности, медија, па и државе.

Зато, Срби већ годинама имају светску хуманитарну организацију. Избором имена, оснивачи су описали и мисију коју чине само три речи – Срби за Србе. Организација је настала крајем 2005. године, првенствено као идеја српског народа у расејању да се окупи око племенитих циљева, тачније, око пројеката помоћи социјално угроженим вишедетним српским породицама широм Балкана. Окосницу организације чине млади и енергични људи, окупљени заједничком визијом помоћи онима који су благословени бројним потомством, свесних да сваком ко не живи у материјалном изобиљу и мала помоћ значи пуно.

Уз препознатљив слоган – Деца су наша будућност – организација је, од 2005. године, уз помоћ великог броја донатора из целог света, прикупила 13 милиона евра донација са којима је директно помогла више од 3.200 породица са више од 15.500 деце, широм Балкана. Поред директне материјалне помоћи породицама, у више наврата помоћ је пружана и народним кухињама, породилиштима, болницама, основним и средњим школама, универзитетима и другим институцијама које свакодневно брину о здрављу и образовању деце.

Захваљујући бројним донаторима широм света, више стотина породица данас живи у топлим домовима, имају нова купатила, струју и воду, белу технику, кровови више не прокишњавају… Много је деце која су први пут добила своју собу, кревет, радни сто, плакар, играчку, компјутер. Много је родитеља који данас имају могућност да својој деци обезбеде чашу свежег млека, који имају пластеник, трактор са прикључцима, са којим обрађују земљу и са којим зарађују за породицу. Много је породица које су добиле нову наду, обновиле веру и добиле снагу да се боре ту где јесу, на својим вековним огњиштима, за себе и за своје потомство.

Транспарентан рад наше организације од првих спроведених пројеката помоћи до данас, допринео је великом порасту и приливу нових донација, као и окупљању нових чланова и волонтера широм света. Чињеница да сваки прикупљени динар презентујемо јавно је веома битна ради поверења и контроле нашег рада. Месечни извештаји, листа донатора, увид у стање новца на рачуну, као и проток новца су свакодневно доступни свим нашим члановима, донаторима, пријатељима и виртуелним посетиоцима. Организација је до сада званично регистрована у Србији, Републици Српској, Црној Гори, Аустрији, Швајцарској, Немачкој, Норвешкој, Сједињеним Америчким Државама, Канади,Шведској и Аустралији, уз бројна представништва у другим државама, која ће ускоро постати и званично регистроване организације.

Поред 11 огранака у свету, Хуманитарну организацију Срби за Србе данас чини више стотина волонтера, деветнаест запослених особа у Србији, пет запослених особа у Републици Српској и више од 100.000 донатора. Са постепеном професионализацијом организације је започето 2013. године услед непрестаног увећања обима посла и жеље чланова да се рад организације подигне на виши ниво у циљу прикупљања више донација и пружања помоћи већем броју породица.

Циљ је да у наредних неколико година Хуманитарна организација Срби за Србе окупи стотине хиљада донатора из целог света који ће са редовним месечним донацијама помагати добротворни рад и обезбеђивати неопходну социјалну и економску помоћ за угрожене вишедетне породице широм Балкана.