Пројекти

У посети вредним Златојевићима из Рашке

Златојевићи из Рашке су још једна од породица које су Срби за Србе обишли у претходном периоду. Породицу чине родитељи Милован и Марина са својом децом Филипом (16), Наташом (14), Теодором (5) и Михајлом (3). Подели:

Породица Миличић из Пљеваља: осморо деце у три кревета!

Томислав (20), Милица (19), Славица (18), Светлана (16), Анђела (14), Лука (13), Ненад (11) и Борис (9) заједно спавају на једном брачном кревету и два кауча. Прохладна спаваћа соба и неусловна дневна соба свакодневна су реалност породице Миличић из села Бошчиновићи код Пљеваља.

Без оца и мајке, троје Петровића, живи у хладној и неусловној кући

Недалеко од породице Кузмановић из Модриче, којој смо претходне године помогли доградњом и опремањем куће, у мјесту Горња Бабешница, наишли смо на још једну тешку, а опет специфичну причу троје Петровића, који су нажалост веома брзо остали без својих родитеља и који се сами пробијају кроз живот.

Снови о кући самохране мајке Душанке и даље трају

Самохрана мајка Душанка Лукић из бањалучког насеља Дебељаци, са своја четири сина већ дуго година сања исти сан. Сан да ће коначно добити своју кућу у којој ће моћи да живи. Већ сити сталних сељакања, дуговања за кирије и неспоразума са власницима кућа у којима су живјели, а који нису имали разумијевања за тешку социјалну ситуацију у којој се налазе, породица се годинама обраћа разним организацијама и држави да покушају да им ријеше овај горући и кључни проблем, но до конкретног ријешења још увијек не долази.

„Било би лијепо имати, али немамо” – тужна животна прича малих Михића

У селу Потком неколико километара од Берковића живе Милош (16), Милица (15) и Маја (6) са оцем Миливојем Михићем који веома често није код куће, јер надничари како би својој дјеци обезбедио кору хлеба. Подели:

Срби за Србе на Палама у посети самохраној мајци Гавриловић

У Мокром поред Пала живи самохрана мајка Недица Гавриловић и њено троје дјеце – Сњежана (21), Ведрана (15) и Рајко (13 година). Недица је прије пола године остала без мужа Драгана који је након тешке болести преминуо. Подели:

У посети породици Стојановић из Сарајева

Александар и Неда Стојановић, заједно са својом децом Стефаном (7) и Теодором (9 месеци) живе у Сарајеву на Алипашином пољу. Као и већини српских породица, које живе у Федерацији Босне и Херцеговине, живот није нимало лак, па су бројна искушења са којима се Стојановићи свакодневно носе.

У посјети породици Радловић у Приједору

У приједорском насељу Врбице наилазимо на још једну тешку животну причу и то овај пут животну причу самохране мајке Радане Радловић која сама подиже своје троје дјеце, кћерке Андреу (17) и Ену (7) и сина Николу (10). Подели:

Убио се због дуга за струју пре годину дана, а пита ли се неко шта му је данас са породицом?

Сви се сећамо ужасне вести која је потресла читаву Србију. Породица Спасојевић из Јелашнице надомак Ниша пре сада већ годину дана доживела је велику трагедију. Због дуга од 22.000 динара, искључена им је струја. Отац Мирослав није могао да се помири са ситуацијом која је задесила његову породицу, па је себи одузео живот испивши отров!

Без купатила и воде у једној собици са непокретним сином – муке породице Стојилковић којима се не види крај!

Два километра непроходним путем кроз шуму, у планинском селу Нова Брезовица које се налази тридесетак километара од Врања, шесточлана породица Стојилковић води тешку борбу за нормалан и достојанствен живот. Подели:

Једна соба са два кревета, плафон који само што се не сруши – сурова реалност за осмочлану породицу Милутиновић

У банатском селу Добрица, у општини Алибунар, сусрели смо се са једном од најтежих прича на које смо до сада наишли. Шесторо деце породице Милутиновић, заједно са својим родитељима Аленом и Пауницом живи у катастрофалним условима! Подели:

Којовићи подижу петоро деце у Сјеници

Чланови Хуманитарне организације Срби за Србе посетили су породицу Којовић која живи у селу Трешњевица, општина Сјеница. Седмочлано домаћинство чине родитељи Негосав и Сузана и њихово петоро деце – Немања (11), Викторија (9), Теодора (7), Виктор (6) и најмлађи Владимир (4).

Бандовићи са Пештера проводе дуге и тешке зиме у старој склепаној страћари

У селу Градац на Пештеру, недалеко од Сјенице, зиме су дуге и тешке. Природа је лепа, али сурова… Ови сибирски услови, лоша путна инфраструктура и сиромаштво одлике су тог краја.Ту се налази и једна стара страћара која је склепана од блокова, дрвета, цирада и шаторских крила.

У кући од блата и камена, без воде, у једној соби и два кревета, шесторица дечака из породице Тодоровић сањају боље услове за живот

Четрнаест километара од Meдвеђе и два километара од центра села, кривудавом стазом кроз шуму, тамо где се и телефонски сигнал губи, живи породица Тодоровић из села Реткоцер. Подели:

Код Миљановића у Теслићу

У мјесту Прибинић код Теслића посјетили смо породицу Миљановић гдје три весела и увијек насмијана дјечака Горан (13), Винко (12) и Митар (10) живе са својим оцем Драганом  и баком Љубицом. Подели:

Влага, пропали кров, недовршена кућа – свакодневне муке породице Гаврић из Пукиша

У нашој мисији помоћи породицама, пут нас даље доводи и у мјесто Пукиш, мало мјесто између Брчког и Лопара, гдје смо посјетили седмочлану (тренутно) и ускоро осмочлану породица Гаврић. Подели:

Многочлана породица Симић из Кисељака сања о реновирању и адаптацији своје куће

Друга породица из Зворника коју смо посјетили и коју намјеравамо да помогнемо је породица Симић која живи у мјесту Кисељак. Отац Драган (44) и мајка Данијела (42) подижу своје четворо дјеце Весна (16), Драгана (13), Гојко (7) и Јован (2). Подели:

У посети Малешевићима из Малешића код Зворника

Породица Малешевић је једна од двије породице из Зворника које смо посјетили и које намјеравамо да помогнемо ове године. Породица живи у мјесту Малешић удаљеном 15-так километара од Зворника у кући коју су уз помоћ још добрих људи некако успјели да саграде и опреме унутра.

Дванаесторо Величковића, у селу од свега стотину становника, живи и бори се за боље сутра!

Реткоцер – мало село близу Медвеђе, дало је чак шеснаест носилаца Карађорђеве звезде, који су били део чувеног Гвозденог пука у Првом светском рату, и тиме је постало друго место у читавој јужној Србији по броју носилаца једног од највећих државних одликовања.

„Здрав човек има хиљаду жеља, болестан само једну”: болест је узела маха у дому породице Попадић из Акмачића код Нове Вароши

„Здрав човек има хиљаду жеља, болестан само једну.” Ове речи још давно је записао Антон Чехов и најпре смо на њих помислили када смо посетили породицу Попадић из Акмачића код Нове Вароши. Сви чланови ове дивне породице, на жалост, имају озбиљних проблема са здрављем, али на њима се не види ни трунка песимизма и безвољности.

У посјети породици Шарић из Бијељине

Приликом наших посјета породицама које намјеравамо да помогнемо у току ове године, наишли смо на још једну породицу чија тешка прича нас је изненадила и на тренутак зауставила дах. У Бијељини, у самом центру града, станује шесточлана породица Шарић у изнајмљеној трошној љетњој кухињи импровизованој да буде стамбени простор, дијелећи једну просторију.

Потребна помоћ породици Радић из Козарске Дубице

„Све срећне породице личе једна на другу, свака несрећна породица, несрећна је на свој начин.“ реченица којом Лав Толстој отвара роман Ана Карењина, једна је од најупечатљивијих речиница свејтске књижевности и реченица у чију вјеродостојност смо могли да се увјеримо још један пут приликом наше мисије помоћи породицама.

Из куће у пламену спасили гусле и дедину слику: ноћ која је променила живот породице Минић из Бијелог Поља

Трећу ноћ након Божића прошле године породица Минић ће памтити заувек. У селу Јабланово, 25 километара од Бијелог Поља на северу Црне Горе, пала је ноћ. Био је мркли мрак. Ту сеоску „гласну“ тишину и, још увек, празничну атмосферу прекинуо је један трагичан догађај.

У посети Стевићима из Земун Поља

Шесточлана породица Стевић, као и друге породице са ратом захваћених територија, доживела је многе трауме и лична искушења која се речима не могу описати. До 2016. године ова породица живела је у избегличком кампу у Крњачи. Подели:

Сестре Мацановић слепе од рођења, не престају да се боре за бољи живот своје породице!

Животна прича храбре породице Мацановић из Земуна, спада у оне приче, које су пуне невоља и недаћа, које као да оправдавају ону српску пословицу да „невоља никад сама не долази”. Подели:

Тежак живот српских повратника у Федерацији БиХ

Недуго након што смо добили позив, упутили смо се у мјесто Гојчин у Федерацији Босне и Херцеговине, гдје живи заједница српских повратника која нас је позвала да се упознамо са њима и чујемо њихову причу о тешким условима у којима живе и боре се да остану и опстану на својим огњиштима.

Где је овде правда? Ања (9) из Бујановца болује од леукемије и живи у неусловној кући у којој дува са свих страна!

Мала Ања Стојменовић из Жбевца код Бујановца води своју животну борбу – борбу против леукемије. Борбу за здравље! Подели:

Петоро деце у кући која се распада, а сада остали и без оца – туга породице Драгићевић

– „Да ли си се навикао на све оно што имаш прилике да видиш док обилазиш породице?” Питање је које ме пријатељи обично питају када говорим о породицама које посећујемо. Десет година активног обиласка породица широм Балкана, заиста ме натера да повремено сам себи поставим идентично питање.

„Кад кажу тати да су гладни, мени се срце кида” – потресна животна прича самохраног оца Милисава Ђокића и његове деце (видео)

Доња Трешњевица – мало село крај Тополе, класично је шумадијско село. У њему живи тек нешто више од 200 становника, који се захваљујући плодној земљи и доброј клими, углавном баве пољопривредом. Ипак, стигавши до последња куће у селу, снови о сеоској идили као да нагло престају, а прича која следи никога неће оставити равнодушном.

У посети деветочланој породици Василијевић из Раковице

Многобројну породицу Василијевић чине родитељи Страхиња и Јелена и њихово седморо деце, Василије (12 година), Магдалина (11), Ђорђе (9), Андреј (8), Арсеније (7), Јулија (5) и Давид (3). Јелена је трудна, па ће се породица ускоро проширити и добити још једног члана.

У посети многочланој породици Ђурић из Црвенке

Хуманитарна организација Срби за Србе почетком априла посетила је четрнаесточлану породицу Ђурић, која живи у месту Црвенка у близини Куле. Ова многочлана породица у Црвенку је дошла 2018, године када су им пре пола године Светосавци из Франкфурта купили кућу. Подели:

У посети породици Филиповић из Раткова код Оџака

Чланови Хуманитарне организације Срби за Србе средином априла посетили су породицу Филиповић из села Ратково у близини Оџака. Деда Милован и баба Драгица и троје унука Ненад (20), Милован (14) и Александар (12) чланови су домаћинства Филиповић. Подели:

У посети осмочланој породици Богдан из Кајтасова код Беле Цркве

Чланови Хуманитарне организације Срби за Србе посетили су у месту Кајтасово код Беле Цркве осмочлану породицу Богдан. У дому породице живе родитељи Павел и Зорица и њихово шесторо деце Мирослав (19), Миодраг (17), Новица (15), Андри (13), Радослав (12) и Славиша (7).

У посети код Ђурића из Врба у близини Краљева

Средином априла чланови Хуманитарне организације Срби за Србе обишли су породицу Ђурић из места Врба код Краљева. Седмочлано домаћинство чине родитељи Иван и Светлана и њихова деца Елена (12), Лазар (10), Алекса (9), Сара (6) и најмлађа Лана (5). Подели:

У посети код Крстића из Бачке Паланке

Представници Хуманитарне организације Срби за Србе, почетком априла посетили су породицу Крстић из Бачке Паланке коју чине деда Милорад, отац Никола, мајка Рајка, и четворо дивне деце: Милорад (11 година), Драгана (9), Анђела (6) и Лена (3). Подели:

СЗС у Мрчајевцима у посети породици Стојановић

Почетком априла чланови Хуманитарне организације Срби за Србе посетили су породицу Стојановић из Мрчајеваца код Чачка. Слободан Стојановић заједно са својом супругом Горданом води рачуна и својски се труди да својим ћеркама Милијани (21), Јелени (18), Ивани (15) и Марији (9) обезбеди што боље услове за живот и безбрижно одрастање.

У посети породици Јовичић из Трстеника

Чланови Хуманитарне организације Срби за Србе посетили су породицу Јовичић из Трстеника како би чули њихову причу и сазнали како могу да им побољшају тренутну ситуацију. Саша и Марија свакодневно улажу напоре да својим синовима Алекси (15), Страхињи (10) и Вањи (6) обезбеде што квалитетније услове за одрастање и омогуће им да уживају у детињству.

Тешка болест, честе операције и немаштина – живот малог Александра!

И дан данас много је болесне деце, нове акције се покрећу малтене свакодневно… Да хуманост није замрла у Србији показује управо број људи који се одазива на такве апеле. Ипак, шта се дешава када се споје болест, тешки животни услови и немаштина?

Прва посета Тутину и породици Бојовић

Хуманитарна организација Срби за Србе први пут је посетила Тутин. Посетили смо самохрану мајку Љуљу која је Албанка и њено двоје деце. Љуља из Албаније се удала у породици Бојовић  у селу Мојстир покрај Тутина. Супруг јој је, на жалост, трагично настрадао на трактору пре две-три године док је радио у шуми да би обезбедио кору хлеба за своју породицу.

У посети Стаменовићима са Бановог Брда

У склопу обиласка породица које Хуманитарна организација Срби за Србе намерава да помогне ове године, крајем марта смо посетили породицу Стаменовић са Бановог Брда. Шесточлану породицу чине родитељи Зоран и Јелена и њихово четворо деце Ружица (15), Александар (12), Марија (7) и Невена (7).

У посјети породици Гајић из Градишке

У данашње вријеме, када нашем народу пријети изумирање, у мјесту Романовци поред Градишке, живи једна храбра многобројна породица Гајић која се сама бори против бијеле куге. Свјесни изазова које носи савремени живот, млади брачни пар: Драженко (37 година) и Ивана (31)  одважили су се да истрају и испуне свој сан: да њиховом кућом одзвања смијех многобројног потомства.

Да ли ико заслужује овакво детињство? Ова деца имају само један сан!

Када се мислима враћамо у детињство, за већину од нас најбезбрижнији период живота, некако нам увек измами осмех када се сетимо наших тадашњих снова и надања – „шта ћемо бити кад порастемо?”, „колико ћемо деце имати?”, „где ћемо живети?”. Било да су нам ова питања постављале наше комшије и рођаци или смо сами онако дечије-поносно говорили другима пре него што су нас ишта питали, није постојало дете које у том периоду није маштало о тим питањима.

У посети породици Стевановић из Сурдулице

Хуманитарна организација Срби за Србе почетком априла посетила је десеточлану породицу Стевановић из Сурдулице. Ова многочлана породица у којој живе чак три генерације, отворила је врата свога дома за чланове наше организације који су имали прилику да попричају са Стевановићима и сачине извештај о овој породици.

Тежак живот Павићевића у Даниловграду

Представници Хуманитарне организације Срби за Србе из Црне Горе посетили су четворочлану породицу Павићевић из места Међице у Даниловграду. Самохрани отац Горан подиже троје малољетних дјечака: Илију (7), Луку (13) и Лазара (14) у малој и оронулој кући. Бори се са тешком животном реалношћу да одхрани, васпита и направи добре људе од својих дјечака.

Срби за Србе код Алексића из Смедеревске Паланке

Хуманитарна организација Срби за Србе посетила је породицу Алексић из Смедеревске Паланке коју чине самохрана мајка Бранка и њено шесторо деце Милица (21), Александар (20), Александра (16), Андрија (13), Мина (5) и Сара (4). Подели:

У посети породици Ђурић из Вировца

Чланови Хуманитарне организације Срби за Србе посетили су породицу Ђурић и села Вировац код Мионице. Затекли смо троје сада већ средњошколаца Јелену (19), Ивана (17) и Раду (15) који су остали без оца 2003. године, без мајке 2010. а након година бриге о њима умиру и бака и деда по оцу 2017.

Осморо Милијановића без свог дома

Породица Милијановић из Крагујевца муку мучи покушавајући да се скуће. Родитељи и чак шесторо деце немају свој кров над главом, већ се селе од куће до куће иако ретко ко хоће да их прими кад чује да имају шесторо деце. Породицу чине Стеван, Кристина и деца Милица (14), Марија (10), Марина (9), Катарина (5), Огњен (3) и Александар (1) и потребна им је помоћ око куповине куће.

СЗС у посјети породици Грабеж из Језера

Крајем мјесеца јула 2018. године посјетили смо и осмочлану породицу Грабеж из мјеста Језеро које се налази недалеко од Јајца. Породицу Грабеж чине отац породице Лука (48 година) и мајка Стана (38) и њихово шесторо дјеце Анђела (12 година), Анастасија (11), Мирослав (8), Симо (7), Никола (5) и Иле (2).