У новембарско-децембарској акцији на КиМ помогнуте Народне кухиње, село Рудице, Призренска богословија и 22 породице!

Хуманитарна организација Срби за Србе искористила је прилику да у новембру и децембру организује још неколико већих акција на простору Косова и Метохије и тиме заокружи најуспешнију годину помоћи угроженим породицама на простору наше јужне порајине.

Велику логистичку подршку у овој акцији, као и много пута пре тога, пружили су нам наши сарадници и пријатељи из Епархијске добротворне организације Мајка девет Југовића из Грачанице и манастира Високи Дечани. У новембарско-децембарским акцијама помогнуте су 22 породице, село Рудице, Призренска богословија и Народнe кухињe. Укупна вредност помоћи износи 63.606 евра. Део средстава у овој акцији обезбеђен је на Тројци из блока у Будви и Тројци из блока у Блоку 30.

Прва породица коју смо помогли на простору Косова била је породица Ђорђевић из Новог Бадовца. Јелена и Милош живе са синовима Вукашином (7) и Вељком (3). Од примања имају плату од 250 евра, и дечији додатак 6.000 динара. Породици смо обезбедили пе-ве-це столарију. Укупна вредност помоћи износи 1.500 евра.

У Новом Бадовцу помогли смо и Синишу Максимовића, његову супругу Вању и децу – Ивана (20) и Немању (17). Породица живи у тешким условима са укупно 13.500 динара месечно. Синиша је преживео инфракт пре неколико месеци и срчани је болесник. Општина им је донирала део грађевинског материјала за кров. Наша организација их је помогла са пе-ве-це столаријом и грађевинским материјалом за завршетак куће. Укупна вредност помоћи износи 2.000 евра.

Трећа породица коју смо посетили била је породица Крстић из Грачанице. Самохрана мајка Милена живи са синовима – Огњеном (16) и Јаковом (9). Породица живи од плате мајке Милене. Породици Крстић смо купили смо материјал за кухињу и купатило, ламинат, собна врата, туш кабину, ве-це шољу, бојлер и лавабо. Део материјала за изолацију куће добили су од Општине Грачаница. Вредност помоћи износи 1.500 евра. Средства којим је обезбеђена помоћ сакупљена су на хуманитарној утакмици између Ф.К. Црвена звезда ММЛ и Ф.К. Нови Београд.

Четврта породица коју смо посетили и помогли је породица Михајловић из Рабовца. Породицу чине: отац Бошко, мајка Јелена и ћерке Анђела (15) и Маја (12). Породица живи од једне плате и дечијег додатка. Обрађују тридесет ари земље. Бошко је срчани болесник уграђен му је стент. Породици је купљена пе-ве-це столарија у износу од 1.390 евра. Михајловиће смо већ једном помагали када смо им купили козе са јарићима и шпорет на дрва.

Породица самохраног оца Јовице Јовановића из Рабовца била је пета посећена и помогнута породица у овој акцији. Јовица живи са двоје деце – сином Јованом (3) и ћерком Јеленом (1). Јовановићи су корисници социјалне помоћи. Породици смо обезбедили пе-ве-це столарију и заменили електроинсталације. Укупна вредност помоћи износи 2.500 евра.

Породица Милић из Скуланево још једна је угрожена породица коју смо помогли у овој години. Ивана и Ивица са синовима Миланом (14), Бојаном (12), Миљаном (11) и ћерком Милицом (6) живи у тешким условима. Обрађују четрдесет ари земље. Породици смо обезбедили пе-ве-це столарију и замрзивач. Укупна вредност помоћи износи 2.000 евра.


Породица Вучковић живи у селу Сврачак. Дејан и Ивана одгајају Теодору (13) и Душана (10), а са њима живи и бака Борка. Обрађују четири хектара земље, имају две краве и два бика. Породици смо обезбедили грађевински материјал за изградњу штале. Укупна вредност помоћи износи 2.003 евра.

У засеоку Димовић, село Прековце живи породица Димић. Мајка Слађана, отац Зоран и ћерке Анђела (20) и Анастасија (14) живе од укупно 44.000 динара. Такође, Димовићи обрађују хектар земље. Наша организација помогла им је куповином пе-ве-це столарије. Укупна вредност помоћи износи 1.700 евра.

У Прековцу смо посетили и помогли још једну породицу. Породицу Младеновић чине Данијела, Дејан, син Никола (18), ћерка Невена (13) и бака Верка. Нажалост, ова намучена породица, морала је да остави нову кућу четири километара од садашње где су трпели честе нападе од стране Албанаца. Како би средили кућу у којој тренутно живе обезбедили смо им материјал за изолацију куће и пе-ве-це столарију. Укупна вредност помоћи износи 1.800 евра.

Десета породица коју смо посетили и помогли била је породица Васић из Партеша. Отац Драган у тешким животним условима живи са супругом Светланом, синовима Вукосавом (21), Марком (19) и Видосавом (15) и ћеркама Радмилом (16), Дијаном (12) и Теодором (11). Примају социјалну помоћ од 22.000 динара и дечији додатак у износу од 5.000 динара. Обрађују четрдесет ари земље и имају две краве. Породици смо обезбедили шпорет на дрва, замрзивач, пет кревета, пе-ве-це столарија. Укупна вредност помоћи износи 1.610 евра.

У Пасјану смо обишли породицу Којић коју чине самохрана мајка Катарина и ћерка Андријана (4). Породица живи и са деда Јовицом, бака Данијелом и њиховим сином Драгоном (18). Катарина је тренутно незапослена.  Породици смо обезбедили ламинат, стиродур, кревет, фрижидер, пе-ве-це столарију, ограду за степениште. Укупна вредност помоћи износи 1.801 евро.

У Шилову, обилазимо и помажемо породицу Ристић. Бојан и Марија живе са ћеркама Анђелином (10) и Емилијом (5) и баком Маријом. Породица обрађује петнаест ари земље и чува две козе. Емилија болује од дистрофије мишића. Ристићима смо обезбедили изолацију за кућу и кревет на спрат. Укупна вредност помоћи износи 1.500 евра.

Тринаеста породица коју смо помогли била је породица Ивковић. Самохрани отац Милош са четворо деце – Лазаром (20), Оливером (18), Иваном (18) и Ненадом (15) живи у селу Доње Мочаре. Породица обрађује педесет ари земље и чува две краве. Наша организација Ивковићима је купила електрични шпорет, фрижидер, веш машину, усисивач, шест кревета и два ормара. Укупна вредност помоћи износи 1.805 евра.

Последња породица коју смо посетили и помогли на Косову била је породица Трајковић из Ајновца. Самохрани отац Горан, у тешким животним условима живи са сином Срђаном (8) ћерком Виолетом (6). На месечном нивоу примају социјалну помоћ од 17.000 динара и дечији додатка од 7.800 динара. Породици смо обезбедили пе-ве-це столарију. Укупна вредност помоћи износи 1.700 евра.

Народним кухињама на Косову и Метохији овога пута помогли смо куповином машине за суђе и судопере. Укупна вредност помоћи износи 2.350 евра.

На простору Метохије, прва породица коју смо обишли била је породица Репановић из Осојана. Породицу чине Зоран и Јелена са децом – Петром (13), Луком (8) и Николином (1). Породици смо обезбедили пе-ве-це столарију, термоизолацију и фасаду за кућу. Породицу смо већ једном помагали са електричним шпоретом. Укупна вредност помоћи износи 2.000 евра.

У Осојану смо помогли и породицу Ђурић. Родитељи Жарко и Елена живе са Ксенијом (21) и Алексом (16), а такође у кући живи и њихов син Никола (20) који са женом Слађаном (18) има сина Дамјана (1). Жарко ради у школи као ноћни чувар. Породици смо обезбедили материјал за шталу у износу од 2.000 евра.

Село Рудице, пример је заједништва и добрих односа између седам породица које тамо живе. Помогли смо их све са скупљачом сена, тањирачом, моторном тестером и корпом за трактор. У част ове помоћи приређен је и свечани ручак на коме смо попричали са породицама о условима у којима живе. Како су нам рекли, да није било Дечана не би опстали на својој земљи, поносно додајући да је њихово корење овде веома дубоко и да га је тешко ишчупати. У току следеће година планирана је и појединачна помоћ свакој породици. Укупна вредност помоћи износи 1.834 евра.

У Ораховцу смо помогли породицу Грковић. Славољуб и Душица живе са децом – Стефаном (20), Лазаром (17) и Урошем (10). Породици смо обезбедили столарију и угаону гарнитуру у износу од 1.000 евра.

Породица Виријевић из Ораховца још једна је помогнута породица у овој акцији. Видосав и Тијана са децом Виктором (8) и Андреом (5), уселили су се у кућу у којој се није живело двадесет година и коју полако доводе у ред за живот. Породицу смо помогли плакаром, гарнитуром са фотељом, два тепиха, постељином, комодом, кухињским столом и столицама и 3 м2 дрва да би могли да се греју ове зиме. Вредност помоћи износи 1.500 евра.

У Гораждевцу смо помогли породицу Сих. Сузана и Данило живе са ћерком Еленом (9), сином Николом (7) и баком Милицом. Једини запослени у породици је Данило који ради као портир у Патријаршији. Породици смо обезбедили термоизолацију и фасаду за кућу. Укупна вредност помоћи износи 2.000 евра.

Последња породица у Метохији коју смо посетили била је породица Накаламић из Велике Хоче. Породицу чине Бојан, Видица и деца – Матеја (9), Балша (4), Константин (1) и бака Васиљка. Породици смо купили материјал за изолацију, ламинат и унутрашња врата. Укупна вредност помоћи износи 1.500 евра.

Пред сам крај ове године Х.О. Срби за Србе уручила је и донацију у јунади и јунећем месу Народним кухињама на Косову и Метохији, Призренској богословији и породицама Ристић и Васић.

У акцији је подељено петоро јунади тежине 3.7 тона које смо откупили од Народних кухиња на Косову и Метохији и тиме помогли њихов рад. Вредност помоћи износи 11.313 евра. 


Породица Ристић живи у селу Извор. Породицу чине отац Добривоје, мајка Јасмина и деца – Анђела (16), Урош (14), и Давид (12). Од примања имају пензију од 36.000 динара и дечији додатак у висини од 9.000 динара. Породици Ристић уручили смо једно јуне.

Породица Васић живи у селу Зебинце. Отац Драган и супруга Сунчица, имају петоро деце – Анђелу (18), Марију (16), Тијану (12), Јовану (7) и Михајла (4). Мајка ради као медицинска сестра док је отац пољопривредник. Породици Васић уручили смо једно јуне.

Народним кухињама на Косову и Метохији уручили смо јунеће месо од два јунета. Месо ће бити искориштено за божићну поделу оброка најугроженијима.

За ученике Призренске богословије. који се у школске клупе враћају након празника, обезбедили смо јунеће месо од једног јунета.

Због отежаног рада Народних кухиња на Косову и Метохији у припремању свакодневног оброка и хлеба, као и за потребе пољопривреде једног од водећих пројеката самоодрживости који функционишу под окриљем Народних кухиња, обезбеђено је 23 тоне брашна и 46 тона пшенице. Укупна вредност помоћи износи 13.300 евра.

Захваљујемо се свим донаторима који су и ове године у великом броју помагали породице које живе на Косову и Метохији. У току је велика Божићна акција у којој планирамо да помогнемо преко педесет угрожених породица па позивамо све донаторе да се прикључе акцији у складу са својим могућностима.

Рачуни и потврде финансиране помоћи

Тренутно стање
Последња промена: 25. април 2024.
14.451.919 РСД
24.284 USD
10.684 CAD
41.203 EUR
10.640 EUR
147.786 SEK
66.739 NOK
Прикупљено од 2006.год:
15.090.516
Помогнутих породица:
3.300
Помогнуте деце:
16.000
Циљ за 2024.годину:
3.500.000 EUR

Прикупљено у току 2024.год: 993.019 € од 3.500.000 € (29%)

СМС на 7763 (200 дин.)
Динарски рачун
: 160-279491-71

  • Прикупљено у 2024.години: 39.051.966 дин.
  • Прикупљено од 2007. године: 596.283.785 дин.

Позови 17763 (3 КМ)
КМ
: 5620128130024158

  • Прикупљено у 2024.години: 130.769 КМ
  • Прикупљено од 2010. године: 3.261.530 КМ

Текући рачун: 510-91548-03

  • Прикупљено у 2024.години: 6.131 €
  • Прикупљено од 2015. године: 408.351 €

Check payable to: Serbs for Serbs
PO Box 34206, Chicago, IL 60634

  • Прикупљено у 2024.години: $ 74.954 USD
  • Прикупљено од 2010. године: $ 2.368.510 USD

Cheque payable to: Serbs for Serbs Canada
635 The Queensway, LL, Toronto, ON M8Y 1K6
Interac E-transfer to
donate@serbsforserbs.ca

  • Прикупљено у 2024.години: $ 85.458 CAD
  • Прикупљено од 2015. године: $ 1.310.355 CAD

BSB: 032-278
Account No: 878615
Customer: Serbs for Serbs Inc.

  • Прикупљено у 2024.години: $ 37.655 AUD
  • Прикупљено од 2022. године: $ 211.439 AUD

Пошаљи SZS на број 81190 (2,99 €)
IBAN
: DE97760695590002751992
Customer: Serben für Serben e. V.

  • Прикупљено у 2024.години: 56.604 €
  • Прикупљено од 2014. године: 842.209 €

Позив на број: 0901 300 201 (3 €)
IBAN
: AT973200000010364339
SWIFT/BIC: RLNWATWW
Customer: Org. f. hum. Hilfe – Srbi za Srbe

  • Прикупљено у 2024.години: 77.532 €
  • Прикупљено од 2011. године: 2.497.379 €

Пошаљи “SZS 30″ на 488 (од 1-99 CHF)
Konto
: 61-335679-5
IBAN: CH57 0900 0000 6133 5679 5
SWIFT: POFICHBEXXX
Customer: Org. f. hum. Hilfe Srbi za Srbe Swiss

  • Прикупљено у 2024.години: 22.699 CHF
  • Прикупљено од 2011. године: 844.612 CHF

VIPPS: 104414
DNB Bank
: 1503 83 80483

  • Прикупљено у 2024.години: 100.373 NOK
  • Прикупљено од 2016. године: 1.738.093 NOK