Помогнуто двадесет породица у Васкршњој акцији у Крајини

Још један Васкрс је обележен, тако што смо успешно реализовали традиционалну Васкршњу акцију, за помоћ нашем народу на подручју Крајине.

Било је потребно неколико месеци да се ова акција спроведе у дело, како би и последња породица са планираног списка за помоћ, добила оно што је и обећано. Успели смо да обезбедимо помоћ за породице са малтене свих подручја некадашње Крајине, што је био својеврстан подвиг, узимајући у обзир удаљеност локалитета на којима помогнуте породице живе.



Када се подвуче црта, може се рећи да је за 20 породица овај Васкрс за нијансу радоснији него неки претходни и да ће им обезбеђена помоћ сигурно омогућити, да им и сваки наредни Васкрс буде лепши и свечанији. Изузетно тешко би било да се Васкршња акција спроведе у дело, да није било свесрдне помоћи благочестивих свештеника из Епархија далматинске, осечкопољске и барањске, горњокарловачке и западно славонске, на чему смо им неизмерно захвални. Укупна вредност обезбеђене помоћи износила је 47.430 евра.

Неко неписано правило је, да увек највећи број помогнутих породица стиже са подручја Далмације, барем када су у питању ове наше традиционалне акције у Крајини, па је тако било и овог пута. Осам породица смо уврстили на списак у склопу ове акције.



У Горњем Карину, обезбеђујемо помоћ за младу и вредну породицу Вишић. Мишо и Валентина, са дечицом Наташом (5), Маријом (3) и Младеном (1,5) добили су од државе парцелу за зидање породичне куће, делом и због Мишиног инвалидитета. Како смо сазнали, њему су атрофирали мишићи због погрешне лекарске терапије, па није у потпуности способан за рад. Замољени смо да обезбедимо систем за грејање за њихов нови породични дом, тако да је набављена етажна пећ за грејање са радијаторима и осталим елементима за уградњу, а од преосталог новца купљени су слаткиши и основне намирнице махом за дечицу. Вредност набављене опреме износила је 4.000 евра.

По први пут од настанка организације, наша помоћ стигла је надомак града Сплита. Малобројно је наше становништво, које и даље живи у Сплиту. Једни од њих су Лакићи, родитељи Жељко и Тања, са сином Кристијаном (14). Породица је раније имала радионицу за завршну обраду украсног архитектонско-грађевинског камена, која због стечаја није једно време радила, а коју планирају поново да покрену. Обратили су нам се са молбом да им се обезбеди алат, тачније бушилица и брусилица за камен. Осим тога, потребне су им биле и основне санитарије да се замене у стану где живе. Све наведено смо обезбедили, а због нешто повољнијих цена, успели смо да им купимо и један замрзивач. За све наведено уплаћено је 2.000 евра.

Следећа станица нашег хуманитарног каравана помоћи, било је село Буковић код Бенковца, где је обезбеђена помоћ за чак три породице Врцељ, које живе у том селу.



Прву породицу Врцељ чине Младен и Драгана, са синовима Немањом (21) и Марком (17). Ова повратничка породица се бави махом узгојем и продајом сезонског воћа и поврћа на градској пијаци. Уз све то гаје и винову лозу, маслине и бадем. Што се тиче помоћи за њих, договор је био да се обезбеди грађевински материјал у вредности од 2.700 евра, који ће бити употребљен да оспособе једну просторију на свом имању, у ком би најстарији син отворио мали сервис мобилних телефона и рачунара, с обзиром да је завршио машински факултет и да жели да се бави тим послом, а потреба за таквим сервисом никако не мањка.

Друга породица Врцељ, такође једна од повратничких, замолила је да им се обезбеде средства за куповину материјала за израду фасаде на кући. Породица има великих проблема са влагом, тако да се надамо да ће испоручена помоћ у вредности од 1.830 евра умногоме олакшати живот супружницима Далибору и Кристини, као и синчићу Николи (1) и деди Петру, који чине ово мало домаћинство. Далибор иначе ради најтеже послове на грађевини, како би успео да опстане са породицом на својој дедовини.

Треће Врцеље у низу, којима је обезбеђена помоћ, чине родитељи Горан и Вероника, и деца Николина (15), Стефан (12) и Анастасија (9). Повратничка породица, успела је да обнови своју запаљену кућу након повратка, а ми смо били замољени да им помогнемо и набавимо грађевински материјал, којим би изградили помоћну просторију, где би отац Горан држао свој алат и складиштио остале ствари које су везане за посао обраде камена, којим се иначе бави. Утрошено је 2.600 евра у ту сврху.

На локалитету града Книна и шире околине, обезбедили смо помоћ за две породице.



У самом граду Книну, живе Тодор и Јелена Вучеља, са троје деце, сином Робертом (15) и ћеркицама Петром (11) и Инес (5). Породица живи доста тешко, од социјалне помоћи, а стан у ком су смештени морају да изнајмљују. Сви уређаји су дотрајали или су постали неупотребљиви, тако да је договор био да им се обезбеди најосновније покућство, како би породица могла несметано да функционише. За 1.500 евра, успели смо да набавимо пећ на дрва, веш машину, комбиновани фрижидер, електрични шпорет и један кревет са душеком. Цела породица, а поготово децојчице Инес и Петра су нам изузетно захвалне за добијену помоћ, што се може видети на лепим захвалницима које су упућене донаторима широм света.

Преко потребна помоћ, обезбеђена је за самохрану мајку са троје деце. За Мариту Ђујић из села Голубић крај Книна, која у домаћинству живи са ћерком Ланом (31), која је нажалост у инвалидским колицима од рођења и није способна за самосталан живот и близанцима Николом и Анђелом (15), купљен је материјал за санацију целог крова на породичној кући. Уплаћено је 3.300 евра, а материјал је одмах након испоруке и уграђен, тако да је породици Ђујић скинут велики терет са леђа, па се више неће суочавати са проблемима који су настајали због дотрајалог крова.

Последња породица са подручја Далмације, коју смо у склопу Васкршње акције помогли, била је породица Бјелобрк из Цивљана. Родитељи Драган и Сања, имају две ћеркице Дуњу (6) и Машу (2). Због потреба унапређења постојећег породичног посла, купљене су две професионалне машине за шивење са пратећим ситним алатом, а за најмлађе је обезбеђен и пакетић са слаткишима. Уплатили смо 2.500 евра за набавку поменутих машина.

Достава помоћи, настављена је на подручју Лике, а у склопу ове акције, помогнуте су три породице.



Породици Драгичевић из села Штикада код Грачаца, купљена је нова прикључна фреза за трактор. Породица иначе поседује обрадиво имање у Голубићу у Далмацији, па је то био главни разлог да се обезбеди назначена помоћ. Породицу чине родитељи Ђуро и Драгана, и три ћеркице, Ана (11) и близнакиње Леа и Лана (8). Вредност обезбеђене помоћи износила је 1.100 евра.

У време када смо првих неколико пута помагали породицу Панић из села Михаљевац код Коренице, мајка Драгана је била само девојчица и једно од  четворо деце у породици. Сада је дошао тренутак, да изађемо у сусрет молби локалног свештеника и да помогнемо Драгани, која је сада у улози самохране мајке мале Весне (2). Нажалост, Драганин муж више не живи са својом породицом, а Драгана и даље живи са својим родитељима у делу куће који је прилагођен за њу и њену нову породицу. У истом домаћинству живи и Драганина рођена сестра, са својом породицом. PVC столарија која је овом приликом набављена, била је довољна да се замене сви прозори и врата на овој породичној кући. Вредност купљене столарије износила је 2.000 евра. Да подсетимо, још један од битних разлога зашто смо ову породицу помагали у више наврата пре више од седам година, јесте и та што је Драганин отац Милан неосновано окривљен за наводне ратне злочине и због чега је провео неколико година у хрватском затвору.

Трећа породица у Лици до које је дошла обећана помоћ, били су Ђаковић Радомир и Мирјана са децом Љиљаном (18) и Милорадом (16) из места Могорић. Ова скромна породица се претежно бави узгојем оваца, па је помоћ у виду нове прикључне косачице за трактор била приоритет за куповину. За набавку поменуте косачице издвојено је 1.450 евра.

У области Кордуна смо имали захтев да помогнемо две породице.



Живковићима из села Међеђак код Војнића, обезбеђена је помоћ у виду најосновнијег покућства. На листи испоручене помоћи нашли су се следећи артикли: пећ на дрва, електрични шпорет, фрижидер, веш машина, два кауча и трокрилни орман. Уплаћено је 2.600 евра, како би све наведено стигло на адресу Живковића, тачније за родитеље Саву и Борку, њихово двоје деце Лорену (10) и Николину (9), али и за Савине родитеље који такође живе у истом домаћинству.

Тешке су околности под којима живи породица Тркуља, којима је такође обезбеђена наша помоћ. Код Вргинмоста живе отац Милан и мајка Љубица, са ћерком Иваном (8) и сином Огњеном (5), и са Милановим родитељима Николом и Аном. Опште породично стање је додатно отежано сазнањем да је деда Никола оболео од канцера, али и мајка Љубица. Истакли су да им је најнеопходнији материјал за уређење купатила, али и да се постави ламинат у свим просторијама у кући. Такође. потребне су им и цигле за нову кућу коју граде. Изашли смо у сусрет њиховим жељама и у вредности од 2.000 евра обезбедили све што је било тражено.

На Банији смо наставили да обезбеђујемо помоћ и за породице које нису директно пострадале у земљотресима, који погађају ово подручје од почетка године. Иако је тренутно приоритет помоћ пострадалима од земљотреса, нашли смо простора да помогнемо и друге породице. Вредна помоћ стигла је до породице Нишевић из села Грмушани код Двора на Уни. Породицу чине родитељи Драган и Сузана и деца Игор (11) и Ана (7). За њих смо набавили нову тракторску прикључну фрезу, моторну тестеру, тример и брусилицу, а за преостали новац купљено је нешто слаткиша за најмлађе. Вредност испоручене помоћи, износила је 2.550 евра.

Дуго година нисмо били присутни на подручју западне Славоније, па се надамо да је помоћ за породицу Мајсторовић из страдалних Окучана, нови почетак у нашем деловању на пољу помоћи породицама са тог локалитета. У домаћинству Мајсторовића живе родитељи Синиша и Јована, са децом Аном (14), Луком (12) и Сашом (10). Породица је купила кућу на кредит недавно, али пошто је у доста лошем стању, полако је припремају за усељење. Ми смо замољени да обезбедимо материјал за кров у вредности од 4.000 евра, а отац Синиша ће сам изводити радове, како нам је речено.

Све бројније су породице које нам се обраћају за помоћ за подручја западног Срема, тачније са подручја која се налазе недалеко од границе са Србијом. Пет породица је добило обећану помоћ у склопу Васкршње акције.



У Трпињи, помогли смо две породице, тачније у питању су две самохране мајке, а обе породице су навеле помоћ у виду PVC столарије, као нешто што им је најнеопходније. Весна Ковачевић има двоје деце, Петра (8) и Петру (6), а са њом у кући живе још и њени родитељи Лазар и Ђука. У вредности од 2.700 евра им је обезбеђена већ поменута столарија.

За Ружицу Соколовић и њеног сина Милана (14), утрошено је 3.100 евра за набавку PVC столарије.

Недалеко од прелепе цркве посвећене Светом краљу Стефану Дечанском, у Борову насељу, живи у стану који је добијен на коришћење од државе, скромна породица Видић. Родитељи Стеван и Марија имају три сина, Михаела (18), Дражена (16) и Себастиана (14). С обзиром да живе у стамбеној згради у стану, договорена помоћ је прилагођена таквим животним условима. За Видиће смо обезбедили нову веш машину, кухињске елементе, један лежај и два ормана, укупне вредности 1.400 евра. Непосредно пре уговарања потребне помоћи за ову породицу, сазнали смо да је отац породице отпуштен са посла, тако да је породица у доста тешкој економској ситуацији. Поврх свих недаћа које сналазе породицу, дечаци Михаел и Себастиан имају један облик аутизма. Михаел је у доста тежем стању него Себастиан, али оно што је најбитније, јесте да им љубави и слоге не недостаје, што смо могли и да приметимо приликом посете овој породици.

Заиста леп утисак на нас је оставила млада породица Чубра, која живи у Липовачи. Родитељи Никола и Маја су релативно скоро купили кућу са имањем на кредит и почели су са реновирањем исте с обзиром да је у доста лошем стању, како би створили боље услове за живот за себе и своју ћеркицу Милицу (4). Вредни, радни и одлучни у намери да остану у свом селу и да ту граде своју будућност. Наша организација им је помогла набавком основног материјала за реновирање купатила, као и најнеопходнијих санитарија. За ту намену смо издвојили 1.600 евра.

Најтежу ситуацију смо затекли свакако код породице Мишановић из Негославаца. Старији брачни пар Љубо и Љубица из заједничког брака имају ћеркицу Миу (8), док из својих претходних бракова свако од њих има више одрасле деце, који не живе са њима у домаћинству. Отац Љубо је у најтежем стању. Радно је неспособан и тешко се креће, а има и већих психичких проблема. Мајка Љубица је такође лошег здравственог стања, али се опет донекле боље држи него Љубо, па је она та која се највише брине о домаћинству и о малој Мији. Обоје су незапослени, а већ годинама их притиска кредит који су својевремено подигли за кућу у којој живе и који су због немогућности запослења одавно престали да измирују. Како би им омогућили да имају бар неки додатни извор прихода, договор је био да им се изгради омањи кокошињац и штала за козе. Уз изградњу тог малог објекта, обезбедили смо 20-ак кока носиља и две козе, као и концентрат за коке носиље. Осим што ће покушати да продају млеко и јаја, добро ће им доћи узгој кока и коза за своје свакодневне потребе. За све наведено смо утрошили 2.500 евра. Морамо да напоменемо, да су пријатељи организације у више наврата самоиницијативно помагали ову породицу, обезбеђујући им дрва за огрев, намирнице и белу технику.

Васкршња акција за народ Крајине увек је највећа и најзахтевнија акција, од свих акција које спроводимо током једне календарске године у тим крајевима. И даље се осећају потешкоће у функционисању, које су настале због актуелне пандемије, па осим сложеног процеса преласка граница, проблема је било и приликом саме набавке и испоруке материјала, као и због енормног увећања цена, посебно када је грађевински материјал у питању. Све наведено нас ипак није омело у жељи да договорену и обећану помоћ обезбедимо, а уз помоћ редовних донатора, финансијски смо могли да испратимо све захтеве који су стављени пред нас. У другој половини године ћемо наставити са испоруком помоћи за породице широм Крајине, с тим што ће тежиште ипак бити на помоћи погођенима у земљотресима на Банији, који су тренутно приоритет.

Рачуни и потврде финансиране помоћи

Тренутно стање
Последња промена: 24. март 2024.
12.548.863 РСД
26.790 USD
49.669 CAD
41.203 EUR
10.640 EUR
110.440 SEK
45.742 NOK
Прикупљено од 2006.год:
14.836.945
Помогнутих породица:
3.300
Помогнуте деце:
16.000
Циљ за 2024.годину:
3.500.000 EUR

Прикупљено у току 2024.год: 739.448 € од 3.500.000 € (22%)

СМС на 7763 (200 дин.)
Динарски рачун
: 160-279491-71

  • Прикупљено у 2024.години: 21.998.828 дин.
  • Прикупљено од 2007. године: 579.230.647 дин.

Позови 17763 (3 КМ)
КМ
: 5620128130024158

  • Прикупљено у 2024.години: 83.144 КМ
  • Прикупљено од 2010. године: 3.213.905 КМ

Текући рачун: 510-91548-03

  • Прикупљено у 2024.години: 4.464 €
  • Прикупљено од 2015. године: 406.684 €

Check payable to: Serbs for Serbs
PO Box 34206, Chicago, IL 60634

  • Прикупљено у 2024.години: $ 44.266 USD
  • Прикупљено од 2010. године: $ 2.337.822 USD

Cheque payable to: Serbs for Serbs Canada
635 The Queensway, LL, Toronto, ON M8Y 1K6
Interac E-transfer to
donate@serbsforserbs.ca

  • Прикупљено у 2024.години: $ 69.260 CAD
  • Прикупљено од 2015. године: $ 1.294.157 CAD

BSB: 032-278
Account No: 878615
Customer: Serbs for Serbs Inc.

  • Прикупљено у 2024.години: $ 15.839 AUD
  • Прикупљено од 2022. године: $ 189.623 AUD

Пошаљи SZS на број 81190 (2,99 €)
IBAN
: DE97760695590002751992
Customer: Serben für Serben e. V.

  • Прикупљено у 2024.години: 56.604 €
  • Прикупљено од 2014. године: 842.209 €

Позив на број: 0901 300 201 (3 €)
IBAN
: AT973200000010364339
SWIFT/BIC: RLNWATWW
Customer: Org. f. hum. Hilfe – Srbi za Srbe

  • Прикупљено у 2024.години: 77.532 €
  • Прикупљено од 2011. године: 2.497.379 €

Пошаљи “SZS 30″ на 488 (од 1-99 CHF)
Konto
: 61-335679-5
IBAN: CH57 0900 0000 6133 5679 5
SWIFT: POFICHBEXXX
Customer: Org. f. hum. Hilfe Srbi za Srbe Swiss

  • Прикупљено у 2024.години: 22.699 CHF
  • Прикупљено од 2011. године: 844.612 CHF

VIPPS: 104414
DNB Bank
: 1503 83 80483

  • Прикупљено у 2024.години: 78.953 NOK
  • Прикупљено од 2016. године: 1.716.673 NOK