Акција за породицу Дурајлија из Борово насеља

На иницијативу свештенства Епархије осечко-пољске и барањске, представници наше организације, у веома кратком року су се одазвали и посетили породицу Дурајлија која живи у Борову насељу.

Сложене животне околности, недостатак сталног запослења и велика немаштина, приморали су самохрану мајку Наташу да из месеца у месец живи у неизвесности подстанарског живота са своја три малолетна сина. Локално свештенство упознато са тешкоћама породице Дурајлија, обратило нам се за помоћ како би заједничким снагама нашли решење превасходно за стамбене проблеме ове породице.Породица је због одређених социјалних олакшица, као и због школских обавеза синова Алексе (17), Дејана (15) и Саше (14) принуђена да кров над главом тражи искључиво на територији Општине Вуковар.

Проблеми подстанарског живота прате породицу где год да се пресели, а на тренутној локацији на којој смо их затекли, у малом и неусловном објекту предвиђеном за викенд-боравак, суочавају се са бројним проблемима. Проблеми са водоснабдевањем, као и са немогућношћу пријаве боравка у објекту који није легализован задају им главобоље, поред већ постојећих потешкоћа. Један од главних проблема боравка у таквом објекту је губитак свих личних докумената, како је то предвиђено строгим законима и немогућност добијања социјалне помоћи. С обзиром да је мајка Наташа разведена, отац дечака који живи и ради у иностранству поврх свега не плаћа алиментацију, иако је у обавези да то редовно ради. Како нам је предочено приликом посете, очекују да их станодавац исели у наредних пар недеља, што је у међувремену и актуелизовано свега неколико дана након наше посете.Оквирни планови за помоћ овој породици сводили су се једино на причу око њиховог стамбеног збрињавања, што у овом случају значи куповину неке од напуштених кућа којих има у изобиљу на том подручју. С обзиром да се ситуација драстично променила у кратком року и да се породица може сваког часа наћи на улици без крова над главом, наша организација ће ванредно покренути акцију прикупљања помоћи за куповину куће породици Дурајлија.

Брзом реакцијом свештенства, као и неколицине парохијана Цркве Св. Краља Стефана Дечанског у Борову насељу, пронађена је заједно са породицом одговарајућа кућа, која би била циљ ове акције. Вредност куће је 12.000 €, површине 100м² и у свему би задовољила потребе ове намучене породице.Потрудићемо се да завршимо овај пројекат у најкраћем могућем року, како би још једна угрожена породица нашла свој мир и срећу у новом дому, а за то ће нам бити потребна помоћ свих људи добре воље који нису имуни на патње свог народа.