Ана Костић: Супермајка из Књажевца труди се да изведе на прави пут четворо малишана!

Заиста је тешко без ичије помоћи одгајати четворо мале деце али као што видите трудим се да деци будем и мајка и отац – рекла нам је Ана Костић, жена ведрог духа, на почетку нашег разговора.

Оивичен падинама Старе планине, Тресибабе и Тупижнице, испресецан рекама чије обале повезују бројни мостови – Књажевац је био и остао варош добрих и вредних људи. Први пут од оснивања наше организације имали смо прилику да посетимо ову варош и обиђемо породицу Костић Алексић.

Кућу смо тадашњи муж и ја саградили 2016. године за многочлану породицу коју смо планирали. Поред Луке (9), Елене (8), Миле (5) и Алексе Алексића (4) имам и децу из првог брака Еву (22) и Лазара Амановића (20). Ева студира у Нишу па је повремено овде, а Лазар се скоро преселио код оца на Тенерифе. Кућа је пространа и потрудили смо се да деци обезбедимо нормалне услове за живот – рекла нам је Ана.

Ипак, идилични услови нису потрајали због проблема са алкохолом бившег Аниног супруга. Честе интервенције полиције услед разних сцена које је Ана са својом децом доживела резултовале су забраном приласка.

Деца и ја смо били узнемирени јер су његови доласци у алкохолисаном стању били веома непријатни. Због немогућности да проблем решим, о свему сам писала на својим профилима на друштвеним мрежама тако да су људи упознати са чиме се суочавамо. Пошто не добијам редовно алиментацију за децу, а нисам у радном односу, живимо од социјалне помоћи и дечијег додатка – испричала нам је Ана са чиме се суочава.

Васпитани и културни малишани на најбољи начин су показали колико се њихова мајка труди да их изведе на прави пут. Како нам Ана каже, инспирацију и снагу црпи и из креативног хобија у виду израде одевних предмета од мерино вуне.

Као што видите, на спрату смо од једне собе направили радионицу. Све моје креације можете пронаћи на Фејсбук страници WoolAna. Нажалост, најтеже ми је пронаћи заинтересоване људе за куповину производа, тако да је ово и даље само хоби – рекла нам је Ана.

Главни проблем који Костићи Алексићи имају је влага која им се појављује на спрату. Кућа споља није довршена, па је то утицало на појаву влаге коју је потребно санирати. Такође, значило би им да се огради плац иза куће који деца користе да се играју, што би повећалу њихову безбедност јер су близу улице.

На крају наше посете присуствовали смо симпатичној сцени када је мали Алекса питао мајку да ли га воли. Након потврдног одговора, са смешком на лицу Алекса је додао:

Ја тебе волим више!

Хуманитарна организација Срби за Србе покреће акцију помоћи породици. Позивамо све људе доброг срца да нам се придруже како бисмо реализовали прву хуманитарну акцију у Књажевцу!