Банијско безнађе – не напуштајмо Србе на Банији!

Тежак је живот у лименом контејнеру, то не зна само онај ко није имао ту животну несрећу да у истом борави. Већ више од годину дана, контејнери су реалност и свакодневица за велику већину страдалника на Банији.

Лимени затвори из којих људи покушавају да се избаве безуспешно, још од прошле године, када су ту смештени, наводно привремено, полако им постају нови дом. Тежак је живот на Банији у српским селима одувек био, а несрећни земљотрес је гурнуо народ још дубље у безнађe. Велики број породица је био принуђен да крене сам да решава своје стамбене проблеме, како зна и уме, превасходно због својих најмлађих.

Наша организација није заборавила на свој народ, ни после годину дана од када је ова природна катастрофа била тема број један у региону. Како је време пролазило, народ је по обичају остајао сам са својом муком, без игде икога. У склопу најновије акције помоћи породицама на Банији, помогли смо породице Полимац и Тарбук, а вредност испоручене помоћи износила је 9.780 евра.

Млади брачни пар породице Тарбук из села Доњи Кукурузари, помогли смо набавком три ПВЦ прозора и улазних врата. То је оно што смо били замољени да учинимо, од стране оца Ђорђа и мајке Михаеле, како би оспособили бар једну просторију у оштећеној кући, у којој би могли да живе и да коначно напусте контејнер и камп кућицу где су боравили са ћеркицом Иваном (1) и баком Љубицом. У ту сврху, утрошено је 800 евра.

Знатно већа помоћ је стигла на адресу породице Полимац, коју чине вредни и предузмиљиви супружници Зоран и Слађана, са дечицом Петром (10) и Милицом (8). Са њима у домаћинству живе и Зоранова мајка Мирославка и бака Зорка. Овој поштеној и скромној породици су обе куће тешко страдале у земљотресу и предвиђене су за рушење. Породица има своје велико пољопривредно газдинство, на ком су запошљавали још неколицину људи, а како смо сазнали, увек су били спремни да изађу у сусрет и помогну свакоме. Опстанак ове породице на свом имању у Банском Грабовцу, има велики значај и за целу заједницу. Стога је одлучено да им се помогне конкретно, већом набавком материјала за изградњу нове куће, која је у плану да се гради ускоро. Издвојено је 8.980 евра за набавку грађевинског материјала за завршетак куће. У необавезном разговору, приликом посете Полимцима, следеће речи мајке Слађане оставиле су поприличан утисак на нас:


Да ли сте свесни шта сте учинили? Да ли имате представу шта ово значи за нас и за народ у овом крају? Ваша помоћ, ваше присуство овде, што је неко уопште дошао да види како живимо, а поврх свега да нам помогне и то на овај начин. Заиста немамо речи да вам се захвалимо за све што радите. Хвала вам и обавезно дођите опет када изградимо кућу.

Последице разорног земљотреса смо имали прилике да видимо из прве руке у самој Петрињи, приликом посете некадашњем парохијском дому. Деценијски труд који је уложен да се направи молитвени кутак где су се малобројни Срби укрепљивали у једној импровизованој собици, која је представљала модерну катакомбу, а све у недостатку православног храма, нестао је преко ноћи. Божијом промишљу, како то увек бива, када паднемо у очајање, добијемо прекопотребно охрабрење и мотив да кренемо даље. Пред сам почетак пандемије корона вируса, почела је градња храма Св. Спиридона Чудотворца у самом граду. Земљотрес је успео да уруши парохијски дом, али је храм који је близу завршетка, остао нетакнут. Охрабрење за нашу малу заједницу, на челу са својим парохијским свештеником, да не одустану од борбе за опстанак на својим вековним огњиштима и да сачувају своју православну веру.

До сада нисмо имали прилику да се уверимо уживо у последице овог разорног земљотреса и како то изгледа живот најмлађих у лименим затворима, али након ове посете и разговора са људима који су све ово преживели, јасно нам је да ће наше присуство и даље бити обавезно и у наредном периоду. У припреми је нова акција помоћи страдалном народу, а мотива нам свакако не недостаје.Наша улога у опстанку народа на Банији, постаје све већа. Позивамо вас да подржите наше активности на том подручју, а уједно и да помогнете довршетак изградње храма Св. Спиридона у Петрињи.

Рачуни и потврде финансиране помоћи