Биоскоп из блока широм Републике Српске и у Грацу

Хуманитарна организација Срби за Србе не заборавља судбоносне датуме наше храбре историје. Иако је ова година због пандемије вируса корона можда и најзахтјевнија, наставили смо у нашој мисији да допринос у његовању културе сјећања дамо кроз организовање хуманитарне акције Биоскоп из блока. Поводом тога, ове године,  у градовима широм Републике Српске и у Грацу пуштале су се хуманитарне пројекције филма „Где цвета лимун жут“.

Косово је наш најтоплији капут, наша најбистрија вода, највећи понос и пркос у нама уметнут, жариште нашег сунца и наш бедем. Бедем који није срушен. Ни дан данас. Овом пројекцијом обиљежили смо седамнаест година од Мартовског погрома српског и неалбанског становништа са Косова и Метохије.У знак поштовања према Републици Српској, несаломивом бастиону српства,  пројекцијом смо обиљежили 26 година од НАТО бомбардовања, а нисмо заборавили ни 22 године од НАТО агресије на Савезну Републику Југославију.У следећим градовима забрујао је филм „Где цвета лимун жут“ као онога дана када су забрујала црквена звона Европом да објаве Лазаров бесмртни чин. Овај филм је документарни филм о једној од највећих трагедија српског народа, његовом повлачењу на острво Крф за вријеме Првог светског рата. Удариле су велике силе на Србе, и саге се српски сељак, али не клекну. Бијаше то једини народ који закопа своју круну и крену пут албанских гудура да вративши се васкрсне Србију! На страни истине и правде и из тог рата смо изашли као побједници. Никла су у слободи родна жита из земље крвљу натопљене која и данас хране нашу дјецу и нашу душу.

  1. Пројекција у Грацу, одржана је у парохијском дому 28.02. Укупно је прикупљено 175 евра, а пројекцији је присуствало око двадесетак људи.

2. Пројекција у Теслићу одржана је 17.03. у Великој сали СПКД Просвјета и том приликом прикупљено је 205 КМ.

3. Пројекција у Источном Сарајеву одржана је два дана, 17. и 18. марта у Културном центру. Укупно је прикупљено 300 КМ, а пројекцији је присуствало око сто педесет људи.4. Пројекција у Бањалуци одржана је такође два дана 18. марта на Факултету политичких наука и 19. марта у Дому омладине. Укупно је прикупљено 384 КМ, а пројекцијама је присуствало стотинак људи.

5. Пројекција у Бијељини одржана је 19. марта у Центру за културу, где је присуствовало око тридесетак људи и укупно прикупљено  538,5 КМ.

6. Пројекција у Приједору одржана је два дана 20. и 21. марта у Кино Козари. Укупно је прикупљено 532 КМ, а пројекцијама је присуствало педесетак људи.

7. Пројекција у Котор Вароши одржана је 20. марта у Кино сали. Укупно је прикупљено 111 КМ, а пројекцији је присуствало тридесетак људи.

8. Пројекција у Вишеграду одржана је 21. марта у Мултиплекс Доли Бел Андрићград, где је прикупљено 130 КМ, а пројекцији је присуствовало тридесетак људи.9. Пројекција у Челинцу одржана је 12. маја у Кино сали. Пројекцији је присуствовало двадесетак људи, а укупно је прикупљено 130 КМ.

10. Пројекције у Невесињу одржане су 18. и 19. маја у Дому културе. Укупно је прикупљено 589 КМ, а пројекцијама је присуствало педесетак људи.11. Пројекција у Бијељини, на Богдановић плацу одржана је 05. јуна под отвореним небом, деца, омладина и старији становници овог краја, са великом пажњом испратили су прву пројекцију филма у насељу. Пројекцији је присуствовало око педесетак посетилаца, а укупно је прикупљено 300 КМ.

12. Пројекција филма у Билећи одржана је 28. јуна у Дому културе. Присуствовало је око тридесетак људи, а укупно је прикупљено 160 КМ.13. Пројкеција филма у Модричи одржана је 05. јула у Српском културном центру. Пројекцији је присуствовало двадесетак људи, а укупно је прикупљено 227 КМ.

14. Пројекција филма у Пелагићеву одржана је 17. јула у Дому културе. Укупно је прикупљено 285 КМ, а пројекцији је присуствовало око тридесетак људи.

Армија хуманитараца из многобројних градова гледала је овај филм. Неко са којом сузом у оку, неко са пркосом али свако са поносом. Нарочито због једне чињенице, а то је да смо и ми данас војници у једном новом рату – рату против бијеле куге, а сва прикупљена средства у износу од 3891,5 KM и 175 евра на овом догађају отишла  су хуманитарне сврхе за помоћ вишечланим српским породицама.Посебну захвалност дугујемо продуцентској кући Кошутњак филма која је уступила филм на бесплатно кориштење.