Биоскоп из блока широм Српске – ДОСТОЈАН помен српског страдања!

Много је судбоносних датума проткано нашом поносном историјом. Хуманитарна организација Срби за Србе од свог постанка труди се да допринесе у његовању културе сјећања. Вођени тиме, изродила се идеја Биоскоп из блока која је сада већ постала баштина – традиција огранака наше организације широм свијета.

Биоскоп из блока је један од хуманитарних догађаја које организујемо, а огледа се у одржавању пројекција филмова гдје се кроз продају карата и појединачне донације прикупљају средства за помоћ социјално-угроженим породицама које помажемо.

Република Српска не заборавља невине жртве свога рода, хумке се и данас оплакују. Широм Српске пројекцијом филма Достојан” о блаженопочившем Митрополиту црногорско – приморском Г. Амфилохију, обиљежили смо 27 година од НАТО бомбардовања Републике Српске, 23 године од почетка НАТО агресије на Савезну Републику Југославију и 18 година од Мартовског погрома српског и неалбанског становништа са Косова и Метохије. Овом приликом је прикупљана помоћ за најугроженије породице на Косову и Метохији пред предстојећи празник Васкрс.

У знак сјећања на ове догађаје, у многим градовима пале се сирене за узбуну, а ми смо широм Српске „палили” филм Достојан”, тачније у 16 градова широм Републике Српске( Бијељина, Билећа, Котор Варош, Бања Лука, Шамац, Челинац, Брчко, Добој, Теслић, Невесиње, Фоча, Вишеград, Зворник, Приједор, Пале, Шипово). Ово дјело аутора Николе Пејовића је урађено поводом 30 година архијерејске и 25 година митрополитске службе владике Амфилохија. Према ријечима Пејовића, филм је рађен за вријеме апостолске мисије у Јужној Америци и владика није знао да се његов рад прати камером, што чини ову забиљешку аутентичном и јаком. У филму говоре црквени великодостојници, владика Атанасије Радовић, јеромонах Јустин (Мреновић), пјесник Матија Бећковић, Ђорђе, Јован Маркуш и други.

И сам наш блаженопочивши митрополит Амфилохије често је у својим бесједама спомињао Косово и Метохију:  Косово и Метохија и Рашка су темељ бића овог народа ма где се он налазио. И ако заборавимо овај темељ, онда сами себе заборављамо. Ако се одрекнемо Косова и Метохије и рашке земље, онда се одричемо себе и свега онога светога што је овај народ родио кроз векове, а надам се да тога неће бити.

Армија хуманитараца из Републике Српске гледала је овај филм и скупили смо укупно 7920,80 КМ донација од продаје улазница и добровољних прилога! И суза, и смијеха, и разних емоција је било, али понајвише поштовања и поноса. Примијећујемо да се сваке године све више људи прикључује овој акцији и пуни филмске сале. Идеја Биоскопа из блока се као локомотива шири из града у град и незаустављива је.