Божићна акција на Косову и Метохији-1. део

Хуманитарна организација Срби за Србе спровела је први део Божићне акције на Косову и Метохији. Вредност испоручене помоћи је 21.000 евра и помогнуто је 18 породица уз помоћ наших сарадника из организације „Мајка девет Југовића“ из Грачанице.

Породица Николић из Грачанице је прва помогнута породица. Чине је мајка Сузана, син Младен (23) и ћерка Марија (22). Марко се недавно венчао са Милицом, тако да и он заснива своју породицу. Отац им је недавно преминуо од инфаркта. Живе само од минималца од 11.000 динара. Помогли смо им набавком санитарија за купатило (казанче, туш батерија, чесме, лавабо са огледалом, шоља), плочица и лепка, бојлера, веш машине и улазих врата у вредности од 1.000 евра.


Затим смо породици Станишковић такође из Грачанице испоручили кухињске елементе, трпезаријски сто, 4 столице, кревет на спрат, ормар, фрижидер, замрзивач, веш машину, електрични шпорет, шпорет на дрва и санитарије и на тај начин подржали ову младу породицу коју чине Југослав (28), Мирјана (23) и њихова деца Емилија (4) и Огњен (2). Мала Емилија има епилепсију и редовно је воде на контролу, а Огњен има проблем са разређеном крви. Породица, на жалост, живи само од социјалне помоћи у износу од 13.000 динара. Укупна вредност помоћи је 2.000 евра.


Трећа помогнута породица живи у Новом Бадовцу и презива се Филиповић. Чине је отац Иван, мајка Гордана и деца Татјана (10), Јован (8) и Душица (3). Живе од социјалне помоћи и дечијег додатка, а изразили су жељу да отворе фризерски салон. Ми смо им ту жељи испунили и за 1.000 евра им купили опрему за салон, тачније шампоњеру, столицу, огледало, хаубу, кревет за депилацију, фен, четке итд.


Такође у Новом Бадовцу је помогнута породица Михајловић коју чине отац Ненад, мајка Александра, деца Лука (9), Лазар (7) и Миодраг (1). Њима су обезбеђени два кревета за децу, ормар и креветац укупне вредности 700 евра.


Пету породицу смо обрадовали набавком краве са телетом за 1.400 евра. Породицу Савић из села Лабљане чине отац Срећко, мајка Сања и деца Бојана (8) и Лазар (4). Са њима живе и деда Добри, бака Ружа и Срећков брат Далибор. Савићима је крајем 2017. године изгорела штала са свом стоком у њој, тако да им ова помоћ пуно значи. Примају још социјалну помоћ и дечији додатак и обрађују 1.5 хектар земље.


Шеста породица је породица Тасић из села Станишор код Гњилана. Породицу чине Зоран, Љубица и њихова деца Милош (24), Марко (22) и Иван (20). Зоран ради у народној кухињи и баве се пољопривредом. Синови су вредни и изразили су жељу да им се набави 200 м2 грађевинске скеле како би могли да се баве грађевином што смо и учинили за 1.500 евра.


Антићи из Шилова су седма помогнута породица. Чине је самохрана мајка Снежана и ћерке Јована (18) и Јелена (16). Немају никаквих примања, издржава их Снежанин отац. Ми смо им за 500 евра обезбедили веш машину и замрзивач.


Пут нас даље води до села Кормињане и породице Трајковић. Александар и Јелена имају децу Зорана (10), Душана (7) и Павла (4), а са њима живе и деда Славољуб и бака Јоргованка. Обезбеђена им је помоћу у виду материјала за сређивање купатила, плочица, бојлера, стиродора, ламината за собе и електрични шпорет у вредности од 2.000 евра.


Девета помогнут апородица су Стевановићи из Кололеча. Самохрани отац Оливер подиже ћерку Анђелу (13) и сина Лазара (9) и брине о својој мајци Петри. Живе од једне плате од 15.000 динара и дечијег додатка од 5.000 динара. Њима смо купили за 1.500 евра 2 кревета, 2 ормара, сто, столице, сточић, усисивач, шпорет на дрва, ламинат као и лепак, мрежицу, фасаду, траке и друго за сређивање собе пошто им је кућа у једном делу озбиљно напукла.


Породици Којић из Врбовца купили смо грађевински материјал за завршетак започетог објекта који чине купатило и једна соба. Породицу чине Милорад, Драгица и деца Јелица (14) и Војислав (11). Живе од пензије у износу од 28.000 динара и дечијег додатка од 5.000 динара, али им добар део новца одлази на лечење Драгице пошто име депресију и пије јаку терапију.


У селу Грнчар смо породици Јеринић купили стеону краву за 1.400 евра. Породицу чине Саша, супруга Александра и деца Александар (14), Катарина (9), Емилија (5), као и деда Зоран и бака Зорица. Саша ради у народној кухињи, док Зоран прима минималац. Уз то ова вредна породица се бави пољопривредом и држе свиње, ћурке, гуске, шотке, кокошке итд.


Дванаеста помогнута породица су Крчмаревићи из Врбовца. Њима је у јануару изгорела столарска радња од које су живели, па смо решили да им купимо кратилицу, ручну бушилицу, гланцарицу, шрафилицу, убодну тестеру, моторку на струју, циркулар у вредности у укупној вредности од 1.000 евра како би могли да наставе да се баве тим пословом и живе од свог рада.


У селу Понеш живи породица Арсић коју чине самохрана мајка Јелена, њен син Никола (8), дека Душан и бака Благица. Живе од мале пензије и дечијег додатка. Њима смо обезбедили грађевински материјал за сређивање 2 собе и ходника, (тачније песак, блокове, цемент, стиропор, плочице, лепак за плочице, ламинат и лајсне), пеглу, усисивач и улазна врата и прозоре укупне вредности 1.500 евра.


У истом селу живи породица Трајковић коју чине Бранко, Сузана и синови Стефан (17), Милош (15), Никола (13) и Лука (12). Живе од једне плате од 15.000 динара и дечијег додатка у износу од 8.000 динара, али и обрађују земљу и држе две краве, свињу и пет коза. Наша организација је им је за 1.000 евра обезбедила 3 кревета, сто, столице, 2 собних врата, шпорет на дрва и усисивач.


Пут нас даље води до села Старо Грацко и наших старих познаника породице Живић. Соња Живић је изгубила мужа у масакру 1999. године када су припадници терористичке ОВК убили 14 српских жетелаца док су жњели пшеницу на својим њивама. Она брине о деци Ивани (24), Александру (22), Лазару (21) и Зорану (18). Са њима је њена свекрва. За 700 евра обезбедили смо им хидрофор, веш машину и шпорет на чврсто гориво. Та средства су наменски обезбеђена захваљујући хуманитарном квизу у клубу „Атом академија“ у Београду који је организовао Студентски парламент Филолошког факултета, а технички потпомогла екипа паб квиза „Инквизитор. У акцији су учествовали и студенти Филозофског и Филолошког факултета у Београду.


Шеснаеста помогнута породица је породица Станковић из Штрпца. Породицу чине Милорад, Анђела и њихов син Алекса (1), а обезбеђена им је помоћ у виду врата и прозор за купатило и опремања купатила (бојлер, шоља, туш кабина, умиваоник, плочице, лепак, фуге, цеви за канализацију и воду, славине) у вредности од 1.000 евра.


Породици Стојановић из села Готовуша код Штрпца купљена је ПВЦ столарија за нову кућу укупне вредности 1.000 евра. Породицу чине Лела Стојановић (27), супруг Мирослав (29), свекар Драган (54), свекрва Љубица (59), девер Богољуб (25) и заова Бојана (14).


Последња помогнута породица су Шубарићи из села Севце коју чине самохрана мајкла Наташа и синови Лазар (20), Никола (18), Филип (16) и Лука (14). Набављен им је француски лежај у вредности од 300 евра.


Ово је био 1. део Божићне акције на Косову и Метохији, а ускоро нас очекује и обилазак породица у метохијском крају

На жалост, чини се да је у нашем народу нада да ће имати неку перспективу на Космету све мања, тако да је наша подршка у овим тренуцима још важнија. Позивамо вас да наставите подршку Хуманитарној организацији Срби за Србе у нади да ће нам у годинама пред нама могућности дозволити да чинимо још веће ствари за наш народ!

Рачуни и потврде финансиране помоћи