Божићне акције у Источној Славонији

У склопу нове велике Божићне акције помоћи породицама на подручју Крајине, ових дана испоручена је помоћ за две породице у пределима Источне Славоније. Није било раније превише активности на овом подручју у ком и даље живи солидан број српских породица. Коначно су се створили услови и појавили људи вољни да пруже подршку на терену нашој организацији, што је довело до тога да две породице добију изузетну помоћ.

Уз помоћ свештенства Епархије Осјечко-пољске и барањске стигли смо до Мирковаца који се налазе недалеко од Винковаца и до породица Шимић и Симеунић. Прво је посећена породица Николе Шимића самохраног оца. За ову намучену породицу набављен је полован трактор ИМТ 560 у вредности од 3.000€, који ће им умногоме значити да поново стану на своје ноге.

Трагичан догађај се одиграо пре отприлике десетак година, када се на најстаријег сина Радивоја (27 год) сручио зид куће на којој је радио као младић у надници са својим оцем. Радивоје је једва остао жив, а том приликом је остао без ока. Велика средства је уложио отац Никола у лечење свог сина, како би га спасио. Том приликом између осталог су продали трактор који су имали. С обзиром да имају доста земље које ће моћи да обрађују, надамо се да ће им ова помоћ добро доћи и да ће моћи да се издржавају од свог рада. У домаћинству са њима живи још и ћерка Николина (23), која је недавно отишла на привремени рад у иностранство и најмлађи Лука (15).


Породица Симеунић

Друга породица којој је испоручена помоћ био је млади брачни пар Симеунића. Отац Ђорђе и мајка Зденка имају три мале ћеркице Милицу (5), Сандру (4) и бебу Јовану (8 месеци). Због потреба реконструкције породичног дома, за њих је обезбеђена помоћ у виду набавке 1.770 комада црепа за кућу, у вредности од 900€.

Изузетно нам је драго да смо започели са конкретнијим активностима на подручју Источне Славоније, јер је веома велики број сиромашних породица, а становништва је све мање, како српског тако и локалног, услед економских миграција у земље западне Европе.

Рачуни и потврде финансиране помоћи