Божићна акција за крајишке породице-2. део

Испорукама договорене помоћи у другој половини марта, породицама на подручју Лике и Баније, комплетирана је овогодишња Божићна акција за крајишке породице. Због нешто лошијих временских услова која су захватила те крајеве, помоћ је каснила, али ипак успешно стигла до оних којима је и намењена. Помогнуто је следећих пет породица.

У Лици, на подручју Коренице и околине помоћ је стигла прво до породице Накарада. Ова породица је већ била помогнута пре неколико година, али пошто су изразили жељу да им се купи средство за рад, изашли смо у сусрет поново и обезбедили им професионалну моторну тестеру у вредности од 600€. Породицу Накарада из Личког Петровог села чине родитељи Сава и Нада и син Лазар (14 год).

Следећа породица коју смо помогли је породица самохраног оца Дарка Јеремића из Госпића. Заиста изузетно тешка ситуација у којој се затекао отац породице у тренутку када му је пре само неколико месеци преминула супруга. Да све буде додатно теже, са оцем је остало чак шесторо малолетне деце, које ће отац морати сам да подиже и изведе на прави пут. Под претњом локалних социјалних служби да ће одузети децу оцу Дарку, Хуманитарна организација Срби за Србе је решила да за њих обезбеди већу помоћ и да се опреми стан у ком ће убудуће живети.

За ту намену обезбеђена је нова кухиња са свим основним елементима, као и велики четворокрилни плакар. Вредност помоћи износила је 2.200€. Надамо се да ће се дечица Синиша (11 год), Вања (8), Наташа (7), Матеј (5), Данијел (4) и Татјана (2) остати на окупу са својим оцем и да ће им обезбеђена помоћ донекле олакшати услове одрастања.

Самохрана мајка Марија Грба са ћеркицом Миланом

Селимо се нешто северније у место Латин на Банији. Такође још једна тешка животна прича коју смо имали прилику да чујемо. Неколико месеци пре порођаја, супруг Марије Грбе је трагично настрадао, иза себе оставивши поред трудне супруге и ћеркицу Милану (3).

Самохрана мајка Марија Грба са ћеркицом Николином

У међувремену док је договорена помоћ стигла до породице Грба, на свет је стигла и беба Николина. За самохрану мајку Марију обезбеђен је кухињски елементи, кревет са душеком, шпорет на дрва и нешто основних намирница. Вредност испоручене помоћи била је 1.100€.

Даље је настављено са испоруком помоћи за породицу Бурнаћ из Горње Велешње. Породицу чине родитељи Мирослав и Божидарка и деца Анђела (12) и Петар (5). За ову вредну породицу наменили смо 1.600€ за куповину половне балирке за балирање сена. С обзиром да се активно баве сточарством, ова помоћ ће им сигурно добро доћи да унапреде и побољшају своју породичну делатност.

Последња породица која је добила помоћ у склопу ове акције, била је породица Тркуља из Горње Пастуше код Петриње. Родитељи Стево и Миља имају двоје деце Драгану (19) и Драгана (13). Породица живи у туђој кући, а оба родитеља су недавно доживела и теже повреде на раду. Како би им олакшали тренутне животне услове, у договору са породицом обезбеђена је куповина новог тракторског витла за извлачење дрва из шуме. Вредност витла износила је 1.000€.

У току су припреме за још једну традиционалну Васкршњу акцију на подручју Крајине, па овом приликом позивамо све људе добре воље, а поготово оне који се саосећају са повратницима на Крајишка огњишта, да се прикључе и својим донацијама помогну да помоћ стигне у што скоријем року до свих планираних породица.

Захвалност за успешно завршену Божићну акцију још једном дугујемо агилном свештенству Епархија Далматинске и Горњо-карловачке, који и даље показају на делу велику бригу за свој народ са којим често заједно и страдају.

Рачуни и потврде финансиране помоћи