Божићна посета Косову и Метохији

Представници Хуманитарне организације СРБИ ЗА СРБЕ посетили су средином јануара подручје Косова и Метохије и том приликом обишли и пописали потребе 15 породица. У склопу традиционалне Божићне акције, план је да се породицама обезбеди најпотребнија помоћ у виду: трактора, фрезе, грађевинског материјала за куће и купатила, ламината, столарије, 7 шпорета на дрва, 5 електирчних шпорета, 5 троседа, 4 фрижидера, 4 кревета на спрат са душецима, 3 козе, 2 веш машине, замрзивача, хране и пелене за бебу, дрва за огрев, ормара, трпезаријског стола и столица. Захваљујемо се пријатељима из ЕХО Мајка девет Југовића уз чију помоћ смо успешно завршили још једну акцију на Косову и Метохији.

Наш пут почиње посетом манастиру Високи Дечани. Монаштву манастира предајемо лаптоп од нашег донатора из Шведске који они уручују Стефану Благојевићу, студенту теологије. Стефан је избеглица из Призрена, студира у Београду, а живи у Алексинцу. Мајка их издражава, док му је отац болестан.

 Уз благослов посећујемо прву породицу Лукић из Велике Хоче која броји 11 чланова и то најстарији Мирослав и Јасминка, њихов син Далибор ожењен је Милицом са којом има двоје деце Томислава (6) и Вељка (1), други син Младен ожењен је Јеленом има двоје деце Радмилу (5) и Теодору (2) и трећи син Ратко (25). Ова породица живи у малој задрузи са примањима од социјалне помоћи и дечијег додатка, али вредно и радно обрађују 1,2 ха земље, тако да планирамо да им обезбедимо трактор.

На путу ка Старом Грацком посећујемо манастир Зочиште.

 Стефан и Софија Марковић

Накаон краћег задржавања пут нас доводи до Старог Градцког и породице Марковић. У трошној и гелерима погођеној кући живе отац Милан  и мајка Љиљана са децом Софијом (4) и Стефаном (2). Са њима живе још и троје старијих чланова породице. Како у истом дворишту имају новију кућу која треба да се адаптира план је да им се опреми купатило, обезбеди ламинат, улазна врата и шпорет на дрва за грејање.

У селу Рабовце долазимо код породица Михајловић. Отац Бошко и мајка Јелена имају двe ћерке Анђелу (10) и Мају (8). Уз скромни дечији додатак, издржавају се тако што гаје 2 козе и прасе па смо се договорили да им се обезбеди још 3 козе кao и шпорет на дрва.

У селу Добротин посећујемо породицу Трајковић, Андрија и Ђурђевка имају три сина Ненада, Небојшу и најстаријег Владицу који је ожењен са Јеленом имају два сина, Николу (7) и Бошка (3). Ова вишечлана породица живи од социјалне помоћи и дечијег додатка, у кући нико не ради, обрађују 1ха земље и гаје неколико свиња и коза. Да би им олакшали свакодневни рад, одлучујемо да се помоћ за ову породицу састоји у куповини фрезе, фрижидера, троседа и шпорета на дрва.

 Беба Кристијан

У Горњој Гуштерици, долазимо до породице Миладиновић Горана и Слађане који имају сина Марка (23) ожењеног Аном (25) са којом има малог Кристијана старог годину дана. Миладиновићи живе само од Горанове пензије у јако старој, оронулој и кући пуној влаге. Још давно направили су нову кућу али због јако лоше финансијске ситуације нису  у могућности да је заврше и уселе се. Иако су изразили жељу за набавком троседа, фрижидера и шпорета на дрва за стару кућу, уз наш предлог, одлучујемо да им обезбедимо неопоходни грађевински материјал и столарију, како би се млади родитељи осамосталили.

 Беба Божидар

Последње место које обилазимо првог дана је Прилужје где обилазимо породице Илић и Бановић. Илић Јовица и Марија имају бебу Божидара старог свега две недеље и како живе у јако тешким условима заједно са Јовициним родитељима овој породици је потребна одећа, храна и пелене за бебу, дрва за огрев и електрични шпорет.

У породици Бановић са мајком Надицом живе и њена два сина Страхиња (30) који је незапослен  и Батрич (27) који болује од шизофреније, породици су тренутно најпотребија дрва за огрев као и основне животне намирнице.

Другог дана користимо прилику да у Грачаници обиђемо нови споменик краљу Милутину и манастир Грачаницу.

Крећемо ка општини Витина и првом селу Клокот, обилазимо породицу Спасић, отац Јадран који живи са супругом Василијом и имају двоје деце Сергеја (2) и Анастасију (7 месеци). Живе у једној соби и у веома тешким условима па се одлучујемо да им набавимо кревет на спрат са душецима, шпорет на дрва и ормар.

Млади брачни пар Димић, Бобан и супруга Настрија живе у селу Могили, немају никаквих прихода, баве се пољопривредом. Потребан им је шпорет на дрва и уређење једне просторије у кући у купатио које тренутно немају.

У општини Витина, село Грнчар живи породица Крчмаревић. Три брата Бојан (34), Срђан (37) и Саша (30), од којих је Бојан ожењен Славицом (27) и има малог Николу (2). У разговору са Бојаном, који жели да се осамостали у новој кући, одлучујемо се за набавку фрижидера, шпорета на дрва и два троседа.

На путу ка следећој породици пролазимо општину Гњилане где обилазимо цркву у насељу Партеш.

У удаљеном селу Љештар обилазимо Цанић Томислава и сина Марка који је уједно и најмлађи становник овог села са својих 20 година. Веш машина и електрични шпорет су ствари које ћемо се потрудити да им обезбедимо.

После посете цркви у Косовској Каменици и разговора са свештеником, сазнајемо за породицу Миљковић. Одмах се упућујемо ка њима, а разлог је то што ова породица има десеторо деце. Породица живи у месту Гризиме. Отац Зоран и мајка Мирјана имају децу Јелену (23), Марка (22), Милоша (21), Милана (15), Милену (13), Александру (11), Дејана (9), Јовицу (8), Данијелу (7) и најмлађу Сару (7 месеци). Вреди и радни гаје краве, козе и свиње. Најпотребније овој бројној породици су два кревета на спрат са душецима.

 По мраку и густој магли успевамо да стигнемо до засеока Шумаци и обиђемо породицу Станковић. Четири брата Славиша, Синиша, Срђан и Сретен, од којих тренутно на имању живи само Сретен са женом Неном и троје деце Милошем (14), Марином (12) и Михајлом (3) док су остали тренутно у централној Србији. Да би дали подстрек и осталој браћи да се врате на своје огњиште, овој породици обезбедићемо електрични шпорет и кревет на спрат са душецима.

Недалеко одатле, у селу Слатина обилазимо породицу Андрејевић Властимира који са супругом Мирјаном има двоје деце Виктора (4) и Марију (2).  Оно што би њима највише помогло и олакшало свакодневни тежак живот је набавка електричног шпорета и веш машине.

Последње место које обилазимо у склопу акције је село Прековце где после обиласка народне кухиње посећујемо породицу Савић, Срећко и Ивана имају двоје деце Новака (3) и Николину (2) и живе у кући која је у јако лошем стању и потребни су им електрични шпорет, тросед, фрижидер као и трпезарисјки сто и столице.

Породицу Максић из Гораждевца чине родитељи Иван и Сања са децом Александром (17) и Андреом (11). Породицу нисмо успели да обиђемо, али планирамо да их помогнемо куповином замрзивача.

У плану је да се у склопу Божићне акције крене ускоро и са озбиљнијим грађевинским радовима на реновирању куће породице Ђорђевић из села Севце у општини Штрпце.

Као и сваки пут када одемо у нашу јужну покрајину Косово и Метохију, на лицу места нас дочекају веома тешке и потресне приче српског народа који се све више суочава са егзистенцијалним проблемима недостојних човеку у 21. веку. Колико год нама било тешко да гледамо и слушамо тужне приче, толико је нашем народу још теже да живи у непријатељском окружењу и без јасног циља чему да се надају.

Упркос овим проблемима Хуманитарна организација СРБИ ЗА СРБЕ позива све људе добре воље да се у складу са својим могућностима прикључе великој Божићној акцији у склопу које је планирана помоћ за 50 породица широм српских земаља.

НЕМА ПРЕДАЈЕ!

СРБИ ЗА СРБЕ