Божићна радост у Крајини за 21 породицу!

Засијала се звезда над селом Витлејемом, у ноћи у којој је Богомладенац угледао светлост дана овога света и дошао да подари спасење читавом људском роду. Са друге стране, засијала је испоручена помоћ у домовима наших намучених Крајишника од Борова, па све до Книна у новој традиционалној Божићној акцији.

Помогнута је 21 породица, а вредност испоручене помоћи износи 35.520 евра.

Због и даље отежаних околности узрокованих пандемијом корона вируса, а које онемогућавају или ограничавају кретања поготово преко граница, испорука помоћи, као и сама реализација ишла је споријим темпом. Гледали смо као и увек да покријемо што више области у којима живе наши сународници, тако да је помоћ стизала од Далмације, преко Лике, Кордуна и Баније, па све до Западног Срема.

Највећа концентрација помогнутих породица, свакако је била у Далмацији, њих чак четрнаест. Први на списку били су Млинаревићи из Книна. Млади брачни пар Борис и Романела имају малишане Александра (2) и Милоша (6 месеци). Како нам је било предочено пре планирања акције, породични дом им је био у великој опасност због клизишта, па смо замољени да им помогнемо у набавци материјала за изградњу великог потпорног зида, како би спречили даље пропадање куће. За ту намену издвојено је 2.330 евра.

За породицу Маринковић из места Плавно, обезбедили смо половну приколицу за разбацивање стајског ђубрива, у вредности од 2.500 евра. Захвалност за ову донацију нам стиже од родитеља Жељка и Слађане, деде Мирка, бабе Јеле и ћерки Ане (23), Мие (21) и Еме (9).

Још једна породица добила је помоћ која ће омогућити да имају додатне приливе средстава. Породици Малбаша из Биовичиног Села, обезбедили смо нови цепач за дрва и једну веш машину, а укупна вредност добијене помоћи износила је 2.000 евра. Оцу Небојши свакако ће добро доћи добијена помоћ у виду цепача дрва, а мајци Марији ће донекле бити олакшана брига о Зорану (21) и Анамарији (17) због добијања нове веш машине.

У истом селу долазимо до породице Шеша, коју чине Милорад и Валнеа, заједно са ћеркицом Миленом (9). За њих је испоручена разноврсна помоћ и то у виду комбинованог шпорета, стола, четири столице, кухињских елемената, троседа, дечије столице и уљаног радијатора. У ту сврху је утрошено 1.500 евра.

Затим долазимо до села Жагровића, где такође помоћ добијају две породице. Први од њих били су Мартићи, родитељи Владимир и Илијана и ћеркица Анастасија (12). Сходно њиховим жељама, одабрали су један мањи половни трактор у врености од 1.500 евра, који ће задовољити њихове пољопривредне потребе.


Њихови суседи, породица Жунић имала је нешто другачије потребе, тако да је за породицу коју чине родитељи Давор и Пепица са децом Ларом (14), Невенком (7) и Еленом (6) обезбеђена PVC столарија у виду 4 прозора са ролетнама, балконских врата и прозором за купатило. У ту сврху издвојено је 2.500 евра.

До још једне породице стигла је помоћ у виду PVC столарије. Овог пута у селу Радучићу, помоћ добијају Радићи, Горан и Тања, са сином Марком (18). Њима су обезбеђена 4 прозора и улазна врата, у износу од 1.500 евра.

Прелазимо на подручје града Бенковца, где је, такође, било потребе за обезбеђивањем помоћи у виду PVC столарије. Мимићи су мала породична заједница коју чине, баба и деда Рајко и Олга, ћерка Татјана која је самохрана мајка и има девојчицу Петру (9) и син Ђорђе са супругом Сандром и сином Сашом (13). За њих су испоручена четири двокрилна прозора са ролетнама и улазна врата у вредности од 2.000 евра.

Недалеко од њих живи једна побожна и честита породица. У питању су Ражњевићи, а у домаћинству живе отац Драгослав који је и црквењак при локалном храму, мајка Љиља, ћерка Ивана (27) која је од малена инвалид и има проблема при ходању и син Иван (20). Због влаге која им стално пробија у кућу преко терасе, замољени смо били да обезбедимо материјал који ће бити искоришћен да би се све то санирало, тако да смо за ту намену издвојили 1.800 евра.

Очигледно је да доста породица има проблема са пропалим прозорима, кроз које продире влага, киша и који не могу да задрже налете јаких ветрова који су карактеристични за те крајеве. Породици Бједов из Пађена смо обезбедили три мања PVC прозора, улазна врата и један шпорет на дрва. Домаћинство чине родитељи Зоран и Санела и деца Николина (14) и Даниел (12). Било је довољно 1.100 евра да се набави поменута помоћ.

Поново смо на локалитету града Книна где помажемо две породице, које чине самохрани родитељи. Прво ћемо поменути породицу Калат, где отац Младен живи у породичној кући са сином Давидом (9) и својим родитељима. Младен је разведен, а има још две ћерке које живе са мајком. Помоћ се огледала у набавци бојлера, кухињских елемената, кревета на спрат, комоде, стола и полице, а свеукупно за то је уплаћено 1.000 евра. Идеја им је да се оспособи један део куће који би могли да изнајмљују туристима и тако додатно приходују новац у недостатку сталног посла.

Самохраној мајци Ксенији Синобад и њеним синовима Михаилу (21) који је студент у Ријеци, Јовану (16) који је у православној гимназији у Загребу и Василију (9) обезбедили смо три кревета са душецима и једну уградну шпорет плочу. За те потребе издвојили смо 1.390 евра.

Нешто јужније од Книна у месту Бискупија, обезбедили смо помоћ за још једну малу породичну заједницу. Милић Младен у склопу породичне куће поседује малу ауто-радионицу. Свесрдна подршка у том послу су му супруга Јованка и син Марко (6). Из тог разлога договор је био да се обезбеди нова ауто дизалица, како би унапредио постојећу делатност. Издвојено је 2.000 евра како би дизалица стигла на праву адресу. Осим њих у домаћинсту са њима живе још и Младенови родитељи, као и брат Јовица, са супругом Влатком и ћеркама Анастасијом и Јеленом, па се надамо да ће успешан ауто-сервис значити и благостање за цело домаћинство.

Последња породица у области Далмације до које је стигла наша помоћ, био је млади брачни пар Жељко и Анита Веселиновић. Они у Голубићу Обровачком одгајају двоје малишана Лену (3) и Александра (1) и покушавају да преживе бавећи се сточарством. Како би им помогли у тој намери, купљена им је једна стеона крава у вредности од 1.300 евра.

Овај пут у Лици у Кореници помоћ стиже до једне породице. Самохраној мајци Сањи Мињин, која подиже близанце Василија и Михајла (12), обезбедили смо позамашну помоћ, која се огледала углавном у виду најосновнијег покућства које им је неостајало или је већ било пропало: кревет на спрат са душецима, два радна стола и столице, сто за ручавање са четири столице, кухињски елементи, комбиновани шпорет, аспиратор и пегла. За све наведено утрошено је 2.100 евра.

Караван хуманитарне помоћи стигао је и до две породице на дичном Кордуну. У Војишници помажемо породицу Вукобратовић, тачније родитеље Ђуру и Жељку са децом Тијаном (14) и Тајаном (11). Обезбедили смо им плочице за купатило и кухињу, као и најосновније санитарије за уређење купатила. Вредност набављене помоћи износила је 2.000 евра.

Породици Бреберина из Горње Требиње код Карловца, испоручено је, такође, најосновније покућство, примарно за потребе дечака близанаца Јована и Милета (9), које са доста муке одгаја самохрани отац Горан. Са њима у домаћинству живе и Горанови родитељи који чувају дечаке добар део године, с обзиром да Горан често иде у Немачку на привремени рад, како би зарадио довољно да прехрани целу породицу. Циљ им је да се оспособи горњи спрат куће за Јована и Милета, па је сходно томе у вредности од 1.400 евра набављен ламинат, два кауча, два радна стола, две радне столице и мала пећ за грејање.

После дужег времена поново смо активни и на подручју Хрватске Дубице на Банији. Породица Тадић, помогнута је набавком електричног шпорета, стола за ручавање са четири столице, ормара за дете, троседа, судопере и лепка за плочице. За све то утрошено је 1.000 евра, а захвалност нам шаљу родитељи Љубиша и Дијана са ћеркицом Зојом (6).

Нисмо заборавили ни породице које живе близу границе са матицом, али опет ван ње, обесправљене и на ивици сиромаштва. На подручју Западног Срема, помогнуте су три породице. У Трпињи прво је помогнута породица самохраног оца Перице Ковачевића, који поред своје мајке Славице издржава још и две ћерке Слађану (17) и Марину (16). За њих примарна потреба била је да се набави материјал како би се покрио свињац, у ком Перица узгаја велики број свиња, од којих се породица у већој мери и издржава. Вредност набављеног материјала је 2.000 евра.

У истом месту, помажемо и породицу Милашиновић. Стево и Мира имају три сина, Младена (19) и близанце Милоша и Милана (14). Отац Стево се бави браваријом и варилачким радовима, па смо из тих разлога замољени да помогнемо превасходно у набавци ствари за делатност којом се бави, тако да смо успели да обезбедимо брусилицу, компресор, апарат за варење, а осим тога и веш машину и електрични шпорет. Утрошено је 1.500 евра за набавку ове помоћи.

Ову велику акцију завршавамо помоћи која је обезбеђена за Стефановиће из Борова насеља, општина Вуковар, за родитеље Драгана и Хелену који имају троје мале деце, Рафаила (5), Елену (2) и Алину (1). Њима је обезбеђена помоћ у виду PVC столарије, тачније улазних врата и два прозора са комарницима. 1.100 евра је било довољно, да мали Стефановићи буду пресрећни заједно са својим родитељима.

У јеку спровођења Божићне акције, задесили су наш народ на подручју Баније разорни земљотреси. То је само још једна у низу нових пошасти, које су се надвиле над страдалним народом Крајине. Пандемија корона вируса, земљотрес, масовна исељавања у земље западне Европе у потрази за бољим животом, општа немаштина и немогућност запослења, уз свакодневне провокације и подсећање да су и даље грађани другог реда у држави у којој се налазе, никако не указује на светлу будућност. Зато смо и преузели ту дужност као организација, да већ више од 12 година помажемо Крајишке породице у својим намерама и покушајима да опстану тамо одакле су протеривани у више наврата.

 

Нек нам Витлејемска звезда обасјава и показује пут којим требамо да ходимо у нашем хуманитарном раду, а Богомладенац Господ Исус Христос нека помилује и спаси наше истрајне и неустрашиве Крајишнике. 

Рачуни и потврде финансиране помоћи