Божићни дарови за очување Косова и Метохије!

Свака посета нашем парчету неба на земљи је емотивна. Посебно се то односи на посете опустелој Метохији. Дуго су биле на снази строге мере за улазак на подручје јужне покрајине, које су тзв. косовске власти наметнуле због пандемије корона вируса, и које су нам отежавале присуство на терену, али не и реализацију помоћи.

Захваљујући нашим дугогодишњим саборцима из Епархијске добротворне организације Мајка девет Југовића, али и братства манастира Високи Дечани, није било застоја у испорукама договорене помоћи нашем народу. Овај пут, посетили смо и помогли 19 породица у склопу традиционалне Божићне акције. Укупно је утрошено 51.770 евра, како би помогли преостали српски живаљ, који носи крст распећа за све нас и због којих још увек можемо тврдити да је Косово и Метохија наша земља.

На северу Косова и Метохије и у Косовском поморављу, помоћ смо обезбедили за 11 породица са децом. Прва породица на списку, били су Витковићи из Доње Брњице недалеко од Приштине. Марјан и Слађана имају троје деце, ћерке Катарину (16) и Хелену (9) и сина Вељка (11). Од примања имају Марјанову плату, који ради као ноћни чувар у вртићу. Породица живи тренутно у старој кући али министарство за повратак им је направило нову кућу коју нису били у могућности да опреме. Како би им помогли да се уселе што пре у нову кућу, од наше организације добили су два ормана, угаону гарнитуру, два кревета на спрат, замрзивач и електрични шпорет у вредности од 1.600 евра.

Породици Милентијевић из села Мекиниће код Лепосавића, коју чине отац Синиша, мајка Данијела, синови Радомир (15) и Милош (13) и ћерка Јована (10), обезбеђен је грађевински материјал (блокови, арматура, цемент, мреже, дрвена грађа, цреп) за изградњу куће. Синиша ради као возач и приватно у шуми. Дугогодишња жеља им је да саграде свој породични дом, а с обзиром да имају свој плац и да тренутно живе као подстанари, градња породичног дома је свакако најбоље решење. За набавку грађевинског материјала издвојено је 9.000 евра.

У самој Косовској Митровици, испоручена је помоћ за породицу Југослава и Оливере Недељковић. И ова породица живи као подстанар и то са три ћеркице: Теодором (7), Софијом (3) и Саром (9 месеци). Југослав је као мали са својом породицом протеран из Ђаковице, па је принудно одрастао у Косовској Митровици. Од Општине би требало сваког часа да добију кључеве од стана, тако да је набавка основног покућства била најнеопходнија, да би се што пре уселили. Од наше организације обезбеђено је следеће: кухињски елементи, два кревета на расклапање, два ормана, сто, шест столица, замрзивач, веш машина и електрични шпорет. За све наведено утрошено је 1.870 евра.

У селу Добротин, крај Липљана обезбеђена је помоћ за породицу Михајловић. Још једна породица, која би коначно требало да добије свој сопствени кров над главом. Михајловићи, родитељи Раде и Гордана и деца Лука (12) и Марта (9), живе као подстанари и преживљавају од Радетове пензије, дечијег додатка и повременог запослења у локалном Дому културе. С обзиром да такође имају свој плац и да су одлучни у намери да остану на Косову и Метохији, општина им је донирала део материјала за изградњу куће, а наша организација је подржала ту иницијативу и обезбедила неопходни грађевински материјал (дрвену грађу, цреп, мрежу) у износу од 2.500 евра.

Следећа породица код које је испоручена помоћ наше организације, била је породица Милошевић из Доње Гуштерице. Породицу чине родитељи Дејан и Јелена, са синовима Лазаром (20) и Стефаном (16) и ћерком Марином (18). У домаћинству са њима још живе и Дејанови родитељи Владимир и Божидарка. Породица има 20 хектара земље, коју обрађују и то им је додатни вид прихода, поред социјалне помоћи и Дејанове плате из ЕПС-а. Двоспратна кућа у којој живе, нема изолацију, па је веома хладно и ствара се влага. Наша организација им је у вредности од 1.800 евра купила неопходан материјал за изолацију.

Малу породичну заједницу из села Партеш, породицу Перић, коју чине два брата са породицама, помогли смо куповином основног намештаја и то два кауча, два ормана, ламината, собних врата, ПВЦ столарије, замрзивача, веш машине, електричног шпорета и фрижидера. До сада су Јовица са супругом Зорицом и децом Николом (11), Николијом (11) и Леонором (6)  и његов брат Душан са супругом Јеленом и ћеркицама Емилијом (4) и Миром (2) живели у старој кући. Недавно им је министарство за повратак направило нову кућу, коју је било потребно опремити, како би се уселили у исту. За поменуту помоћ, издвојили смо 3.461 евро.


Настављамо са испоруком помоћи у Горњој Гуштерици, где смо помогли породицу Крстић. Родитељи Ненад и Кристина, имају троје деце, сина Александра (5), ћерку Мирјану (2) и новорођенче малог Дојчина (2 месеца). Живе у старој кући која је у доста лошем стању. Купатило је пропало, кревети су поломљени, а на прозоре стављају крпе како им не би дувало. Имају нешто мало земље коју обрађују и живе од минималца. Из тог разлога, помоћ наше организације састојала се у следећем: ПВЦ столарија, материјал за комплетно уређење купатила са свим санитаријама, веш машина и два кревета. Вредност испоручене помоћи за Крстиће износи 3.001 евра.

Млади брачни пар, породицу Симић, Владимира и Милицу из Горњег Кусца, помогли смо набавком ПВЦ столарије, с обзиром да је постојећа у заиста лошем стању. Поред малог Василија (2), са њима у домаћинству живи и Владимирова мајка Слађана. Од примања имају социјалну помоћ и скромни дечији додатак. За набавку ПВЦ столарије, издвојено је 1.750 евра.

Породицу Перић из села Зебинце, чине родитељи Слободан и Славица, ћерке Ивана (22), Катарина (15) која болује од церебралне парализе и најмлађа Николија (8). Син Никола (23), који такође живи са њима у домаћинству, ожењен је супругом Милицом (19). Како би се оспособио у потпуности један спрат у овој породичној кући, за Николу и његову нову породицу, купљен је ламинат и материјал за уређење купатила, заједно са свим неопходним санитаријама. Вредност испоручене помоћи износи 2.354 евра.

Још једној породици је испоручен материјал за уређење купатила и санитарије. Овог пута, то је била породица Николе Јовановића, који са супругом Јеленом и ћерком Никодином (3) живи у Прековцу. Од примања имају Николину плату, који ради као возач и скромни дечији додатак. Породица ускоро очекује и принову како смо сазнали. Вредност набављеног материјала износи 1.302 евра.

Последња породица у Kосовском поморављу, која је помогнута у склопу ове акције, била је породица Миленковић из Грачанице. Станојко и Валентина, са синовима Војканом (2) и Војином (4 месеца) живе у кући коју су добили од цркве, јер је Станојкова породица избегла својевремено из Урошевца. Станојко је једини остао од свих чланова своје породице да живи на Косову и ту је засновао породицу. С обзиром на лошу столарију која је на горњем спрату куће и да им је основно покућство у доста лошем стању, решили смо да им помогнемо набавком ПВЦ столарије, фрижидера, једног ормана, угаоне гарнитуре и кухињских елемената. За поменуте ствари утрошено је 1.720 евра.

Други део наше Божићне акције, спроведен је на подручју Метохије, где је помоћ стигла до осам породица.

Прва станица била је Велика Хоча, где смо посетили три породице и документовали испоручену помоћ. Породицу Златка и Ане Ђуричић, који имају синове Јована (10) и Јовицу (4), помогли смо набавком материјала за адаптацију једне собе и ПВЦ столарије (четири прозора, улазна врата и троје собних врата) у вредности од 2.000 евра. Пре пет година, скромно смо помогли ову породицу, набавком плуга за трактор.

Још једна породица Ђуричић је добила неопходну помоћ. Родитељи Станиша и Лела имају ћерке Анђелу (21) и Теодору (19) и сина Љубомира (16). Сва деца се, иначе, школују у Косовској Митровици. Овој породици испоручили смо помоћ у виду санитарија за купатило, подних и зидних плочица и кухињских елемената, а вредност испоручене помоћи износи 1.600 евра.

Трећа породица која је добила помоћ у Великој Хочи, је породица локалног пароха Милана Стојковића, који са супругом Горданом и синовима Василијем (7) и Григоријем (4) живи у парохијском дому. За њих смо издвојили 2.990 евра, како би се набавила помоћ у виду трпезаријског стола, четири троседа, четири сточића, кухињских елемената и шест столица.

Стижемо и до суседног Ораховца, где смо помогли породицу Витошевић. Млади супружници Миодраг, који иначе ради као домар у амбуланти и Соња, имају дечицу Хелену (8) и Огњена (4). Са њима у домаћинству живи и Миодрагова мајка, која је тешко болесна. У износу од 2.000 евра, успели смо да им обезбедимо следећу помоћ: комплетну кухињу, ПВЦ столарију (улазна врата и два прозора), двокрилни уградни орман, регал, брачни кревет, три комоде, електрични шпорет и грађевински материјал за санацију куће.

У Гораждевцу, посетили смо две породице. Породицу Симоновић, коју чине баба Мирославка и деда Ранко, са унуком Живком (19), помогли смо набавком ПВЦ столарије (улазна врата, четворо собних врата, четири прозора), ламината и зидних и подних плочица за ходник. Живка одгајају баба и деда, а скромна примања нису довољна, како би сами успели да купе све што је било примарно да се замени на кући. За наведену помоћ утрошили смо 2.500 евра.И другој породици из Гораждевца, испоручена је знатна помоћ у виду ПВЦ столарије (једанаест прозора и шестора врата). Млади брачни пар породице Србљак, чине супружници Владан и Данијела и беба Лазар (8 месеци). Такође је издвојено 2.500 евра за набавку поменуте помоћи.

У Осојану смо посетили породицу Ђурић, коју смо пре десет година скромно помогли када се тек вратила из Норвешке. Подсетимо у овом домаћинству живе супружници Радош и Мирјана, са ћеркама Ивоном (14), Ланом (12) и Теом (10). Породица се претежно бави пољопривредом, тако да смо овај пут обезбедили знатно већу помоћ у виду прикључних машина за трактор: прскалице за коров, рото косачице, грабуље за сено и циклона за ђубриво. Укупна вредносто помоћи износи 2.500 евра.

Божићну акцију на Косову и Метохији, завршавамо испоруком помоћи за породицу Станишић из Битиње на Шар Планини. Браћа Миливоје (43), Мирко (32) и Сава (30) живе у заједници са својим стрицем Новицом. Мирко је једини ожењен и његова супруга Наташа, као и дечица Дивна (5) и Димитрије (2) живе са њима у кући. Миливоје је једини запослен, али цела породица је заиста вредна и сналазе се на све могуће начине да преживе. Трактор који користе за обраду земље им је дотрајао, тако да је договор био да им се испоручи други полован трактор, како би могли несметано да обављају своје свакодневне послове. Вредност купљеног трактора износи 5.320 евра.


На крају да додамо, да је симболична помоћ у износу од 150 евра уручена Oсновној школи „Радош Тошић“ из Осојана, за куповину дрва за огрев.

Драго нам је, што је помоћ стигла на адресе великог броја младих брачних парова, који су смогли снаге првенствено да остану на Косову и Метохији, а затим и да заснују своје породице, које броје у просеку по троје деце. Велики је то успех, знајући какве су околности у којима ти млади људи живе и у каквим околностима ће та дечица одрастати. Храброст коју смо морали да наградимо, па макар и овако симболичном помоћи од по пар хиљада евра, која материјално не вреди много, али као један вид подстрека и охрабрења значи десетоструко више. Бићемо и даље ту на услузи нашем страдалном народу широм Косова и Метохије, а најављујемо и нову велику Васкршњу акцију, у којој ће слична помоћ стићи до двадесетак нових породица.

Рачуни и потврде финансиране помоћи