Божићни пакетићи и нове посете

Чланови организације Срби за Србе из Новог Сада посетили су 4. јануара породице Дањек, Новаковић и Вујаковић у Бачкој како би им уручили Божићне пакетиће и упознали се са њиховом ситуацијом. Прву породицу коју смо обишли је породица Дањек у Равном Селу, коју већ дуже време помажемо. Овог пута смо само свратили у кратку посету ради уручења пакетића. Нисмо се најавили како би што више изнендадили децу која су била одушевљене поклонима. Иначе породици Дањек смо прошле године изградили купатило. Заједничка слика чланова Срби за Србе испред куће породице Дањек Након Дањекових, пут настављамо даље и посећујемо породицу Новаковић из Дорослова, где домаћинство чине родитељи Миле и Николета, очух и мајка као и деца Предраг (16 год.), Алиса (10), Александра (10), Матија (8 год). Они су подстанари и плаћају 30 евра кирију. Иначе власник куће продаје ову кућу за 3.000 евра. Једини посао који обављају је у току летње сезоне када иду у надницу. Иначе породица Новаковић је једна од најпедантнијих и најуреднијих породица које смо икад посетили. Кажу ако се нема пара, има воље па све држимо под конац. Највећа брига Новаковића је кућа, пошто су тренутно у кирији и немају стабилне приходе што их држи у константној неизвесности. Од покућства требају им кревети за децу и ормари. Простора за бављење пољопривредом има сасвим довољно. Тренутно држе само живину за потребе свог домаћинства. После отварања пакетића, дружења са децом примећујемо да је прошло више од сат времена. Пакујемо се крећемо према Сомбору где нас чека једанаесточлана породица Вујаковић. Надамо се скором виђењу са Новаковићима и да ћемо бар на неки начин успети одговорити њиховим потребама. Радост и весеље са поклонима и украсима за јелку Након посете Новаковићима, одлазимо у Сомбор код породице Вујаковић – њих има једанаесторо у кући! Породицу чине мајка и отац Јелица и Саво, деца Драган […]

Чланови организације Срби за Србе из Новог Сада посетили су 4. јануара породице Дањек, Новаковић и Вујаковић у Бачкој како би им уручили Божићне пакетиће и упознали се са њиховом ситуацијом. Прву породицу коју смо обишли је породица Дањек у Равном Селу, коју већ дуже време помажемо. Овог пута смо само свратили у кратку посету ради уручења пакетића. Нисмо се најавили како би што више изнендадили децу која су била одушевљене поклонима. Иначе породици Дањек смо прошле године изградили купатило.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Srbija/2014/paketici/3.jpg

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Srbija/2014/paketici/1.jpg

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Srbija/2014/paketici/5.jpgЗаједничка слика чланова Срби за Србе испред куће породице Дањек

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Srbija/2014/paketici/7.jpg

Након Дањекових, пут настављамо даље и посећујемо породицу Новаковић из Дорослова, где домаћинство чине родитељи Миле и Николета, очух и мајка као и деца Предраг (16 год.), Алиса (10), Александра (10), Матија (8 год). Они су подстанари и плаћају 30 евра кирију. Иначе власник куће продаје ову кућу за 3.000 евра. Једини посао који обављају је у току летње сезоне када иду у надницу. Иначе породица Новаковић је једна од најпедантнијих и најуреднијих породица које смо икад посетили. Кажу ако се нема пара, има воље па све држимо под конац.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Srbija/2014/paketici/8.jpg

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Srbija/2014/paketici/9.jpg

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Srbija/2014/paketici/10.jpg

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Srbija/2014/paketici/11.jpg

Највећа брига Новаковића је кућа, пошто су тренутно у кирији и немају стабилне приходе што их држи у константној неизвесности. Од покућства требају им кревети за децу и ормари. Простора за бављење пољопривредом има сасвим довољно. Тренутно држе само живину за потребе свог домаћинства. После отварања пакетића, дружења са децом примећујемо да је прошло више од сат времена. Пакујемо се крећемо према Сомбору где нас чека једанаесточлана породица Вујаковић.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Srbija/2014/paketici/12.jpg

Надамо се скором виђењу са Новаковићима и да ћемо бар на неки начин успети одговорити њиховим потребама.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Srbija/2014/paketici/13.jpgРадост и весеље са поклонима и украсима за јелку

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Srbija/2014/paketici/15.jpg

Након посете Новаковићима, одлазимо у Сомбор код породице Вујаковић – њих има једанаесторо у кући!

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Srbija/2014/paketici/16.jpg

Породицу чине мајка и отац Јелица и Саво, деца Драган (19), Синиша (18), Милица (18), Срђана (17), Славица (16), Миљана (13), Божана (11) и Саво (10). Вујаковићи су такође подстанари и плаћају 70 евра кирију. Живе од социјалне помоћи 18.000 динара и приватно успевају зарадити мало. Нажалост мајка је јако болесна и не може ништа физички да ради. До сада је имала два инфаркта и шећераш је. Њено здравствено стање захтева стално лечење. Вујаковићи истичу да им је кирија стално за вратом , и желели би у будућности да иимају свој кров над главом. Кућа на периферији Сомбора према бездану (као салаш) кошта око 5.000 евра.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Srbija/2014/paketici/19.jpg

Иначе пре неколико година ова породица је мислила да им се срећа окренула, пошто им је једна добротворка купила кућу где би живели. Међутим, како живот пише романе, због власничких односа никад је нису успели добити, а предмет је пред судом и ко зна да ли ће икада добити свој епилог, а кућа убрзано пропада. Од редовних потрепштина потребно им је све, али скрећу пажњу на одећу, пошто деце има много и брзо израстају. Сви редовно иду у школу и солидни су ученици. Овде смо донели седам пакетића који су били попуњени слаткшима, играчкама и играма меморије. После читавог дана проведеног широм наше равнице крећемо за Нови Сад пуни утисака и планова наредних помоћи породицама.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Srbija/2014/paketici/18.jpg

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Srbija/2014/paketici/20.jpg

Акцију дељења пакетића смо организовали уз велику помоће наших пријатеља из фондације Осмех на дар којима се и овом приликом срдачно захваљујемо.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Srbija/2014/paketici/6.jpgХуманитарна организација Срби за Србе Нови Сад