„Ћераћемо се још” – Код вриједне породице Глоговац из Невесиња

Поново и ове године ћерамо у Невесињу, овај пут код породице Глоговац из села Доња Бијења. Шта све могу вриједне руке да ураде и створе, да не кажемо ишћерају, видјели смо код наших домаћина Сњежана и Бојане који имају, за сада, петоро прелијепе дјеце.

Уз помоћ добрих људи породица је успјела и да ишћера кућу, тако да је најважније, стамбено питање, успјешно ријешено, а наша организација ће се потрудити да реши сада друго горуће питање, које се уједно и тиче њихове основне сточарске дјелатности којом се баве и породици помогне у изградњи штале. Нимало наиван подухват, обзиром да породица држи, више од 30 крава и јуница и да ће за исту треба обезбиједити нешто око 100.000 КМ.

Сњежан и Бојана су изродили синове Бранка (16) и Милоша (15) и три ћерке – близнакиње Николину и Наташу (12) и намјлађу Невену (8) са којима живе на своме имању које се налази у мјесту Доња Бијења, које лежи угњеждено испод Вележа, удаљено свега неколико километара од Невесиња. Општина Невесиње је породици додијелила земљиште за кућу, а од Борачке организације су добили средства и материјал и миц по миц саградили кућу коју живе.

Да се ради о заиста вриједним и педантним људима, који својим рукама, а што да не кажемо и својим животом стварају увидјели смо приликом наше посјете. Кућа је урађена беспрекорно и заиста можемо да кажемо да је свака марка за њу утрошена на прави начин. Основна дјелатност породици је сточарство и тренутно посједују 27 грла крупне стоке – крава и неколико јуница. Поред крава држе и коње и ситну живину, те обрађују 30 дунума земљишта које је посијано углавном житом, а нашим домаћинима не недостаје ни механизације како би се на прави начин позабавили својим имањем. Од државе породица добија 475 КМ дјечијег додатка.

Оно што би тренутно највише значило породици је изградње праве и условне штале за толики број грла и евентуално њихово увећање, обзиром да је сва стока тренутно смјештена по напуштеним кућама и објектима у близини или импровизованим и на брзину направљеним шталама.

По урађеном пројекту и тренутно важећим цијенама на (нестабилном) тржишту грађевинског материјала вриједност пројекта износи око 106.000 КМ. Градња ће се одвијати у неколико етапа, па се надамо да бисмо већ почетком прољећа имали завршен објекат. На нама је да опет засучемо рукаве и да позовемо све наше донаторе и овај пут, да се свако у складу са својим могућностима укључи у акцију помоћи породици Глоговац.

И за крај што би рекао наш пјесник Матија Бећковић „Ако смо довде доћерали, да би ту стали, џабе смо се ћерали!”