Дечани и удружења чувају Гораждевац

Након последњег оружаног терористочког напада који се догодио 7. децембра 2015. године на становнике метохијског села Гораждевац у општини Пећ, када је на кућу породице Петровић и споменик жртвама бомбардовања НАТО пакта и деци која су 2003. године убијена у том селу, пуцано тзв. “панцир мецима“, братство манастира Високи Дечани у сарадњи са мештанима Гораждевца покренуло је иницијативу да се у селу постави квалитетан сигурносни систем видео надозора свих улица и околних приступних саобраћајница.

У Гораждевцу се готово исти инцидент догодио и 9. јула 2015. године, када је пуцано на паркирано возило београдских регистарских таблица. Исте вечери непознате особе полиле су бензином и покушале да запале споменик. Гораждевац је у и прошлости био мета више тешких напада и инцидената, од којих је најтежи био 2003, када је убијено двоје српске деце рафалом из аутоматског оружја, а четворо рањено, док су се на летњем распусту купала у сеоској реци Бистрици. Иницијативу братства манастира Високи Дечани подржале су и бројна удружења која већ дужи низ година помажу преостали народ на Косову и Метохији – Фондација Делије, Хуманитарна организација Срби за Србе, Независна асоцијација студената из Београда, Хуманитарна организација Солидарност за Косово из Француске, Српско друштво Задужбина из Словеније, Хуманитарна организација Радости моја из Немачке, Српска Братска Помоћ из Канаде, Српска Православна Омладина Инзбрук из Аустрије, Спона из Македоније, Србско сабрање Баштионик из Републике Српске, Млади за Космет из Црне Горе, Ансамбл Косовски Божури као и велики број других удружења и појединаца широм Србије и дијаспоре који су већ почели са акцијама прикупљања неопходних средстава за куповину и постављање система за видео надзор Гораждевца. До сада је прикупљено око 3.200 евра од потребних 40.000 евра како би читав систем био у функцији.

Хуманитарна организација Срби за Србе упућује позив свим удружењима и људима добре воље широм света да се укључе у ову велику хуманитарну акцију ради набавке, допремања и постављања квалитетног система видео надзора за потребе метохијског села Гораждевац. Сматрамо да је изузетно важно да се обезбеди опстанак и сигурност бројније српске заједнице, а пре свега српске деце, на подручју општине Пећ на Косову и Метохији.

НЕМА ПРЕДАЈЕ!