„Деветоро мале дјеце чека адекватне услове за одрастање!“ У посјети породици Кокић из Подновља код Добоја

Породица Кокић из Подновља код Добоја броји 11 чланова. У данашње доба када се многи брачни парови једва одлучују на једно дијете, отац породице Жељко (52 године) и мајка Слађана (35) имају чак деветоро мале, али изузетно добре и васпитане дјеце: Аница (19), Милош (17), Никола (14), Милорад (12), Данијел (11), Данијела (7), Ненад (4), Љиљана (2) и Александар (1).

Прави драгуљ и заиста право богатство у нашој држави, мора се признати. Ипак, искуство нас учи да морамо да будемо опрезни, јер већини породица које имају велики број дјеце недостаје оно што многи од нас сматрају за нормално. Такав је случај и код породице Кокић.

На питање да ли имају прикључену воду и струју, Слађана каже:


Воду немамо, постоји бунар ниже куће па тамо перем ствари и окупам дјецу колико је то могуће, а што се тиче струје то имамо. Због ситуације са владајућим вирусом и онлајн наставом приморани смо били да уплатимо и интернет. По цео дан пратим школу, док испратим са сваким све ријетко стигнем да урадим по кући све послове које имам.

Кокићи живе у кући која није њихова, већ им је дата на чување. До када смију да је користе није им речено. Кућа је у лошем стању, а намештај у још горем.  Улагање у кућу се свакако не исплати уз чињеницу да сутрадан може бити затражено да исту напусте.

Поред деветоро дјеце, док Жељко ради у фирми гдје је запослен, Слађана сади поврће и узгаја краву и три свиње. Кажу да им је то помоћ у исхрани, а уз дуговања кредита који износи око 5.000 КМ то им је изузетно важно. Од примања остварују још социјалну помоћ и дјечији додатак који заједно износе око 520 КМ што је за издржавање једанаесточлане породице и толика дуговања премало.

С обзиром да, као што смо већ напоменули, кућа у којој живе није у њиховом власништву а притом је у лошем стању, циљ ове акције јесте скупити новац за куповину адекватне куће или земљишта, а потом изградњу куће за адекватно и срећно одрастање које сва дјеца заслужују. Такође, имовинско-правни односи код власника куће још увијек нису разријешени, а како је то болан и дуготрајан (дугогдишњи) процес, од идеје да на садашњем посједу на којем породица живи нешто урадимо морали смо одмах да одустанемо.

Позовимо хуманитарни број: 17763, донирајмо, потрудимо се.

Да породица Кокић више не стрепи када ће морати да се исели или да ли ће успети да се окупају како треба за школу!

У овој акцији учествујете позивом на број: 17763 и тако донирате 2 КМ (позиви важе у Мтел, ХТ Еронет и БХ Телеком мобилним и фиксним мрежама) или уплатом средстава на број жиро рачуна: 5620128130024158 НЛБ банка (уз напомену за породицу Кокић).