Дванаесторо Величковића, у селу од свега стотину становника, живи и бори се за боље сутра!

Реткоцер – мало село близу Медвеђе, дало је чак шеснаест носилаца Карађорђеве звезде, који су били део чувеног Гвозденог пука у Првом светском рату, и тиме је постало друго место у читавој јужној Србији по броју носилаца једног од највећих државних одликовања. Данас, Реткоцер носи судбину свих околних села, па нешто више од стотину душа живи у њему.

Једна од две многочлане породице које смо посетили је породица Величковић која има чак десеторо деце! Ову вредну и скромну породицу поред родитеља Раше и Горице, чине и деца: Богдан (20), Даница (18), Миљан (16), Марија (14), Емилија (11), Тамара (8), Сара (6), Дуња (3), Анђелија (2), Катарина (1).

Породица Величковић претежно се бави пољопривредом. Отац Рашо, иако од рођења има одређени облик инвалидитета, због чега хода искључиво са штакама, није посустао у намери да развија своје имање и обрађује земљу, како би пружио својој деци нормалне услове за живот.

У штали коју му је стриц уступио, овај вредан отац чува шест крава, троје телади, седамнаест оваца, седамнаест јагњади и шест свиња. Поред тога, са трактором старим тридесет година и старом балирком, обрађује око два хектара земље, за коју још није решено питање власништва са остатком породице.

Ипак, осим могућности да његова деца не оскудевају у храни и основним животним потребама, Величковићи немају могућности да реше остале проблеме, а пре свега проблем са кућом.

Кућа у којој су се шездесетих година доселили из Подујева, класична је земљана сеоска кућа, за коју ни они сами не знају колико је стара. Иако по квадратури није мала, па има простора за сву децу, све ствари у њој су веома старе, а неке као бојлер нису у функцији. Посебан проблем како кажу био је кров, који су пре петнаестак година заменили. Ипак, остали су други проблеми, пре свега што се тиче столарије, која је потпуно пропала, што је велики проблем, имајући у виду да су зиме у Реткоцеру веома хладне са пуно ветра, па дува са свих страна.

Без обзира на све проблеме, атмосфера у кући је веома позитивна, а највећи „кривци“ за то су деца, која су веома весела и дружељубива. Како нам родитељи кажу, сви школарци су добри у школи, а поред тога старија деца воле да помажу око земље и животиња.

Оно што би Величковићима највише помогло је малтерисање куће, сређивање дечијих соба, замена столарије, као и куповина нове балирке.

Позивамо све наше донаторе да се укључе у акцију помоћи многочланој породици Величковић. Хуманитарна организација Срби за Србе у 2019. години планира да помогне преко 200 породица широм Балкана. Надамо се да ћемо као и до сада имати вашу подршку како бисмо још једном показали да слогом и љубављу можемо да променимо животе многих угрожених породица.