„Флаше с водом пунимо код комшија па се купамо у коритуˮ – несвакидашња прича породице Стаменковић-Јонев из Трговишта

Општина Трговиште једна је од најсиромашнијих и најнеразвијенијих општина у Србији. Негативни природни прираштај овде је бележен већ почетком седамдесетих, па је у последњих педесет година од 20.000 становника, колико је некада живело у Трговишту, тренутно остало мање од 5.000.

Наша организација до сада није помагала породице из ових крајева, што је био разлог више да посетимо породицу Стаменковић-Јонев.

Ову необичну породицу, у зависности од ситуације, чини од четири до седам чланова. Отац Саша Стаменковић и мајка Ана Јонев живе у ванбрачној заједници са децом из првих бракова. Анина деца из првог брака су Дејан (8), Бојана (7) и Матеј (4), док су Сашина деца Далибор (18) и Владица (16). Због бракоразводне парнице која је у току, Анина деца повремено живе код њих, а што се тиче Сашине деце, Владица је у школском интернату у Врању, док Далибор повремено живи код бабе.


Подстанари смо годинама, управо смо се преселили овде. Нажалост, немамо новца за нешто боље, овде немамо ни најосновније услове – купатило и воду. Из претходног стана донели смо само тепихе и кубе, то је једино што имамо – објашњава нам отац Саша какви су услови у којима живе.

Како нам кажу, њихова љубав почела је на Фејсбуку, где су их спојиле тешке животне приче. Ана је била жртва породичног насиља, док је Сашина жена умрла недуго након рођења другог детета. Свакодневно дописивање и узајамна подршка били су довољни да Ана донесе одлуку и са децом се пресели у Трговиште.


Флаше с водом пунимо код комшија па се купамо у кориту, а испред куће имамо пољски ве-це. Тренутно сам у трећем месецу трудноће, и крајем године ће наша породица постати богатија за још једног члана. Питам се, када се дете буде родило, какви ће га услови дочекати – говори нам мајка Ана о њеним највећим бригама.

Док је био у пуној снази Саша је радио у Француској, Врању и Трговишту, али му се здравствено стање погоршало, доживео је мождани удар, десна половина тела му је слабо покретна, па није способан за рад. Од примања имају 14.000 динара његове инвалидске пензије и око 5.000 динара дечијег додатка. Имајући у виду да кућу изнајмљују за 5.000 динара, да интернат за Владицу кошта око 8.000 динара, породици, на месечном нивоу, остаје свега неколико хиљада динара.

Почетком године посетила их је Блиц фондација која је покренула акцију помоћи, па се породица нада скорој реализацији. У зависности од тога, одредићемо и обим наше помоћи у наредном периоду.

Позивамо све наше донаторе, да нам се у складу са својим могућностима, придруже у акцији помоћи породици Стаменковић-Јонев, како бисмо помогли још једној угроженој породици!