13. августа 2010.

ХО Срби за Србе у ''Вестима''

Намењена скупљању помоћи за сиромашне породице са петоро и више деце, организација "Срби за Србе" бави се хуманитарним радом већ пет година. У Чикагу постоји од јуна ове године, њени донатори су њени најревноснији чланови, а сви који је чине верују да ће јачати бројчано и финансијски због главног мота који је њена покретачка снага - "Деца су наша будућност".

Ови, углавном млади људи, запослени у различитим професијама, своје време, знање, труд и новац поклањају многочланим домаћинствима, показујући тако братску солидарност, настојећи да наша младост не расте неухрањена, усамљена, босонога, у исто време се трудећи да оживе свест наших људи у отаџбини и дијаспори и покрену њену успавану енергију. На изузетно опремљеном сајту организације могу да се виде информације о акцијама које су у току, планови за акције које ће бити покренуте, мисија организације и имена дародаваца.

У мору различитих хуманитарних организација и акција, ова је другачија и већ у старту ефикаснија - рачуна да више људи и својим малим износима може допринети много онима који немају нимало. У својој мисији, активисти ове организације иду и даље, настојећи да породицу коју помажу оспособе за самосталан и економски ефикасан живот, изградњу одговорности и могућности да касније и сама постане донатор и помогне другима у невољи. Међу многобројним чикашким активистима је и Жељка Крсмановић, која је из Сарајева са својом породицом дошла након последњег рата, заувек опредељена да помаже људима у невољи.- За ову организацију сам чула на интернету. Листајући њихову страницу схватила сам колико су транспарентни, и то је у мене улило велико поверење. Почела сам са донацијама организацији и онда са групом пријатеља из Чикага одлучила да покренемо огранак организације и у овом другом највећем српском граду на свету. У јуну смо се и регистровали у држави Илиноис као хуманитарна организација, сада чекамо и одлуку о статусу 501 Ц3 организације, како би сви наши донатори своје донације могли да одбију од пореза. Има много људи којима је наша помоћ потребна, не само у српским земљама, већ и овде, у Америци и Канади. Требају нам људи добре воље, без њих је наш рад немогућ - каже Жељка Крсмановић за "Вести"

Уз хуманитарну мисију, ови млади ентузијасти желе да се баве и очувањем нашег језика и културе, да евентуално оформе информативни центар (за почетак на веб-сајту, а касније и кроз рад канцеларије) који би информацијама помогао сваког имигранта који тек стигне у Америку и Канаду. - За сада је фокус на помоћи породицама и ту имамо дугорочне и краткорочне акције. Тренутно настојимо да прикупимо средства за куповину куће породици Дањек у Равном Селу у Србији - прикупили смо 3.000 евра, потребно нам је још 1.500 да отплатимо породичну кућу у коју су се недавно уселили. То је мала породична кућа у селу, али много боља од објекта у коме су до тада живели. Друга велика акција је за породицу Екмечић, којој намеравамо да купимо трактор. Сваког месеца помажемо по неки породицу и, наглашавамо, ми не дајемо новац, ми им купујемо средства за хигијену, храну, уџбенике за децу, плаћамо им рачуне, како не би дошло до манипулација - каже Жељка Крсмановић.

Небојшу Живковића из Чикага памтимо по многим ефикасним хуманитарним акцијама. Ни он није одуговлачио са одлуком да се укључи у рад ове организације и својим практичним примером и активностима помогне реализацију многих акција.

- Организација "Срби за Србе" постоји до 2005. године, када је група ентузијаста основала организацију у Србији, шокирана белом кугом и чињеницом да је морталитет у Србији много већи од наталитета. Потом су ницала представништва у Бечу, Републици Српској и, ево сада и у Чикагу. Под слоганом "Деца су наша будућност" помажемо сиромашне породице са петоро и више деце, јер сви знамо да су оне, осим што су сиромашне, и прилично несхваћене у Србији. Људи најчешће не разумеју зашто неко рађа децу, а нема од чега да их издржава. То је погрешан приступ и добро је да су ти млади људи 2005. године схватили. Желимо да покренемо успавану дијаспору и учинимо да својим минималним, али редовним донацијама помогну рад организације и актуелне хуманитарне акције. - Организација расте из године у годину. Прошле године смо скупили 27.000 евра, а за првих шест месеци ове године већ 20.000. Све више људи нам се прикључује, све је више донатора, волонтера, свих који желе да помогну. Зато позивамо све да нам се придруже и на нашем сајту оставе коментар, савет, предлог и свакако донацију за помоћ људима у невољи - истиче Небојша Живковић.Небојша Живковић истиче да су подаци о свим акцијама врло видљиви на веб-сајту организације, у сваком тренутку се види колико је пара на рачуну, где је новац утрошен, ко је и колико донирао.- Ми смо уредили тај сајт, ми га одржавамо, настојимо да апелујемо на наше људе и ефикасно радимо на пружању помоћи најугроженијима. Помогли смо више од 130 породица, што значи да смо помогли више од 1.000 деце. Помогли смо рад народних кухиња на Косову, а имамо и многе акције у плану. Врло пажљиво бирамо породице којима ћемо помоћи јер и ту, на жалост, у овом несрећном времену има лажних представљања - каже Живковић, кога памтимо као реализатора изузетно ефикасне акције "Косово је Србија", када је од продаје наруквица пружена помоћ изградњи народних кухиња на Косову и Метохији.

Повезане вести

Коментари