Хумани студенти помогли Марковиће

Други по реду хуманитарни турнир у одбојци одржан је крајем априла и почетком маја 2014. године у сали на Филозофском факултета Универзитета у Београду у организацији спортских удружења Филозофског и Филолошког факултета. У сарадњи са члановима Хуманитарне организације Срби за Србе, чији рад чланови оба спортска удружења прате већ дуже време и који уживају нашу највећу могућу подршку, решили смо да средства (51.000 дин.) прикупљена у овој хуманитарној акцији наменимо осмочламној породици Марковић из Земуна, којима су обезбеђени комбиновани фрижидер и ел. шпорет укупне вредности од 57.989 дин.

Турнир је одржан у женској и мушкој конкуренцији и на њима је учествовало по осам екипа. У женском делу турнира учествовале су екипе Филолошког, Филозофског, Машинског и Економског факултета, Фаултета организационих наука (ФОН), Универзитета Сингидунум, Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију и Факултета за информационе и комуникационе технологије. У мушком делу турнира учешће су узеле екипе Филозофског (1 и 2), Филолошког (1 и 2), Рударско-геолошког и Машинског факултета, Факултета за информационе и комуникационе технологије, као и екипа Одбојкашког клуба „Економика“ који су путовали из Ваљева да би учествовали на овом турниру и показали своју хуманост, на шта им се организатори посебено захваљују.

Након занимљивих мечева по групама у полуфинала женског турнира пласирале су се екипе Филилошког и Економског факултета, ФОН-а и Сингидунума. Екипа Филолошког победила је екипу Економског факултета, док је екипа Сингидунума победила екипу ФОН-а. У утакмици за треће место екипа Економског факултета била је боља од екипе ФОН-а и заслужено освојила треће место на овом труниру. У финалу су се састале екипе Филолошког факултета и Универзитета Сингидунум. Сјајну игру током турнира одбојкашице Филолошког факултета су крунисале освајањем титуле, али  и играчице Сингидунума могу да буду поносне на себе и на освојено друго место, поготово када се има у виду конкуренција на овом турниру.

Ништа мање занимљиве нису биле и утакмице у мушком делу трунира. Након мечева по групама, у полуфиналу је требало да се састану екипе Филозофског (1) и Машинског факултета, однсно Филолошког (2) и Рударско-геолошког факултета. У утакмици за треће место састали су се поражени из полуфинале, екипе Машинског и Руадрско-геолошког факултета и након велике борбе у три сета победу су однели одбојкаши Рударско-геолошког факултета. Победници утакмица у полуфиналу биле се екипе Филозофског (1) и Филолошког (2) факултета. Победа је заслужено припала екипи Филолошког (2) факултета која је у одлучујућим тренуцима меча била прибрана и освајала кључне поене, али и момци са Филозофског факултета су били задовољни што су у витрине свог спортског удружења ставили још један пехар.  Након доделе пехара и диплома најбољим екипама, уследило је заједничко сликање учесника, организатора и гледалаца овог турнира, што полако постаје традиција, а организатори су обећали да ће и 2015. године направити хуманитарни турнир у одбојци, по могућству бољи него претходна два. Исто вече када је турнир завршен у кафани „Баш, баш мали Балкан“ организована је и журка поводом успешно завршеног турнира, на којој су такође прикупљана средства за нашу хуманитарну акцију, а власник кафане је донирао део своје зараде у наш фонд, због чега му се посебно захваљујемо.

 Чланови породице Марковић између новог шпорета и фрижидера

Чланови породице Марковић су родитељи Мирко и Николета и деца: Петар (19), Дени (17), који болује од церебралне парализе, Данијел (15), Данијела (14), Теодора (8) и најмалађа Викторија која је напунила 14 месеци. Породица живи од социјалне помоћи и дечијег додатка, јер су оба родитеља незапослена. Како нам кажу, понекад од повремених послова додатно приходују, али то је све краткотрајно. Овом приликом преносимо велику захвалност породице Марковић, свим учесницима другог хуманитарног одбојкашког турнира на Филолошком факултету.

Посебну захвалност такође желимо да истакнемо свим екипама и њиховим играчима у обе конкуренције који су учествовали на овом хуманитарном турниру, Универзитетском спортском савезу Београда, који је као и увек на делу подржао организацију овог турнира, Одбојкашком савезу Србије и Београда који су делегирали судије да бесплатно деле правду на свим мечевима овог турнира, самим судијама који су свој посао беспрекорно обавили, волонтерима на турниру, управи Филозофског факултета која нам је одобрила коришћење сале факултета за овај турнир, и управи Филолошког факултета која је финансијки помогла да организујемо турнир.

Спортско удружење Филозофског факултета „Младост“ и Спортско удружење Филолошког факултета

Рачуни и потврде финансиране помоћи