„Играле смо папир, камен, маказе кад смо бирале кревете“ – успешна акција за породицу Попадић из Акмачића код Нове Вароши

Нова светлина обасјала је кућу породице Попадић, а њихова лица украсили су широки осмеси. У селу Акмачићи покрај Нове Вароши Хуманитарна организација Срби за Србе реализовала је још један од великих пројеката у овој години. Уложено је 1.048.533 динара у реновирање и опремање њиховог дома. Део донација сакупљен је на Роштиљу из блока у Њујорку.

Подсећамо да чланови породице Попадић имају озбиљних проблема са здрављем, иако се на њима не види ни трунка песимизма и безвољности. Напротив, чак и док су живели у тешким условима одисали су једном сјајном енергијом и вољом за животом. Данас, након што су њихови снови напокон постали стварност, то је још израженије!

Кућа Попадића током наше прве посете

Породицу чине отац Драган, мајка Споменка и деца Данијела (20), Андријана (17) и Јован (9). Отац Драган има повреду главе због којег му с времена на време само наиђе мрак на очи и мора истог тренутка да седне. Мајка Споменка је морала да одстрани бубрег и има проблема са штитном жлездом. Ћерка Андријана је оперисала лево колено, а треба и десно. Син Јован има Ди-Џорџов синдром. Оперисао је главу и непце, стављене су му цевчице ради слуха, а има проблема и са говором. О њему брину брижни родитељи и још брижније сестре.

Кућа Попадића током наше прве посете

И нисмо случајно за крај оставили најстарију ћерку Данијелу. Како нам они сами рекоше „Данијелу је стрефило свеˮ. Она је два пута оперисала кичму због сколиозе, два пута је оперисала колено и два пута је оперисала гласне жице и крајнике. Примала је раније и хормон за раст. Упркос свему томе Данијела је стуб ове породице јер својом позитивном енергијом и вољом за животом уноси ведрину у кућу и даје снагу свима.  Управо она нам је, нескидајући осмех, пренела утиске о помоћи:


Коначно имамо ново лепо купатило и своју собу. Сестра и ја смо играле папир, камен, маказе када смо бирале кревете, а највише смо се обрадовале огледалу. Само вас молим да кажете мами и тати да не стављају ништа од других ствари у нашу собу да је не претворимо у магацин. Хвала вам пуно. Без ваше дивне организације не би се ништа урадило. Почели смо да постимо и Божићни пост. Коме ћемо да се молимо ако не Господу? Он нам је подарио вас добре људе да вас имамо за пријатеље. Надам да ћемо се још виђати.

Попадићи су донедавно сви заједно спавали у једној соби. Доњи спрат куће, који је њихов, је био прилично неуслован. Го бетон, стара столарија, лош шпорет на дрва узроковали су да у њиховој кући буде доста хладњикаво. Како је то изгледало зими у овом крају познатом по дугим и хладним зимама, тешко је и замислити. Ормари, кревети, бела техника, све је то било дотрајало…


Пошто смо видели колико здравствених потешкоћа има ова породица, решили смо да им бар пружимо боље услове за живот. Стога смо им у потпуности реновирали купатило, заменили спољну и унутрашњу столарију, средили подове и ставили бродски под, изместили кухињу и воду из спаваће у дневноу собу. Дневну собу смо и преградили чиме су добили још једну спаваћу собу, а ту смо и избили зид како би имали прозор. На њиховом делу кућу урадили смо и демит фасаду, урађен је тротоар, као и канал којим је одвучена вода од куће. Кућа је и окречена, а обезбедили смо им и кревет на спрат, душеке, лежај, шпорет на дрва и једну пећ за грејање. Надамо се да им ови осмеси које данас видимо неће силазити са лица и да ће Данијела, Андријана и Јован моћи сутра да нађу посао и воде животе какве желе – изјавио је Стефан Јечменица, представник Х.О. Срби за Србе.

Социјална помоћ и дечији додатак једина су примања које Попадићи имају. Имају и нешто земље, па посеју кромпир и друго поврће за своје потребе. Држе и једну краву и четири кокошке. Раније су добијали помоћ од неколико свештеника из Љига и Нове Вароши, Центра за социјални рад у Новој Вароши и бројних појединаца. У ову акцију укључила се и општина која је асфалтирала стрм пут до њихове куће што ће им бити велико олакшање након много година.

Драго нам је да смо били у прилици да помогнемо и овој породици. Из године у годину наша организација је све присутнија широм Рашке области. Нове акције очекују нас већ почетком следеће године, па вас позивамо да наставите с подршком кроз редовне донације!

Рачуни и потврде финансиране помоћи