Испоручена помоћ за 24 породице у склопу Видовданске акције на Косову и Метохији

Хуманитарна организација Срби за Србе спровела је традиционалну Видовданску акцију помоћи на Косову и Метохији. У укупној вредности од 56.842 евра (укључујући и трошкове транспорта) наша организација је испоручила вредну материјалну помоћ за 24 породице које заједно броје 55 деце. Помоћ породицама се огледала у набавци крава за узгој, грађевинског материјала, ПВЦ столарије, покућства, беле технике, система за грејање и трактора.

Прва породица за коју смо обезбедили помоћ у склопу Видовданске акције помоћи била је породица Ристић из села Горње Кусце у општини Гњилане. Родитељи Марко (34) и Александра (31) имају троје деце и то ћерке Јовану (10), Анђелу (8) и сина Јована (3). Од примања имају Маркову плату и дечији додатак. Баве се пољопривредом и обрађују један хектар земље. Породица тренутно живи на доњем спрату куће, почели су да опремају горњи спрат али због недостатка средстава нису били у могућности да наставе са радом. Маркови родитељи живе у старој кући у истом дворишту.

Како би породици помогли да уреди горњи спрат своје породичне куће наша организација је обезбедила грађевински материјал за изолацију куће (стиродор, стиропор, лепак, мрежица, фасада, подлога, летве и угаоне лајсне), ламинат и ПВЦ столарију (два прозора и четворо врата) у укупној вредности од 1.750 евра.

Друга помогнута породица је породица Аксић из села Добротин у општини Липљан.  Родитељи Зоран (38) и Мирјана (30) имају два сина Димитрија (10) и Саву (9). Од примања имају социјалну помоћ и дечији додатак. Породица живи у тешким условима у старој кући без купатила и основних услова за живот. Од племенитих људи добили су донацију у виду грађевинског материјала за сређивање купатила и ускоро ће кренути са планираним радовима.

Хуманитарна организација Срби за Србе је Аксићима обезбедила помоћ у виду ПВЦ столарије (пет прозора, четворо собних и једна улазна врата), кухиње, ламината, фрижидера, електричног шпорета и стола са шест столица у укупној вредности од 3.502 евра.

Трећа породица коју смо помогли у Видовданској акцији су Симићи из села Кишница у општини Грачаница. Родитељи Драгиша (56) и Добрила (48) имају ћерке Анђелу (20), Валентину (18) и Андријану (10). Од примања имају само скромну Драгишину плату. Породица је донедавно живела у старој кући, али уз помоћ добрих људи успели су да направе нову. Како би довршили неопходне грађевинске радове на постављању изолације на новој кући организација Срби за Србе је обезбедила грађевински материјал у вредности од 1.402 евра.

Четврта помогнута породица су Јоксимовићи из села Босце у општини Косовска Каменица. Родитељи Бојан (39) и Александра (34) имају сина Лазара (13) и ћерку Кристину (11) која нажалост болује од епилепсије. Са њима у домаћинству живи и Бојанов брат Горан (37) који има менталну заосталост. Од примања имају социјалну помоћ, дечији додатак и помоћ за туђу негу за Горана. Јоксимовићи обрађују четири хектара земље и имају једну краву коју чувају у штали која није у њиховом власништву и за коју плаћају месечни закуп. Породици смо помогли у виду куповине краве у укупној вредности од 1.500 евра како би повећали сопствену производњу сира и млека и на тај начин обезбедили додатне приходе за своје домаћинство.

Пета помогнута породица у нашој Видовданској акцији били су Симијоновићи из новобрдског села Теринчани код Прековца. Родитељи Синиша (46) и Данијела (38) имају троје деце Николу (21), Немању (19) и Анђелу (16). Са њима у домаћинству живи и деда Милорад (68). Од примања имају Милорадову пензију, социјалну помоћ, дечији додатак и Николину плату. Баве се пољопривредом и обрађују два хектара земље, имају четири краве и 10 коза. Како би породицу подржали у проширењу сопствених капацитета у производњи домаћег сира и млека наша организација им је обезбедила краву у вредности од 1.500 евра.

Шеста помогнута породица је породица Тасић из села Ранилуг у општини Косовска Каменица. Родитељи Милош (30) и Валентина (29) имају синове Марка (11) и Михајла (7). Са њима у домаћинству живе Милошева сестра Драгана (27), деда Новица (55) и бака Радица (52). Од примања имају минималац, социјалну помоћ и дечији додатак.

Тасићи се баве пољопривредом, обрађују четири хектара земље и имају једну краву. Како би повећали производњу домаћег сира и млека наша организација им је обезбедила помоћ и виду краве у укупној вредности од 1.500 евра.

Седма породица која је добила нашу помоћ су Јовановићи из села Доња Будрига, општина Гњилане. Самохрана мајка Сања (41) подиже ћерке Александру (18) и Анастасију (18) и сина Алексу (16). Од примања имају породичну пензију и дечији додатак. Сањин супруг и отац њихове деце се нажалост недавно упокојио на путу до болнице. Како би у овим тешким данима за Јовановиће показали подршку и солидарност, одлучили смо да породици обезбедимо помоћ и виду набавке ПВЦ столарије (шест прозора и балконска врата), електричног шпорета и кухиње у укупној вредности од 1.800 евра.

Следећа породица коју смо помогли јесте породица Стошић из села Партеш у општини Ново Брдо која броји седам чланова. Родитељи Зоран (59) и Злата (61) имају три сина Миодрага (33), Бојана (31) и Александра (24), а Миодраг је основао и своју породицу са супругом Достом (34) и имају ћеркицу Софију (4). Од примања имају Зоранов минималац и Миодрагову плату. Баве се пољопривредом и обрађују 1,5 хектара земље. Нажалост, Зоран је инвалид и храмље на десној нози, а син Александар има здравствене проблеме, био је до скоро у Топионици и сада је на кућном лечењу. Стошићима смо помогли у виду набавке ПВЦ столарије и то куповином девет прозора и двоје улазних врата у укупној вредности од 2.500 евра.

Видовданска акција помоћи наше организације стиже и до породице Јовановић из села Коретиште, у општини Гњилане. Родитељи Горан (41) и Данијела (41) имају два сина Илију (18) и Немању (16). Од примања имају Горанову плату, који је запослен у Дому здравља као и Данијелину плату. Баве се пољопривредом и обрађују четири хектара земље.

Такође, Јовановићи се баве узгојом домаћих пилића, имају и шест свиња прасиља и желели би да повећају број стоке, па смо стога одлучили да породици помогнемо у набавци грађевинског материјала (цемент, арматура, ферт гредице, монте и блокови) за изградњу објекта за свиње у укупној вредности од 2.000 евра.

У Коретишту помажемо још једну породицу а то је породица Илић. Родитељи Милош (30) и Наташа (30) имају ћерку Кристину (8) и сина Николу (2). Од примања имају Милошеву плату који ради у основној школи као помоћно особље, а примају и дечији додатак. Породица је донедавно живела у заједници са родитељима, братом и сестрама, али су некако успели да направе још једну просторију са купатилом где планирају да живе. Због недостатка средстава нису у могућности да заврше ту просторију, па је наша организација одлучла да им обезбеди помоћ у виду ламината, замрзивача, фрижидера, веш машине, електричног шпорета, кухиње, стола са шест столица, два кауча, каде и вц шоље са водокотлићем у укупној вредности од 2.547 евра.

Породица Јоргић из Грачанице је такође добила помоћ наше организације. Родитељи Милош (38) и Јелена (31) имају ћеркицу Снежану (10). Са њима у домаћинству заједно живе и бака Верица (63) и дека Мирослав (65). Од примања имају социјалну помоћ и Мирославову пензију.

До скоро је Милош био самохрани родитељ, али се недавно оженио Јеленом, живе на првом спрату куће док је други спрат припао Милошевом рођеном брату који тренутно не живи на Косову и Метохији. За Јоргиће смо обезбедили помоћ у виду набавке ПВЦ столарије и то шест прозора, балконска и улазна врата у укупној вредности од 1.900 евра.

Дванаеста породица која је добила помоћ у склопу Видовданске акције је породица Илић из села Горње Кусце у општини Косовска Каменица. Родитељи Далибор (36) и Соња (34) имају сина Луку (12) и ћерку Богдану (10). Са њима у домаћинству живе и дека Живко (66) и бака Златка (65). Од примања имају Далиборову плату који ради у школи као помоћно особље, дечији додатак и Живкову пензију. Породица је изградила и опремила нову кућу, али нису успели да поставе изолацију, па је стога наша организација обезбедила грађевински материјал (стиропор, стиродур, лепак, мрежицу, купир и лајсне) у укпној вредности од 1.400 евра како би завршили постављање изолације и фасаде на свом породичном дому.

Породица Јевтић из села Сушица у општини Грачаница је такође помогнута од стране организације Срби за Србе у овој Видовданској акцији помоћи. Родитељи Ивица (45) и Данијела (40) имају сина Алексу (18) и ћерку Александру (14) а са њима у домаћинству је и дека Цвеја (74).

Од примања имају Ивицину плату и Цвејину пензију. Баве се пољопривредом и обрађују 80 ари земље. Породица живи у старој трошној кући која је почела са једне стране да тоне. Јевтићи ће бетонирати један део куће и спречити даље пропадање, а наша организација им је обезбедила помоћ у виду ламината, кухиње, шпорета на дрва, електричног шпорета, фрижидера, стола са шест столица и два кауча у укупној вредности од 1.950 евра.

У селу Врбовац у општини Витина помогута је породица Јовановић. Отац Зоран (49) до скоро је живео сам са сином Петром (13) али се недавно поново оженио. Од месечних примања имају само 11.000 динара минималац. Јовановићи живе на првом спрату куће у доста тешким материјалним условима. Покућство је дотрајало а у собама нема подне изолације, па је стога наша организација одлучила да породици обезбеди помоћ у виду ламината за собе, електричног шпорета, фрижидера, замрзивача и шпорета на дрва у укупној вредности од 1.550 евра.

Видовданску акцију помоћи наше организације настављамо за породицу Николић из Лапљег села у општини Грачаница. Родитељи Ивица (43) и Наташа (37) имају три ћерке Андреу (16), Марту (14) и тромесечну Уну. Са њима у домаћинству је и бака Доста (62). Од примања имају Наташину и Ивицину плату и Достину пензију. Наша организације је Николићима обезбедила неопходну помоћ у виду ПВЦ столарије (два прозора и улазна врата) и ламината у укупној вредности од 1.300 евра.

У Грачаници посећујемо и породицу Трајковић. Родитељи Саша (36) и Снежана (32) имају двоје деце сина Саву (7) и ћерку Анђелу (5) која нажалост болује од епилепсије. Са њима у домаћинству живе и дека Живорад (61) и бака Душица (59). Од примања имају Сашину плату, који ради у вртићу као чувар, дечији додатак и Живорадову плату. Породица је некада живела у Липљану, али су због притиска Албанаца морали да продају кућу. Износ од продаје куће поделили су на четири дела, тако да су они успели да направе кућу у Грачаници која је мала и са недовољно простора за живот. Како би им помогли да прошире постојећу кућу, наша организација је донирала грађевински материјал за Трајковиће у укупној вредности од 2.002 евра.

У Видовданској акцији обезбедили смо и вредну помоћ за породицу Михајловић из Грачанице. Родитељи Живојин (49) и Ивана (43) имају сина Андреја (10). Од примања имају Живојинову плату, који ради у школи као професор и Иванину плату која ради у Епархијској хуманитарној организацији “Мајка девет Југовића“. У породици нажалост сви имају проблема са здрављем. Андреј има проблема са бубрезима, са меланомима на кожи и очима, Ивана има срчане проблеме и треба да обави трансплатацију рожњаче, а Живојин има неколико различитих хроничних болести са којима се бори. Живојин се пре 17 година вратио из Јагодине да живи на Косову и Метохији, где је основао своју породицу и од тада живи као подстанар.

Како би трајно решили своје стамбено питање, наша организација је обезбедила Михајловићима грађевински материјал за изградњу куће (арматура, мрежа, песак, цемент, блок, монте, фер гредице, грађа за кров, летве, патос за кров, цреп, ексери, жице) у укупној вредности од 10.000 евра.

Видовданску акцију помоћи традиционално настављамо и са породицама у Метохији.

У Гораждевцу, општина Пећ, посећујемо породицу Србљак. Родитељи Радомир (60) и Мирјана (64) богати су са бројним потомством изродивши четворо деце ћерке Слађану (34), Драгану (32), Тамару (30) и сина Василија (16) а са њима у домаћинству су и Слађанини синови Лазар (10) и Дамјан (7). У стравичном злочину на Бистрици 2004. године непознати злочинци су убили двоје и ранили четворо српске деце а међу њима и тада петнаестогодишњу Драгану Србљак, која и даље носи ожиљке рањавања.

Породица је изразила потребу за набавку професионалног половног шпорета за печење папирке како би унапредили и повећали домаћу производњу у укупној вредности од 2.300 евра.

Друга породица коју помажемо у Метохији је породица Накаламић из Велике Хоче у општини Ораховац. Родитељи Златко (45) и Мајола (40) имају троје деце ћерку Јовану (20), сина Александра (15) и ћерку Хелену (7). Са њима у домаћинству живе и дека Миомир (73) и бака Зора (69). У породици само је отац Златко запослен у локалној самоуправи са платом, која није довољна за нормалан живот ове велике породице. Супруга Мајола нема посао, Јована похађа Учитељски факултет у Лепосавићу, а Александар и Хелену похађају у основну школу у селу. Последњих 10 година Накаламићи реновирају своју стару породичну кућу и неколико пута су подизали кредит у банци како би својој деци направили кутак за учење и самим тим олакшали и обезбедили колико-толико нормалан живот, који српска деца тренутно немају на Kосову и Метохији. На спрату који су реновирали немају парно грејање, па су зими принуђени да спавају сви у истој соби.

Поред тога, неопходна им је помоћ да уреде кухињу и купатило које није у потпуности сређено. Како би Накаламићима обезбедили помоћ да уреде свој животни простор у кући, наша организација им је обезбедила помоћ у виду куповине система за грејање који чине котао, четири радијатора, бојлер и сушачи у укупној вредности од 2.500 евра.

У Великој Хочи настављамо акцију помоћи за породицу Маниташевић. Родитељи Негован (52) и Бранкица (45) имају два сина Милоша (21) и Милана (18) који се школују у Косовској Митровици. Од примања имају минималац, а супруга Бранкица је оперисана од рака пре неколико година у Београду. Потребна им је помоћ око реновирања породичне куће, стога је наша организација обезбедила неопходан грађевински материјал за реновирање две собе, материјал за изолацију, фасаду, гипсане табле, електричне инсталације, цемент, арматуру, ламинат, ормар, кревет и троје собних врата у укупној вредности од 2.500 евра.

Видовданску акцију настављамо у суседном Ораховцу где обилазимо породицу Ђорић. Родитељи Добривоје (57) и Мирела (40) имају четворо деце Марка (18), Марију (15), Атанасија (13) и Милицу (8).

Марија болује од атаксије, не може сама да хода.

За њих је наша организација такође обезбедила комплетан систем за грејање који укључује котао, радијаторе, цеви а платили смо и један део инсталације читавог система у укупној вредности од 2.500 евра.

Још једна посећена породица у Ораховцу су Зечевићи. Мајка Наташа (48) је професор биологије у основној школи и заједно са мужем Миланом подиже своју децу Милу (20), Милутина (15) и Михаила (13).

Изразили су потребу у помоћи око набавке покућства, па је наша организација обезбедила помоћ у виду набавке веш машине, шпорета, комбинованог фрижидера, радног стола, шест столица, тепиха, радне столице, два мања сточића и усисивача у укупној вредности од 1.500 евра.

Шеста помогнута породица у Метохији била је породица Јанковић из села Благача у општини Исток. Они су уједно и једина српска породица у овом селу. Родитељи Душан (44) и Сања (42) имају сина Радоша (1) које је прво српско дете рођено у Ђураковцу од 1999. године и живе заједно са баком Станком (64) у свом домаћинству.

Пошто се баве пољопривредом изразили су жељу да им наша организација помогне у обезбеђивању половног трактора, што смо и реализовали са 4.000 евра. Са тим трактором породица ће моћи да обезбеди додатне приходе за своје домаћинство и осигура сигурнију егизстенцију.

Последња породица коју смо посетили и помогли у склопу велике Видовданске акције била је породица Божанић из Штрпца. Самохрана мајка Драгана (45) подиже троје деце сина Александра (16), ћерку Александру (13) и сина Алексу (8). Драгана нажалост болује од хиптертензије и дијабетеса.

Изразили су потребу да им наша организација обезбеди помоћ у виду покућства па смо Божанићима донирали сто са четири столице, угаону гарнитуру, електрични шпорет и фрижидер у укупној вредности од 1.200 евра.

Велику захвалност у помоћи око логистике и дистрибуције помоћи породицама на Косову и Метохији дугујемо нашим пријатељима и сарадницима из Епархијске хуманитарне организације “Мајка девет Југовића из Грачанице као и братству манастира Високи Дечани.

Рачуни и потврде финансиране помоћи