Испоручена помоћ за изградњу куће породици Анђелковић

Општина Демир Капија у Северној Македонији, тачније село Корешница, засигурно је једно од најјужнијих места где је крочила нога наше организације, са циљем да помогне заборављени српски живаљ.

Ако је народ у Србији иоле упознат да постоје наши сународници у Северној Македонији, верујемо да мало ко може да поверује да има Срба на само педесетак километара од границе са Грчком. Иако су и предели Крајине и Федерације БиХ одавно ван фокуса нашег народа и препуштени забораву, али због бројне дијаспоре која води порекло са тог подручја, ипак нађу своје место у колективном сећању Срба, шта онда рећи за места, која нису близу ни матице, али ни неког већег ентитета где је концетрисан српски народ.Породица Анђелковић  светли је пример чувара светосавске традиције, која још увек негује своје порекло. Породицу смо посетили пре неколико месеци и уверили се да је реч о заиста домаћинској и вредној породици, којој је потребна конкретна помоћ. Подсетимо, породицу чине родитељи Дејан и Радица и два неустрашива малишана Јован (8) и Драган (6). С обзиром да породица дели кућу са Дејановим родитељима, и да живе у једној собици у јако лошим условима, начелни договор је био да се породици помогне набавком материјала за изградњу куће.

Врло брзо је дошло до реализације договорене помоћи, тако да је за Анђелковиће набављен грађевински материјал у вредности од 12.167 евра. Од добијеног грађевинског материјала, вредни отац Дејан планира да својим рукама и уз помоћ комшија, изгради кућу за себе и своју породицу. Имали смо прилике да се уверимо колико је вредна ова породица и да већину прехрамбених ствари сами производе, тако да нема сумње, да ће и нови породични дом бар у сивој фази, угледати светлост дана до краја године.


Нисам очекивао да ће овако брзо бити материјал обезбеђен, тако да немам речи како да вам се захвалим. Највише ми је наравно због Јована и Драгана, да њима направим и оставим нешто, али и да имају свој простор за одрастање. Обавезно да нас посетите опет, да видите шта смо успели да урадимо – уз осмех, држећи здравицу нам је рекао Дејан.

Наравно, морамо да се захвалимо нашим сарадницима и борцима за очување културног и националног идентитета у Срба, Српском културно информативном центру СПОНА, који су нам открили ове скривене локалитете, где још опстаје српски народ.

Спроводећи овакве акције, полако се открива још сличних места, где има нашег народа и који чезну првенствено за посетом некога од својих сународника из „далеке“ Србије. Барем да сврате на чашицу разговора, а све преко тога дође као премија. Десетине хиљада нас сваке године јури стрмоглаво у летњем периоду, да се дочепа границе са Грчком и урони у уживање летњег одмора, не слутећи да на том путу пролазимо поред изолованих српских заједница, за које ни не знамо да постоје.

Надамо се да ће овакве и сличне будуће акције наше организације, ако ништа друго, барем упознати део јавности да постоји наш народ у тим крајевима и да га треба подржати у намери да опстане на свом огњишту.

Рачуни и потврде финансиране помоћи