Изграђена још једна кућа на светој српској земљи – породица Милић из Штрпца уселила се у свој нови дом

У мору лоших вести са Косова и Метохије које нам долазе последњих месец дана, ових дана стигла је и једна лепа вест. Шесточлана породица Милић из општине Штрпце уселила се у своју нову кућу, коју је за само четири месеца подигла и опремила Хуманитарна организација Срби за Србе и њени многобројни донатори.

Породицу Милић чине отац Горан, мајка Јелена и њихови синови Вељко (7), Србољуб (4), и двомесечни близанци Никодим и Јаков. Они су до пре неки дан живели у селу Сушиће, општина Штрпце, у заједничком домаћинству са Горановом мајком Влајинком и браћом Милошем и Александром. Милош је такође ожењен, супруга му се зове Магдалена, а њих двоје имају сина Давида (6) и ћерку Хелену (2). Милићи примају дечији додатак и баве се сточарством, имају 20 оваца и две краве, а план им је да стадо повећају на 100 оваца. Њихов овчији сир прави је специјалитет!

Милићи испред свог плаца у јулу, на чијем ће месту само четири месеца касније бити изграђена нова кућа

Оно што смо одмах приметили током прве посете Милићима у јулу ове године јесте да десеторо чланова домаћинства живи у једној кући (Јелена је тада била трудна, а породила се крајем августа). Како деца брзо расту, тако је у кући у селу Сушиће било све мање простора.

Милићи су били купили плац у селу Горња Битина, такође у општини Штрпце, али нису имали средстава да сами изграде кућу. Као и много пута до сада, одлука да се помогне једној српској породици донета је лако и са великим задовољством, па се одмах кренуло у прикупљање средстава за изградњу куће.

Акцију изградње и опремања куће је координисала Епархија рашко-призренска и Епархијска добротворна организација „Мајка девет Југовића“ из Грачанице, са којом Хуманитарна организација Срби за Србе дуги низ година успешно сарађује на Косову и Метохији, на обострано задовољство.

Укупна вредност грађевинских радова и опремања куће износи 2.907.720 динара. За опремање породичног дома Милића, Хуманитарна организација Срби за Србе обезбедила је следеће:фрижидер, веш машину, електрични шпорет, замрзивач, шпорет на дрва, угаону гарнитуру, сто са шест столицама, комплетну кухињу, кревет на спрат са душецима, два ормара, брачни кревет за спаваћу собу, полицу, сточић, усисивач, пеглу, постељину, тепихе, тањире, чаше и друге ситне кућне потребштине.

Пре неколико дана присуствовали смо свечаном усељењу Милића у њихов нов дом, који је освештало свештенство Епархије рашко-призренске.

Милићи нису могли да престану да се захваљују свим људима који су помогли да им се изгради и опреми кућа и више пута су нас замолили да им пренесемо захвалност и поздраве, што овом приликом и чинимо.

Осмеси на лицима Милића и њихова радост што имају нови дом представљају нам велико задовољство и дају нам подстрек да наставимо са организовањем и спровођењем нових акција на светој српској земљи.

Бројни донатори одазвали су се нашем апелу да се укључе у акцију прикупљања средстава за изградњу куће за Милиће и уплатили су средства за ту намену, а део новца за ту акцију прикупљен је на хуманитарним турнирима у брзом шутирању тројки Тројка из блока који су одржани у Блоку 21. на Новом Београду и у Новом Саду, на платоу испред СПЕНС-а.

Живот Срба на Косову и Метохији је вечита борба за опстанак. Они не памте време када су живели без брига и питања какве недаће им доноси сутрашњи дан. Сваки Србин на овом свету би требало да се укључи у борбу својих косовско-метохијских сународника, а један од начина те борбе је учешће у акцијама које Хуманитарна организација Срби за Србе и њени донатори спроводе на Косову и Метохији још од свог оснивања 2005. године. За претходних 16 година помогли смо више од 600 српских породица на Косову и Метохији, а помогнуте су и бројне установе и читава села.

Буди редован донатор Хуманитарне организације Срби за Србе, помози опстанак српског народа на Косову и Метохији!

Рачуни и потврде финансиране помоћи