Изградња кућа породицама у Лопарама

Хуманитарна организација Срби за Србе у склопу свог великог пројекта БОРБА ПРОТИВ ПОПЛАВА помогла је породице са децом настрадале приликом мајских поплава и клизишта које су задесиле и општину Лопаре у Републици Српској. Помоћ се огледала у изградњи три куће породицама Гашић, Митровић и Јокић. Укупна вредност уручене помоћи износила је 52.365 КМ.

 Најмлађи чланови породице Гашић

Породица Гашић из села Пирковци, општина Лопаре је живјела у подруму и појавом клизишта била затрпана блатом због нагиба терена. Код њих је било могуће наставити градњу на подрум како би били изнад земље. Чланови породице су родитељи Марина и Цвијетан и шесторо дјеце од којих су двије кћерке удате. Са родитељима су још увек Дијана (23), Ристо (18), Винка (14), и Ивана (9). Са њима у домаћинству живе и Цвијетанови родитељи Дико и Пелка, као и брат Ристо, чија се супруга Снежана упокојила. Ристо и Снежана имају двоје деце, Данијелу (11) и Блаженка (10).

 Породица Гашић испред своје старе приземне куће

Цвијетан  је оболео од кичме и тешко се креће. У своме животу саградили су приземни објекат без завршеног крова, опремили унутрашњост и уселили се у неадекватан простор за станаовање. Конфигурација земљишта у цијелом засеосоку је стрмина. Мајска клизишта су им нанијела обарање земље у њихове просторије. Ручно су успјели одстранити нанешено земљиште. Јунске падавине су им у пролазу воде поново нанијеле земљу коју су требали чистити.

 Радови на дозиђивању новог спрата

Цвјетанов брат Ристо је изгубио младу супругу која је оставила двоје мало дјеце. Марина се брине о двоје малих. Надограђена кућа ће им ријешити стамбени објекат који, више неће бити затрпавн нанешеном земљом од невремена.

 Чланови породице Гашић испред надограђене куће

 Самохрамна мајка Милосава са својом децом у старој кући

Друга помогнута породица су Митровићи из села Корај. Самохрана мајка Милосава Митровић, сама се стара о четворо деце Перици (18), Стојанки (16), Драгани (9) и Дражену (7). Уз подршку села и њиховог залагања саградили су стамбену кућу коју нису завршили. Изгубила је мужа Миодрага који је у лову нагазио на мину и изгубио живот. Милосава се у животу није предала. Мајским непогодама њена не завршена кућа је потпуно оштећена клизиштем, није срушена, али није ни за живљење у њој. Изгубила је и терен на коме би могла градити.

 Клизиште је у потпуности онеспособило живот у кући породици Митровић

Тренутно је са својом децом смештена у сеоској ветеринарској станици у Мачковцу. Милосава има примања од 130 КМ, што је недовољно за живот. У селу је ишла у дневницу када су је звали и хвалили су је као вредну и поштену жену. Општина Лопаре им је обезбедила плац у истом селу, где је тренутно настањена на којем је изграђена кућа. Мајсторима је плаћено 6.500 КМ за изградњу новог дома породици Митровић.

 Постављање темеља за изградњу нове куће породици Митровић

 Новоизграђена кућа породици Митровић

 Испуцали зидови на кући породице Јокић

Трећа помогнута породица су Јокићи из села Пипери, које чине отац Сретен и супруга Љуба, троје деце Данијела (19), Неђо (17) и Марко (12) и баком Цвијетом. Сретен болује од трихинозе. Поред дјеце издржава своју мајку која је остала без очног вида у својој старости и супрузину мајку која болује паркисонову болест.

Мајска клизишта су покренула брдо изнад његове куће које је помјерило његов објекат. Објекат није срушен али геолошка комисија је дала своје мишљење да породица Јокић мора напустити објекат. Породица Јокић живи сиромашно без икаквог примања.

 Озидани темељи за нову кућу Јокићима

 Нова кућа за породицу Јокић ускоро треба да буде завршена

Велика акција БОРБА ПРОТИВ ПОПЛАВА се наставља. Хуманитарна организација Срби за Србе позива све братске организације, донаторе и добре људе у Србији и широм света да се укључе тако што ће уплатити средства у складу са својим могућностима на неки од рачуна организације – www.srbizasrbe.org/donacije.

Рачуни и потврде финансиране помоћи