Како да изгубиш тежину за добру сврху

Пре тачно годину дана Србија и Република Српска су биле погођене тешким поплавама што је проузроковало озбиљну хуманитарну катастрофу. Као и многи други људи из српске дијаспоре (у мом случају Швајцарска) ни ја нисам могао да стојим по страни и да гледам како мој народ пати. Видео сам да мора нешто да се уради и да се помогне народу у невољи. Прво сам помагао у организовању материјалне помоћи тако што сам заједно са другим пријатељима направили хуманитарну журку где смо прикупили доста средстава. Ту сам урадио колико сам могао, али опет сам имао осећај да би могао више урадим и да то буде лично са моје стране.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Svajcarska/2015/aleksa1.jpg

У том моменту се у мени родила следећа идеја. Сетио сам се, да сам једном видео на телевизији, како су у САД неки мало дебљи (да не кажемо баш дебели) људи скупљали паре за добру сврху. Они одреде конкретни временски период (например месец дана, три месеца, пола године, годину дана, итд.) и у том времену пробају да ослабе колико год могу. Пре него што почну акцију они праве рекламу код својих пријатеља, рођака, сарадника, познаника и других људи које знају. Свако од тих контактираних људи може да испуни формулар, и на том формулару напише колико је новца спреман да плати за сваки килограм који изгуби онај који спроводи ту акцију (онај који се труди да изгуби сувишне киле). Ако неко на пример напише да даје 5 долара за килограм, а тај који треба да слаби скине рецимо 10 килограма, онда мора да се плати 10 пута по 5, значи 50 долара донације укупно. Наравно што више скинутих килограма и што више донатора, толико више уплата и толико већа укупна сума новца на крају која иде у неке добротворне сврхе.

Ја сам имао у то време баш превише килограма и нисам се сјајно осећао. Конкретно, имао сам 01.06.2014. године целих 124,9 килограма које сам носио на себи. Одредио сам да моја акција треба да траје три месеца, значи месеци јун, јул и август. Првог септембра 2014. је био крај моје објављене акције и тада сам морао да покажем свима резултат моје ”добротворне дијете”. Успео сам да заинтересујем укупно 110 људи да ме подрже у овој акцији. Углавном су то били пријатељи и родбина из Швајцарске и из Србије, али било је укупно 16 различитих националности са 3 континента. Неки су донирали 20 франака по килограму, неки 10, неки 5, неки 3, итд. Углавном сам ја за та три месеца успео да скинем 13,7 килограма и да се спустим на 111,2 килограма тежине. Са тиме сам укупно скупио 7.500 швајцарских франака (у то време око 6.250 евра). Од тих пара је ишло 5000 франака за помоћ поплављенима у Србији и 2500 франака онима у Републици Српској.https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Svajcarska/2015/aleksa3.jpg Одлучио сам се за сарадњу са организацијом ”Срби за Србе” јер сам већ дуже време пратио њихов рад и подржавао њихове разне активности. После завршетка ове целе акције ја сам постао и лично активни члан у организацији ”СзС-Швајцарска”.https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Svajcarska/2015/aleksa4.jpghttps://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Svajcarska/2015/aleksa2.jpghttps://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Svajcarska/2015/aleksa8.jpghttps://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Svajcarska/2015/aleksa6.jpgЧланак о Алексиној акцији у Швајцарским медијимаhttps://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Svajcarska/2015/aleksa7.jpg Надам се да ова моја прича може да мотивише и друге људе да ураде сличну ствар или чак да понове целу акцију. Мени је све ово много значило и могу са поносом да кажем да се нисам зауставио, него и даље скидам килажу и у међувремену сам стигао на 104,7 килограма. Значи за годину дана сам скинуо преко 20кг и осећам се никад боље. https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Svajcarska/2015/aleksa5.jpg

Пише: Александар Костић, СЗС Швајцарска