Кешељ и Срби за Србе изградили кућу на Косову и Метохији (видео)

Десеточлана социјално угрожена породица Савић из села Коретиште крај Гњилана, на Косову и Метохији, са радошћу је дочекала усељење у свој нови дом. Захваљујући донаторској вечери која је одржана крајем јуна у Београду, а под окриљем кошаркашког репрезентативаца Марка Кешеља и Хуманитарне организације Срби за Србе, средства која су том приликом прикупљена, била су довољна да се за Савиће обезбеде сигуран кров над главом и пристојни услови за живот и одрастање њихово осморо деце.Новоизграђену кућу од 100 квадратних метара и опремљену основним покућством и белом техником освештао је Епископ Рашко-призренски г. Теодосије уз саслуживање игумана манастира Драганац архимандрита Илариона, пароха митровачког оца Милије и пароха звечанског оца Богомира.

Епископ Теодосије се захвалио је организацији Срби за Србе, спортистима и свим људима добре воље који су учестовали у акцији прикупљања средстава.

У породици Савић је осморо деце и они су пример свима да је богатство у деци највеће, а деца би требало да нас наследе на овим светим просторима – рекао је владика Теодосије.

Попут поруке исказане на освештању темеља куће Савића, 16. августа, он је је и данас указао да је од пресудне важности њихова решеност да остану на Косову и Метохији, уз помоћ пружене руке добротвора и донатора.

Родитељи Ивица и Ивана Савић имају осморо деце Магдалена (11), Марко (10), Тијана (8), Петар (6), Драган (4), Николина (3), Јована (2) и Ђорђе (1). Немерљива је њихова радост и захвалност што од сада снове могу сањати у топлим креветима и сигурном кућном кутку. Савићи су дугогодишњи корисници народне кухиње за чији рад је задужена Епархијска хуманитарна организација Мајка девет Југовића из Грачанице која је и логистички стала иза ове акције.

Са њима, у породичном домаћинству, до скоро су у тешкој материјалној ситуацији живеле још две породице Савића у великој породичној задрузи која укупно броји 24 члана, које такође свакодневно добијају сигуран оброк из народне кухиње.

Веома је ово велико проширење за децу, имамо сада три собе где могу да спавају и дневни боравак, кухињу и купатило. Једноставно, растеретили смо стару кућу и од данас прелазимо у нову да живимо са децом  – истиче Ивица Савић, отац породице.

У старој кући сви су делили једно купатило, које није имало ни воде. Новим и комфорнијим животним простором задовољна је и мајка Ивана.

Имаћу лепу кухињу да у њој спремам. Деца ће имати своје собе да лепо уче, спавају и све – прича Ивана Савић.

Четири сина и четири ћерке највеће су богатство ове породице. Од сада ће другаре дочекивати у бољим животним условима.

Играћу се са другарицама у својој новој соби, имам сада свој кревет и где да сместим играчке – истиче осмогодишња Тијана Савић.

Стара и нова кућа породице Савић у њиховом дворишту

Председник Хуманитарне организације Срби са Србе Игор Рашула рекао је да је данас читава акција добила свој срећан крај, али и да је сама кућа изграђена за рекордно кратко време, мање од два месеца.


Ово је заиста леп и свечан тренутак када једна породица добија нов кров над главом и почиње да живи животом достојним човека у 21.веку – рекао је Рашула.

Најмлађи Савићи са радошћу су испред своје нове куће дочекали долазак чланова Хуманитарне организације Срби за Србе из Београда, као и прослављеног српског кошаркаша Марка Кешеља, на чију иницијативу је организована донаторска вечера за Савиће. Уз поклоне које су са собом понели и деци поделили хуманитарци, нашле су се књиге, школски прибор и играчке, као и велика икона Богородице Тројеручице, дар братства манастира Хиландар са Свете Горе.

Драго ми је што сам имао прилику да будем учесник донаторске вечере, овим данашњим дружењем заокружили смо цео процес помоћи породици Савић у изградњи нове куће. Осећај је феноменалан и поново бих искористио прилику да се захвалим свим људима који су учествовали у овоме и који су донирали. Надам се да ће ово бити само почетак оног што следи – истиче Кешељ, уз подсетник на сјајан одзив бројних кошаркаша, спортиста и привредника који су обезбедили донације.

Перо Антић, некадашњи кошаркаш Црвене Звезде и саиграч Марка Кешеља, учествовао је на хуманитарној вечери за Савиће одржаној летос у Београду, а сада је искористио прилику да својим првим доласком на Косово и Метохију увелича догађај и Савићима свечано уручи кључеве од њиховог новог дома.

Први пут сам учествовао у оваквој акцији са организацијом Срби за Србе, а сигурно не и последњи, свака им част. Има људи који имају могућности да пруже помоћ, знамо сви да људима треба помоћи и позивам хуманисте да још више донирају у будућности – истакао је Антић.

Са Антићем су из Скопља дошли и дугогодишњи пријатељи и сарадници организације Срби за Србе – Саша Богдановић, председник општине Центар у Скопљу и Милутин Станчић, председник организације СПОНА.

Укупна вредност изградње и опремања нове куће породици Савић износила је 28.650 евра, а захвалност дугујемо и фирми Динамик трејд из Звечана која је обезбедила донацију у виду израде и уградње нове ПВЦ столарије.

Рачуни и потврде финансиране помоћи