Код породице Поповац близу Требиња

Чланови Хуманитарне организације Срби за Србе посјетили су у Херцеговини, 25км од Требиња, у селу Љубомир, засеок Угарци, осмочлану породицу Поповац. Млади барчни пар Драган и Марина са своје шестoро дјеце су нас дочекали. Имају једну дјевојчицу Николину (9) и пет синова Николу (7), Ђорђа (6), Павла (5), Сима (3) и Крста (1). Старији брат и сестра иду сваки дан 4 километра у школу и 4 километра назад док млађи остају кући са мајком.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/RepublikaSrpska/2017/Popovac/p5.jpg

Живе на очевом/дједовом имању, у кући која није довршена. Драган је радио као тракториста у фирми која је отишла у стечај, а радницима остала дужна 6 плата. Организовали су се и тужили ту фирму. Драган се надао да ће када наплати заостале плате моћи себи трактор купити помоћу којег ће моћи обрађивати дједовину. Међутим не да нису добили парницу него су сада дужни по 2.000 КМ за судске трошкове. Тако то ваљда буде када сиротиња покуша да оствари своја права.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/RepublikaSrpska/2017/Popovac/p4.jpg

Поповци сада живе од земљорадње. Највише гаје кромпир који пласирају по хотелима и ресторанима, али све ручно обрађују. Ове године су посијали 300 кг сјеменског кромпира и надају се да ће имати 5 тона на јесен. Све ће то ручно окопати, па загрнути и на крају повадити. Тежак посао којег се они не плаше.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/RepublikaSrpska/2017/Popovac/p3.jpg

Срећом Драган се успио сада запослити али му је уговор на само 3 мјесеца. Иако постоји могућност продужења никад не зна до када ће радити. Тих 600 КМ плате је за њих право богаство али када у кући свега треба поготово што су дуго били без примања и што малој дјеци сваки дан све треба, те паре се јако брзо потроше.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/RepublikaSrpska/2017/Popovac/p1.jpg

Планови о куповини трактора су за њих сада на чекању до неких бољих времена. Међутим, са нашом посјетом нада се поново јавља да ће моћи више посијати а да неће морати то све ручно радити само када би им неко помогао. Намјештај је ручно направњен и дотрајао. Кућа није довршена. Још једно дијете треба на јесен опремити за школу поред два школарца. Још једна беба је на путу. Мимо набројаног, још за много тога им требају већи новчани издаци, али они само моле да им се помогне купити половни трактор са плугом и фрезом, јер су сигурни да ће уз помоћ механизације моћи све остало само зарадити.