Козарска Дубица град рукомета!

Мали је број градова који имају јачу идентификацију ка неком догађају коју организује хуманитарна организација Срби за Србе као Козарска Дубица ка рукомету! Нема потребе за великом промоцијом догађаја нити било ко нагађа кад би рукомет могао да буде. Зна се – последња субота у години, Дубица је у дворани!

Није ово прича о догађају у малом граду на Уни гдје се одазове велики број локалног становништва бодрећи своју дјецу, унуке, пријатеље, кумове, супружнике, момке или дјевојке, проведе лијепо суботње поподне и притом скупи цифру која се прослиједи за помоћ социјално угроженим породицама са четворо и више дјеце у општини Козарска Дубица.

Ово је прича о хуманитарном догађају планетарног карактера! Како другачије описати Рукомет из блока одржан 25. децембра када у градић од 12.000 душа стигну рукометне легенде попут Ненада Перуничића и Младена Бојиновића као и крем де ла крем српског рукомета бивших и активних асова свијетске класе како што су Дарјана Вуклиш, Николина Вукчевић, Јована Илић, Душко Челица, Бојан Љубишић, Срђан Тривунџа, Марко Давидовић, Игор Мандић, Пеђа Дејановић, Милош Кос и још многа друга имена. Листа асова која је достојна All Star утакмице пред завршницу елитног првенства ипак „само”игра ревијалну утакмицу у Козароској Дубици и са великим задовољством се одазива знајући исправност приче и у које сврхе се новац скупља.

Четврти по реду Рукомет из блока из године у годину помјера границе фантастичиним резултатима у сваком сегменту: све већи одзив рукометних асова, све већа подршка техничких, медијских и финансијских спонзора, јача донација, одзив публике, богатији програм итд.

Но кренимо редом. Програм је почео МИНИ рукометом наших најмлађих играча и будућих асова из РК Козара и ЖРК Кнежопољке. Иначе овај рукометни клуб је у свим млађим категоријама у држави без конкуренције, невјероватан податак за тако мало мјесто.

По природи ствари публика је највећи аплауз и подршку дала управо малишанима који су, добијајући вјетар у леђа са трибина, дали и више од максимума за одушевљење свих присутних.

Након утакмице велика легенда српског рукомета Ненад Перуничић дошао је на паркет да поздрави будуће асове и да се услика заједно са свим играчима. Дивна слика, пуна емоција и љубави, велико хвала господину Перуничићу на доласку и подршци, огроман гест и мотивација свим клинцима и неизмјерна подршка за даљи животни пут који је пред њима.

Након те утакмице низали су се мечеви старијих категорија дјечака и дјевојчица из РК Козара и ЖРК Кнежопољке. Заиста је мелем за очи било гледати умијећа и атлетску способност играчица и играча, осјетан је био велики таленат и пожртвованост и преданост у раду са дјецом.

Како је вријеме одмицало дошао је ред и на старије. Прво су ветерани РК Козара одиграли меч са РК Калуђер из Бања Луке.
Калуђери су велики људи великог срца. Организују низ хуманитарних акција као нпр. скупљање донација за куповину Божићних печеница и пакетића које сваке године дјеле најугроженијима у бањалучкој регији и још многе друге активности. Весела дружина, најјача у трећем полувремену, окупљена око рукомета показује друштву праве истинске вриједности и примјер како један колектив може доста да постигне када слога влада унутар екипе. Врло радо су се одазвали и нашем пројекту, велико им хвала!

На ред су дошле и рукометашице које су се одазвале у великом броју. Домаће играчице као и наши гости, велики таленти, перспективне играчице и оне које имају богату каријеру иза себе одиграле су утакмицу пуну атрактивних потеза и голова.

Да раздрмамо публику организовали смо и игрицу гађање пречке са пола терена. Три покушаја, ко погоди добије као поклон Рукомет из блока мајицу из нашег хуманитарног бутика који је био изложен тај дан. Учествовало је укупно 40 такмичара, погођено је 12 пречки, што је одлична бројка.

Дошло је и вријеме за спектакл: један за другим уз громогласни аплауз излазили су играчи на загријавање. Истинска радост и одушевљење владало је како међу играчима тако и у публици. Резултат је наравно био у другом плану, утакмица је прошла без повреда што је најбитније, а раскошност у потезима и умијећа сваког појединца могла се примјетити у сваком нападу! Велика побједа на крају дана је фантастична цифра од 7.263 КМ скупљених донација од спонзора, улазница, донаторских кутија и добровољних прилога.

Овогодишњи спонзори:

 • Општина К.Дубица
 • Г-принт
 • Ланч бар маршал
 • Пекара Марић
 • Ресторан Булевар
 • РК Козара
 • ЖРК Кнежопољка
 • РК Калуђер
 • Ноћни клуб Опера
 • Туристичка орг К.Дубица
 • Дубикотон
 • Кафе Бар АС
 • Срби из Ливна
 • АМД Козара
 • Савић Инвестоградња
 • Тотал Спорт
 • Фит ДОО
 • ДИ Продукт
 • Центар за информисање и културу

Не знамо ни коме прво да се захвалимо, унапријед се извињавамо ако некога прескочимо, заиста је ред дугачак.

Велико хвала управама клубова, тренерима и играчима РК Козара и ЖРК Кнежопољка који изнесоше читаву организацију догађаја и доведоше је на свијетски ниво! Наклон до пода! Такође велику захвалност дугујемо свим асовима и легендама рукомета са стране што су се одазвали позиву и били наши гости тог викенда, надамо се да смо били добри домаћини! Ништа мању захвалност дугујемо свим људима како из Козарске Дубице тако и из околних градова што су својим присуством и учешћем увеличали сигурни највећи догађај у граду на Уни!

Даље, захваљујемо се свим спонзорима, техничкој и медијској подршци, Салету Пралици у улози ди џеја, Сањи Злојутро на прелијепим фотографијама, судијама свијетског калибра  Татјани Праштало и Весни Балван на волонтерском раду!

Кад смо већ код волонтера: огромно хвала свим волонтерима из Козарске Дубице, нарочито млађој екипи на пожртвованости и одрицању готово мјесец дана пред турнир и на дан турнира да догађај прође без грешке или замјерке. Мислим да је податак да Козарска Дубица у 2021. години долази до цифре од 28.710,23 КМ скупљених донација организујући разне хуманитарне догађаје и тако заузима четврто мјесто на нивоу Републике Српске, довољан показатељ са каквом посвећеношћу и љубави волонтерска екипа гура причу из године у годину.

На крају желимо да се захвалимо свим младим играчицама и играчима. Енергију и љубав коју шаљу свима нама волећи и играјући рукомет притом знајући да тако помажу својим вршњацима којима и није тако идеална животна ситуација заиста је велика инспирација и мотив да и даље неуморно радимо овакве догађаје који имају вишеструку корист како за помоћ породицама тако и за васпитање и показивање правих вриједности следећим генерацијама! Нестрпљиво чекамо последњу суботу у 2022. Године!

Дјеца су наша будућност.