24. новембра 2016.

Крајишко хуманитарно вече у Канади

Крајишко хуманитарно вече у Канади
Дана 12. новембра 2016.г., одржано је 13. хуманитарно Крајишко вече у Калгарију, Алберта, Канада, у сали Црквено-школске општине Св. Симеон Мироточиви. У препуној сали, уз срдачну добродошлицу домаћина, домаће специјалитете, звуке крајишке музике, изванредну забаву и позната музичка имена Снежану Бабић-Снеки и Радмила Зекића – успјешно је одржано 13. хуманитарно Крајишко вече у Калгарију. Добродошлица

Ова хуманитарна забава је најпосјећенији и најуспјешнији догађај у заједници, а Крајишници се поносе резултатима: прикупљена новчана средства су усмјерена како у отаџбину (Републику Српску, Републику Српску Крајину, Косово и Метохију, Републику Србију) тако и у Канаду и Калгари, као помоћ породицама обољелих и помоћ српским организацијама које дјелују у Калгарију. Такође, с поносом помажу грађевински фонд новосаграђене српске цркве Св. Симеон Мироточиви. Дио овогодишњег прихода је уручен Хуманитарној организацији Срби за Србе у износу од 1,500 канадских долара, с надом да је ово само почетак једне успјешне сарадње и подршке иницијативама да се помогну сиромашна дјеца и вишечлане фамилије у отаџбини.

 Део организационог одбора Крајишке вечери

Група ентузијаста с подручја Крајине је 2003. г. покренула племениту акцију организовања Крајишке вечери, да би сјећање на њихове коријене и родну груду живјело, а и да би нова покољења памтила и чувала обичаје својих предака.  Све ове године Крајишко вече се одржава веома успјешно, када се чује крајишка пјесма, а потече и која суза за родним крајем, који се носе у срцима, а даљина не може да га отргне. С љубављу чувају обиљежја која су успјели да понесу и са поносом излажу, да би приближили своју културу и насљеђе свим гостима Крајишке вечери, а који нису с тих подручја.

 Милица и Горан

Организација „Крајишко вече“ у Калгарију је основана 2003. године и има хуманитарни карактер. Успјешно функционише већ 13 година. У организацији ове вечери учествује 20-так породица поријеклом из Српских Крајина. Главни циљ ове вечери је да се очувају и не забораве своји коријени, култура и вјера, а у исто вријеме финансијски подрже хуманитарне акције, како у отаџбини, тако и у својој заједници.

 Фолклорна група Фрула

Од свог оснивања па до данас, Крајишко вече у Калгарију је до сада помогло да се уручи:

 • Новчана помоћ Дому за сирочад “Рада Врањеш” у Бања Луци, намијењена за набавку хране и одјеће у трајању од 6 мјесеци
 • Знатна новчана помоћ уручена је Болници за ратне војне инвалиде у Сланкамену, Републици Србији
 • Новчана помоћ упућена угроженим српским породицама на Косову и Метохији поријеклом из Крајине
 • Новчана помоћ уручена је ратној сирочади у Србији, поријеклом из Крајине
 • Новчана помоћ упућена организацији “Веритас” у Србији
 • Финансијска подршка и помоћ породицама тешко обољелих суграђана и дјеце у српској заједници у Калгарију
 • Новчана донација КУД-у “Фрула” у Калгарију за набавку народних ношњи
 • Једни од спонзора годишњег Српског фестивала у Калгарију
 • Подршка спортском друштву “Србија” у Калгарију
 • Донација и подршка промоцији српског филма на Европском филмском фестивалу у Калгарију
 • Новчана подршка организацији “Тесла Сосајети” у Калгарију, који раде на иницијативи именовања улице која води према српској цркви у Никола Тесла Роад и подизању споменика Николе Тесле на Универзитету у Калгарију
 • Тренутно траје иницијатива за финансијску подршку хуманитарној организацији “Срби за Србе”
 • С великим ентузијазмом, несебичном пожртвованошћу и изузетном организацијом Крајишници у Калгарију су успјели да у градјевински фонд нове православне цркве Св. Симеон Мироточиви у Канади уплате око 100,000 канадских долара.

Овај успјех би био немогућ без личних донација, без својих дугогодишњих спонзора и свих људи добре воље у заједници који несебично подржавају Крајишко вече и све њихове иницијативе.

 Домаћини вечери

Осим донирања у хуманитарне сврхе, Крајишници у Калгарију су активни у јачању своје заједнице. Шта је живот без сјећања, снова и наде, тако близу, а тако далеко.

 Крајишка обележја

С Крајином у срцу, с вјером у Бога и правду, Крајишници ће и убудуће с поносом и достојанством помагати јачању своје заједнице и подржавати хуманитарне акције. Крајишници неће дозволити да се забораве њихови коријени, а добра дјела и своје задужбине с поносом ће преносити покољењима које долазе!

Повезане вести

Коментари