„Кров нам прокишњава, имамо великих проблема са влагом, не знам како ћемо преживети зиму и лоше време.ˮ

Изоловано село Кололеч, које се налази у близини Косовске Каменице на Косову и Метохији, дели судбину већине села у Косовскопоморавском округу. Како нам кажу његови становници, највише им фали слобода, али и друге ствари које се пре свега односе на друштвени живот, више могућности за малобројну децу као и боље услове за рад, пошто се већина становника бави пољопривредом.

У таквим условима, посетили смо Александру (4), Милену (2) и Косту (1). Мале Стевановиће, заједно са младим родитељима Стеваном и Кристијаном, затекли смо у њиховом дворишту.


Деца се обично играју у дворишту, а нажалост у селу нема много деце њихових година. Највећу радост доживели су када им је тетка купила бицикле, што им је помогло да донекле забораве тешке услове у којима живе – говори нам на почетку отац Стеван.

У кући која је у веома лошем стању, живи неколико генерација Стевановића, укупно њих деветоро. Пошто су функционалне само две просторије, читав живот Стевановића одвија се у њима. На њихову жалост, услови су толико лоши да немају чак ни довољан број кревета.


Поред тога што живимо у оваквим условима, имамо великих проблема са влагом, кров нам прокишњава па сам веома забринута за здравље моје деце. Не знам како ћемо преживети зиму и лоше време – забринутим гласом објашњава нам мајка Кристијана са којим проблемима се суочава ова породица.

Ипак, ова породица није клонула духом. Годинама се Стевановићи боре да промене стање у коме се налазе, те су почели у дворишту да граде нову кућу, којом ће обезбедити нормалне услове за живот својој деци.


Кућу смо почели да градимо, али никако не успевамо да је завршимо, јер нам материјална ситуација не дозвољава. Ми бисмо све радове на кући сами организовали, једино што нам је неопходно је материјал – објашњава нам отац Стеван.

Породица Стевановић, једна је од десетине породица које планирамо да помогнемо током овогодишње Божине акције. Позивамо све донаторе да нам се, у складу са својим могућностима, прикључе како бисмо породици Стевановић обезбедили материјал за завршетак куће и како би Александра, Милена и Коста коначно могли да имају детињство какво заслужују!