Крупне очи малог Луке испуњене су болом за преминулим оцем и страхом за егзистенцију!

Далеко од очију света, старим путем покрај реке Пчиње, која тихим жубором пресеца време и простор, а манастир Светог Прохора Пчињског и Козјак планина на најбољи начин описују векове који су иза нас долазимо до села Пелинце у Северној Македонији.

На врху брда, у засеоку прилично удаљеном од осталих породица које живе у овом селу, угледали смо стару, земљану кућу која изгледа као да ће сваког тренутка да се уруши. На наше запрепашћење, шкрипа старих дрвених врата и силуета дечака која се појавила пред нама, потврдила нам је црне слутње да се налазимо испред дома породице Спасовски.

Самохрана мајка Христина, заједно са Луком (7) и Мариом (1) дочекује нас и уводи у кућу чија унутрашњост нимало не заостаје за оним што смо имали прилике да видимо споља. Рупе на плафону и зидовима, голи бетон прекривен старим теписима, дотрајало покућство, без купатила и основних услова за живот – реалност је у којој двоје малишана одраста.


Прошле године десила нам се велика трагедија када је супруг преминуо. Пошто нисмо могли сами, морала сам да се вратим код мајке и брата, па тренутно живимо у једној соби – рекла нам је мајка Христина.

Видно потресени тежином ситуације у којој се ова породица налази, покушавамо да дођемо до одговора о адекватној помоћи.


Највише бисмо волели да живимо ближе централном делу села. Да би се наш сан остварио, потребна је изградња нове куће у којој би деца имала све што им је потребно за нормално детињство – рекла нам је мајка Христина.

Хуманитарна организација Срби за Србе покреће велику акцију помоћи породици Спасовски! Oквирна вредност пројекта изградње куће износи 35.000 евра због чега нам је потребна помоћ свих донатора како бисмо још један велики пројекат на простору Северне Македоније успешно завршили!


Све начине за донирање можете наћи у нашој донатoрској платформи: www.srbizasrbe.org/donacije