Купатило за Ћосовиће из Прањана

Организациони тим спорстко- хуманитарног пројекта „Тројка из блока“ обишао је у петак 12. децембра породицу Ћосовић из села Прањани којима је од прикупљених новчаних средстава у Горњем Милановцу извршена санација купатила. Укупани трошкови помоћи Ћосовићима износио је 118.336 динара. Родитељи Радован (41) и Мира (35) нису запослени, па се ова породица издржава бавећи се пољопривредом и сточарством. Богатство ове породице огледа се у деци: Стефану (14), Јелени (12) и Срећку (6).

 Изглед купатила приликом прве посете породици Ћосовић

 Првим обиласком породице Ћосовић дочекало нас је седам чланова породице. Нажалост, број чланова није остао исти када смо отпочели и завршили санацију купатила, јер је деда Драгољуб преминуо у августу у својој 64. години. Четири године раније деда је постао инвалид, јер су му услед здравствених проблема ампутирали десну ногу.  Од тада није био способан, а његов једини извор новчаних средстава био је пољопривредна пензија од 10.000 динара.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Srbija/2014/milanovac/cosovic3.jpg

И поред тешких животних услова, највећа мука ове породице, а уједно и разлог зашто смо заједничким снагама одлучили да их помогнемо, је здравствени проблем најмлађег члана Срећка који је после месец и по дана живота морао на прву операцију срца. Крајем 2012. године, Срећко је морао и други пут на операцију и то у Немачку. Нажалост, ни то није било довољно, па је трећа операција (опет у Немачкој) успешно обављена 8. марта ове године. Обе операције у Немачкојплатио је републички фонд, што је знатно олакшало лечење малог Срећка. Поред тога он добија финансисјку помоћ у износуод 9.000 динара и то је све, што је поред дедине пензије, ова породица до недавно приходовала.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Srbija/2014/milanovac/cosovic5.jpg

Било који новчани издаци захтевају, према речима Радована, продају којег грла стоке, што јасно указује у каквим условима ова породица живи. И поред свега тога, деца у овој породици се васпитавају у традиционалном духу који, како се из разговора могло закључити, подразумева и њихово остајање на селу и бављење пољопривредом и сточарством.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Srbija/2014/milanovac/cosovic6.jpg

Најстарији међу децом, Стефан, учи Средњу техничку школу у Чачку. Јелена похађа Основну шклолу у Прањанима, до које пешачи свакога дана око 10 километара.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Srbija/2014/milanovac/cosovic4.jpgСрећко је био први који нас је дочекао на капији дворишта Ћосовића. То је један живахан и посве весео дечак, који је све време нашег разговора са осталим укућанима искористио да покаже своје умеће у цртању, а није изостала ни партија фудбала коју смо одиграли, јер је то била Срећкова жеља и поред његовог видног умарања приликом трчања.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Srbija/2014/milanovac/cosovic5.jpgИако је ова породица већ имала купатило, затекли смо га у веома лошем стању, што се види и из приложених фотографија. Стога, захваљујући великом броју наших спонзора, донатора и мајстора који су углавном бесплатно изводили своје радове, извршили смо санацију купатила и снадбели Ћосовиће са основним, свакодневним потребштинама.https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Srbija/2014/milanovac/namirnice-cosovici.jpg

Горњомилановчани су, поред новчаних донација, своју хуманост исказали донирајући одећу и школски прибор овој породици, а захвалност Ћосовића није изостала. Поред видног задовољства због помоћи и осмеха на лицу којима смо испраћени, најмлађи међу Ћосовићима, Срећко уручио нам је захвалницу коју је сам припремио захваљујућу се тако нашој организацији, а уједно и свима који су били део овог великог хуманитарног пројекта.

https://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Srbija/2014/milanovac/cosovic1.jpghttps://www.srbizasrbe.org/wp-content/themes/szs-theme/images/Srbija/2014/milanovac/zahvalnica.jpg

Надамо се да је ова наша мала, заједничка помоћ бар мало олакшала тешке животне услове овој породици уз искрене жеље да Срећко има нормалан развој и да више нема здравствених проблема.

Рачуни и потврде финансиране помоћи