Купљена кућа за породицу Пециреп

У склопу великог друштвеног пројекта који је покренула госпођа Марија Милада из Минхена за помоћ самохраној мајици Зорици Пециреп која је до скоро живела у напуштеној бошњачкој бараци-рушевини у центру Вишеграда са четворо деце, Миодраг (17), Виолета (16), Владимир (14) и Николина (11), чланови Хуманитарне организације Срби за Србе из Канаде прикључили су се акцији помоћи и обезбедили преко $8.500 за куповину куће чија је укупна вредност износила 17.000 КМ и пресељење ове породице из објекта без воде, струје и основних услова за живот.

Породица Шушко је уступила бараку Зорици Пециреп на коришћење и није их до сада условљавала плаћањем кирије. Одлуком градских власти барака је због своје дотрајалости предвиђена за рушење. Са друге стране радници комуналног предузећа у Вишеграду заврнули су вентиле за воду пре више од три године због немогућности да породица плати нагомилане рачуне, тако да је ова самохрана мајка била приморана да воду свакодневно доноси са јавне чесме у граду.

Тежак живот у бараци са којом су морали да се свакодневно изборе „Моја помоћ износи 125 марака и ништа друго не примам. Некако успијемо да преживљавамо. Најстрији син Владимир сакупља бакар и жељезо и то нас спаси кад немамо ништа да једемо. Кажу ми комшије да идем у општину али кога јадна да мољакам. Једном сам ишла али све неки састанци. Понекад одем да очистим некоме стан и за то добијем 20 марака али сад је врећа брашна скупља од тога“, прича мајка Зорица. Центар за социјални рад је прошле зиме обезбедио два метра дрва за огрев, а пошто ти није било довољно за шест месеци зиме, Зорица је била приморана да сакупља грање по околним местима, уз помоћ неколико најближих комшија.

Након позива у медијима да се породици Пециреп обезбеди макар најосновнија хуманитарна помоћ, госпођа Марија Милада из Минхена, пореклом из Рогатице, долази у посету породици и почиње са прикупљањем донација за куповину куће у околини Вишеграда која ће задовољити основне потребе за живот деце. Уз обећање градских и општинских власти да ће и они дати свој допринос у акцији уколико се прикупе неопходна средства за пресељење породице, чланови Хуманитарне организације Срби за Србе и Српска Мрежа из Канаде изразили су жељу и спремност да прикупе преостала неопходна средства и да на тај начин реше најважније стамбено питање ове породице.СЗС и Српска Мрежа у Канади су прикупили неопходна средства за кућу Након неколико успешно одржаних добротворних акција у Канади, средства за куповину куће у вредности од $8.500 су брзо обезбеђена и прослеђена на рачун организације Срби за Србе у Републици Српској одакле је извршено плаћање на рачун продавца куће. Преостала средства су обезбедили српска културно-уметничка друштва у Немачкој као и велики број појединачних донатора из Немачке и других земаља.  Породица Пециреп са госпођом Маријом Миладом у свом новом дому   

Укупна цена двоспратне куће на ободу Вишеграда износи 17.000 марака (око 8.500 евра) која је исплаћена крајем августа. Након тога, уследили су обавезни послови везани око преноса власништва на мајку Зорицу. Током септембра по налогу општине вршили су неопходне радове у кући како би све било спремно за усељење и нови почетак ове измучене и напаћене породице. Продавац куће је дао и свој скромни допринос тиме што је препустио комплетан намештај који се налазио у кући, кухињу, смедеревац и телевизор, уз 7 метара дрва за зиму.       

На жалост, проблеми ове породице се не завршавају са новом кућом. Мајка као и најстарији син су болесни и због тога нису у могућности да нађу стално запослење. Општина Вишеград је изашла у сусрет па ће породица добијати социјалну помоћ у висини од 300 марака што ће свакако бити довољно да се подмире најосновније потребе.   Позивамо све пријатеље и донаторе наше организације широм света да помогну даљи рад наше организације како би смо заједничким снагама наставили да чинимо добра дела за помоћ српском народу, породицама а пре свега угроженој деци.