На подручју Крајине у великој Васкршњој акцији помогнуто 15 породица

Суочени са истим проблемима као и током реализације претходне велике Божићне акције, нисмо одустали, већ смо иако физички удаљени успели да успешно спроведемо традиционалну Васкршњу акцију помоћи породицама на подручју Крајине и тако покажемо да затворене границе, нису затвориле и наша срца, а још мање успеле да онемогуће доставу помоћи нашим породицама у крајевима од источне Славоније до Далмације. Помогнуто је уз помоћ наших неуморних сарадника петнаест породица, а вредност целокупне акције износила је 30.670 евра.

Као и увек, некако је тежиште акције било опет у реону Далмације, где је помоћ добило пет породица.Највећу помоћ добила је мала породична задруга Ђујића у Книну. Отац и мајка, илити деда и баба Милан и Радмила живе у домаћинству са својим синовима Предрагом и Савом, њиховим супругама Александром и Радмилом и са четворо унучића – Стефаном (6), Емом (5), Филипом (3) и Аном (1). За њих је обезбеђена PVC столарија са заштитним гриљама због јаких ветрова у вредности од 3.700 евра.

Такође у Книну, помоћ добија и породица Јовановић коју чине родитељи Ђулио и Маја и троје деце Дора (15), Иларија (11) и Нола (4). Обезбеђен је цреп и дрвене греде за санацију крова, а вредност помоћи износи 2.000 евра.

Трећа помогнута породица били су Матијевићи из Колашца. Вредни родитељи Јовица и Јована искористиће добијену помоћ у виду грађевинског материјала за изградњу просторије за држање и продају меда. Надамо се да ће и дечица Дуња (3), Љубица (1) и беба Рајко (непуних месец дана) врло брзо осетити благодати добијене помоћи у вредности од 2.500 евра.

Још једна помоћ која за циљ има отварање пољопривредног газдинства стигла је до четврте помогнуте породице са подручја Далмације. Овог пута Перићима из Оћестова, младом брачном пару Зорану и Зорани и беби Јовану (1) обезбеђен је грађевински материјал за изградњу штале. Вредност набављене робе износи 2.200 евра. Вредни домаћин је успео врло брзо и да постави на шталу добијени лим и греде, па очекујемо лепе вести када ово газдинство и званично буде регистровано.

Пета помогнута породица били су Добријевић Перица и Катарина, са дечицом Јеленом (4) и синовима Драганом (3) и Николом (1) из Отона. Њихове жеље су такође ишле у смеру развоја пољопривредних капацитета, тако да је заједнички договор постигнут. Купљен је половни трактор у вредности од 2.700 евра.

Помоћ даље стиже и до осталих крајева Крајине. На подручју Коренице, помажемо породицу Калембер коју чине родитељи Зоран и Марина и ћерке Николина (11) и Јована (4). Породица је изразила жељу да опреми свој дом најосновнијим и најнеопходнијим покућством, па је тако за њих испоручена комплетна кухиња са шпоретом и машином за судове, као и дечија соба са креветом на спрат, орманом, радним столом и столицом. Вредност испоручених елемената износила је 2.700 евра

Одавно није било овако активно на подручју Кордуна. Четири породице су помогнуте овај пут.За породицу Млађен, родитеље Маринка и Николину и децу Марију (8) и Дарија (7), који живе у Буковици Утињској, обезбедили смо сходно њиховим жељама веш машину, фрижидер и мали мотокултиватор. На ову породицу утрошено је 1.000 евра.

Изузетно тешке животне околности у којима живи породица самохране мајке Руже Маслек из места Сјеничак, натерала нас је да изађемо у сусрет готово свим захтевима које је ова борбена мајка имала. Борећи се са тешком свакодневицом Ружа одгаја своја три сина Александра (19), Андрију (18) и Владимира (17). У покушају да им барем мало олакшамо, обезбедили смо им два кревета, два ормана, кухињу, пећ на дрва, бојлер, сто и четири столице. Вредност помоћи износила је 2.500 евра.

Трећа породица која је помогнута из ових крајева била је породица Поштић из околине Карловца, коју чине родитељи Михаило и Мирјана, са синовима Петром (4) и Стефаном (3). За потребе уређења неуређених просторија у својој породичној кући, обезбеђене су плочице, ламинат, материјал за малтерисање и изолацију. Свеукупна вредност помоћи износила је 1.070 евра.

На крају помоћ испоручујемо и за вредну породицу Трбојевић из Војишнице. Родитељи Ђорђе и Мирјана имају синове Дениса (11) и Дарка (3). Помоћ се огледала у набавци најнеопходнијег алата за извођење керамичарских радова, с обзиром да је то ужа специјалност оца Ђорђа. У вредности од 2.000 евра набављено је све што је било договорено са овом породицом.

Задржавамо се још увек на западнијим деловима Крајине, тачније на Банији, где помоћ обезбеђујемо за породице Петровић из Драготине и Еркаловић из Великог Градца.Нажалост, не баш сјајне вести затекле су нас од момента договора око потребне помоћи, до саме реализације код породице Петровић. Оца Бранка напустила је његова супруга Аленка и са собом повела најмлађег сина Божидара (2). Са својим оцем остали су синови Небојша (12) и Зоран (9). Свакако, ми смо своје обећање испунили и обезбедили грађевински материјал за потребе проширења њиховог стамбеног простора, а вредност добијене помоћи је 1.000 евра.

Породицу Еркаловић чине родитељи Драган и Бранислава и троје деце Сања (8), Марија (6) и Данијел (5). Они су се определили за помоћ у виду беле технике, па им је иста и стигла у најкраћем року и то: веш машина, замрзивач и комбиновани шпорет, у вредности од 1.000 евра.

Прелазимо на источне пределе Крајине, где смо на подручју западног Срема помоћ обезбедили за две породице и у области источне Славоније за једну породицу.Прво смо у Острову обезбедили тражену помоћ за Крунић Љубомира и Аницу, који имају троје деце: Александра (11), Николу (9) и Стефана (3). Отац Љубомир изразио је жељу да оспособи и догради гаражу у којој би направио мали ауто-сервис. Поред материјала за гаражу, обезбеђено је нешто материјала и за реновирање купатила, као и нови бојлер. Вредност испоручене помоћи износи 1.700 евра.

У суседном Чаковцу, значајно је помогнута породица Живковић, коју чине родитељи Горан и Данијела и њихово четворо деце: Стефани (15), Тијана (12), Анђела (8) и најмлађи Обрад (4). За време трајања целокупне наше акције, успели смо да обезбедимо потребни материјал за санацију крова, а мајстори су стигли и да заврше потребне радове. За купљени материјал и мајсторске радове издвојено је 3.500 евра.

Последња помогнута породица у Васкршњој акцији била је породица Перајлић из Трпиње. Родитељима Милошу и Софији, највећа брига била је такође око проблема са кровом. За њих смо у вредности од 1.400 евра испоручили лимове и салонит плоче и донекле успели да решимо барем ту врсту проблема. Милош и Софија имају иначе троје деце. Две кћерке су већ удате, док са њима у дому живи син Страхиња (12).

Заиста смо поносни, а пре свега захвални нашим првенствено ћемо рећи неустрашивим сарадницима, без којих не би могли ни да помислимо да започнемо неку делатност на пољу помоћи породицама са подручја Крајине, поготово не у условима какви владају месецима у овом крају Европе. Поред свих недаћа, али и реалних опасности проузрокованих пандемијом корона вируса, сви они и даље имају снаге и жеље да изађу у сусрет онима којима је помоћ заиста неопходна и да се несебично дају, ризикујући сопствено здравље. Да наговестимо и да су лепе и велике акције пред нама до краја године на подручју Крајине, тако да ћемо сигурно наставити истим интезитетом да спроводимо активности без обзира на околности.Велике речи захвалности иду као и увек на адресе свештенства Епархија далматинске, горњо-карловачке и осечкопољске и барањске, као и на адресу пријатеља организације.

Рачуни и потврде финансиране помоћи