25. новембра 2011.

Најплеменитији подвиг године

Најплеменитији подвиг године
Хуманитарна организација Срби за Србе: Помоћ за 220 породица

Најплеменитији подвиг године - Дограђују куће, поклањају стоку, пољопривредне машине, белу технику... ДОГРАЂИВАЛИ су куће, куповали тракторе, мотокултиваторе и стоку. Поклањали белу технику и уређивали купатила. Хуманитарна организација „Срби за Србе“ од 2006. године сакупила је више од 160.000 евра и тај новац искористила да олакша живот за 220 сиромашних вишечланих породица.Идеја за оснивање ове организације родила се 2005. године када се неколико хуманих људи из дијаспоре и из Србије срело на Интернет форуму. Следеће године и званично су формирали удружење „Срби за Србе“.

Оснивачи су се у међувремену повукли и наставили да подржавају организацију као донатори, а млађа „гарда“ преузела је ствари у своје руке. Језгро чини двадесетак сталних активиста, али се укупан број често мења, јер сви имају друге послове и обавезе. У удружењу нико није запослен и сви раде волонтерски. Сваког месеца добију стотинак донација у износима од 5 до 100 евра.- Жеља нам је да помогнемо сиромашним српским породицама које имају пуно деце - објашњава Пеђа Маринковић, потпредседник ове организације.

- Обилазимо и помажемо наше људе на читавом Балкану и у свим крајевима наше земље - у Крајини, Рашкој области, на Косову, посебно у енклавама на југу, у Војводини... Обично им носимо белу технику и друге ствари које су им неопходне, али и стоку и пољопривредне машине како би сами могли да се издржавају и живе од свог рада. Поклонили смо двадесетак крава и један трактор, а сада сакупљамо новац за мотокултиватор.

Једна од породица којима су „Срби за Србе“ помогли су Николићи из Бојника. Николићи имају дванаесторо деце и живе од пољопривреде и свега 11.000 динара социјалне помоћи. Доскора су живели у тако малој кући да је њих шесторо спавало у неколико квадрата, а остали у кухињи или код рођака који живе у близини. Дозидани део сада велике куће ускоро би требало да добије кров.Организација је недавно основала огранке у Швајцарској и Америци. То ће омогућити донаторима из тих земаља умањење пореза, па се чланови удружења надају да ће убудуће успевати да сакупе још више новца.

ДОНАЦИЈЕ

СВЕ донације, трошкови и начин на који се распоређује новац организација „Срби за Србе“ објављује на свом сајту. Тамо се може видети листа свих породица којима су помогли и колико су новца потрошили на сваки од пројеката.

ДИЈАСПОРА

НАЈВЕЋИ део прилога, око осамдесет процената, „Срби за Србе“ добијају из дијаспоре. Предњачи Америка, а затим Швајцарска и Аустрија. Донације се углавном сакупљају преко интернет сајтова за плаћање попут „Пеј пела“. Организују се и хуманитарне журке и други догађаји на којима се прикупљају прилози.

Преузето са сајта: www.novosti.rs

Повезане вести

Коментари