Највеће српско село у општини Тутин, после више векова добило воду! (видео)

Добрим поводом се окуписмо у добром месту Добрињи, малом српском селу у општини Тутин. А повод и више него конкретан. Након молбе која је стигла прошле године на нашу адресу, од стране месног одбора села Добриње, да финансирамо израду прве и главне фазе водовода, чиме би ово село по први пут у својој историји добило воду, прихватили смо позив и кренули у реализацију пројекта.Било је потребно скоро десет месеци, како би се пројекат завршио. Прва, а уједно и главна фаза, обухватала је израду каптаже, копање, спровођење 3 км цевовода до главног базена у селу и израду истог. Након тога разведени су прикључци за воду до свих 28 активних домаћинстава у селу, што су сами мештани одрадили. Цео тај крај генерално оскудева што се тиче воде, тако да су сви претходно наведени кораци у пројекту једноставно били неопходни, како би вода дошла до сваког домаћинства.

Како би циљ био испуњен, уложили смо 3.647.260 динара. Дуго ишчекивана вода, постала је коначно доступна свима! Да ли је потребно помињати и наглашавати значај воде за човека, како за људе у граду, тако и за оне у селу? Наравно да не.

То задовољство и срећу због свега што је урађено, најбоље су осетили и показали мештани. Уприличена је пригодна свечаност од стране домаћина села, током које су нам се и срдачно захвалили због свега учињеног.

Хвала вам од срца, јер је село по први пут у својој вишевековној историји добило воду, као и ова основна школа испред које се налазимо. Ово ће бити на добробит свих мештана села – део је текста захвалнице који је прочитан пред присутнима испред сеоске основне школе.

Велика већина нас и не зна шта то значи немати воду у кући. Свакодневно узимамо све више ствари здраво за готово, док неким људима живот протекне, а да не дочекају те такорећи за нас мале и подразумевајуће ствари.

Ми смо имали прилику да посведочимо како изгледа радост више десетина људи, када добију нешто на шта су чекали деценијама. За нас је ово велики успех, с обзиром да смо завршили један атипичан и доста сложен пројекат, а који ће толико тога доброг донети овим напаћеним људима. Са друге стране, добили смо и лекцију како да ценимо и оне најмање ствари које имамо и које су нам свакодневно доступне.

Рачуни и потврде финансиране помоћи