Највећи пројекат у Козарској Дубици до сада – кућа за породицу Радић (видео)

Прошло је од почетка акције, тачније од наше прве посјете, помоћи породици Радић скоро двије године и на крају можемо да будемо и више него задовољни оствареним – породицу смо уселили у нову кућу и надамо се да је стара кућа која пропада, пуна влаге, мишева, па чак и стршљенова сада прошлост и да је стари живот пун страха иза њих.Породицу Радић чине отац Зоран (40) и мајка Драгана (37) и њихово четворо дивне дјеце: Кристина (16), Зорица (14), Катарина (11) и Стефан (2). Породица је живјела у мјесту Међеђа које се налази неколико километара удаљено од Козарске Дубице у малом кућерку, који је већ дотрајао и који, како смо процијенили, није било могуће реновирати нити адаптирати за боље услове.

Због тога смо покренули велику акцију прикупљања средстава у Козарској Дубици и од тог прољећа 2019. године кренули су да се нижу хуманитарни догађаји за помоћ породици, такође, кренули смо са покушајима да нађемо право рјешење и породици обезбједимо нормалне услове за живот. Како је постојећа кућа била неупотребљива, као и земљиште на којем се налази, једино могуће рјешење било је да породици купимо нову кућу или да купимо одговарајући плац на којем бисмо изградили кућу.

Тако смо у љето 2020. године пронашли и купили адекватну кућу у самој Козарској Дубици, но да би кућа била пристојна за живот и по нашим стандардима које смо поставили, било је потребно реновирати. Одлучили смо се за комплетно реновирање спрата куће при чему су наново урађени подови и зидови, замијењена унутрашња и вањска столарија и реновирано купатило. Додатно, на кућу смо поставили изолацију и поставили нову фасаду, те израдили стазу око куће, чиме је кућа на све начине заштићена од евентуалне влаге и пропадања. Такође, кућа је опремљена новим намјештајем (три ормара, четири кревета, два радна стола, две столице, сто и шест столица, пет комплета постељине), кухињом, усисивачем, камином и бијелом техником (веш машина, фрижидер, замрзивач), а вриједност укупне акције износила је 80.992,69 КМ. Морамо споменути и то да смо средили и опремили само спрат куће, док смо приземље куће, иако је условно за живот, оставили породици да може да реновира када потребе за животним простором постану веће.

Купатило током прве посете

На самом крају можемо да искажемо ријечи захвалности свима који су узели учешће у овој акцији. Посебна захвалност иде нашој екипи волонтера из Козарске Дубице, те великом броју становника, јавних институција и привредника који су помогли да ова акција буде реализована. Такође, посебну захвалност морамо упутити запосленим радницама у Центру за социјални рад из Козарске Дубице преко којих смо дошли до породице и које су нам несебично помагале током трајања читаве акције и које су примјер одговорности, посвећености и преданости и професионалности у послу који обављају. Захвалност дугујемо и Србима у Кини који су овај пројекат подржали донацијом од 2.600 евра.

Све срећне породице личе једна на другу, свака несрећна породица, несрећна је на свој начин.”, реченица којом Лав Толстој отвара роман Ана Карењина и којом смо ми отворили наш извјештај о посјети породици надамо се да неће више да важи за породицу Радић и да ће убудуће почети да пишу нека љепша и срећнија поглавља свог живота.

Радићи испријед старе и нове куће

Акције у Козарској Дубици не стају и сасвим сигурно неће да их мањка. У плану за 2021. годину је помоћ породици Кавеџија којој намјеравамо да обезбиједимо трактор те помоћ породицама које су погођене разорним земљотресом са краја прошле године и који није мимоишао ни ово поткозарско мјесто.

Оно што свакако мањка су хуманитарни догађаји којих је било прегршт свих ових година и које смо морали да одгодимо до побољшања епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона (COVID-19). Због тога позваћемо све да узму телефоне у руке и позивом на број: 17763 донирају двије конвертибилне марке како би акција, као што је била акција помоћи породици Радић, било што више.

 

Рачуни и потврде финансиране помоћи