Напокон разлог за радост – нови дом за Филимоновиће из Грабовца (видео)

Након тешког периода који су Филимоновићи као жртве породичног насиља прошли, дошао је напокон и један светли тренутак који ће ова самохрана мајка и троје деце памтити читав живот. Хуманитарна организација Срби за Србе је преуредила шталу у њиховом дворишту у селу Грабовац код Обреновца у стамбени објекат, па Ивана, Александар (11), Марина (10) и Ђорђе (9) сада имају свој нови дом. Укупна вредност искоришћеног грађевинског материјала, изведених радова и обезбеђеног покућства је 2.555.034 динара.

Присетимо се да су Филимоновићи дуго трпели насиље у породици, које није могло а да не остави последице на њих. Мајка Ивана отежано говори и нерадо се сећа тог периода јер онда изнова проживљава те ситуације, док син Александар има астму. На усељењу, наравно, није било приче о томе, али јесте о осмесима који се просто нису скидали са њихових лица. При самом доласку деца су нас почастила једном новом захвалницом.

Кућа која је била у веома лошем стању, у којој су Филимоновићи некада живели.

Породица Филимоновић живела је до скоро у старој оронулој кући у коју није вредело улагати. Нису имали купатило, па су се купали у кориту и користили су пољски тоалет. Живе од дечијег додатка (11.000 динара), помоћи цркве и добрих људи, као и Иванине три сестре. Ипак, њена жеља је да се запосли како би могли живети од сопственог рада. Сада се поред бриге о деци занима и обрађивањем мање баште иза нове куће.

У дворишту се налазила штала која је била новије градње, па је одлучено да се она преуреди у стамбени објекат. Урађен је кров, спољна изолација (преостало је да се нанесе слој фасаде), озидана је септичка јама и избетонирана, постављена је столарија, олуци, лимови, унутра су сређене собе, купатило, кухиња, подови, зидови, набављен је трпезаријски сто, кревет, комбиновани фрижидер, веш машина, електрични шпорет и шпорет на дрва.

Оно што посебно радује је и број људи који се укључио у помоћ овој породици како кроз нашу организацију, тако и на друге начине. Најпре морамо истаћи столара Милета који је заједно с нама био у посети, а који је и раније посећивао Филимоновиће и доносио им помоћ. Уосталом, он је један од људи који су нам ову породицу предлагали за помоћ. Ту је и форум Поуке чији су уредници и читаоци такође помагали овој породици, али и организовали крштење за децу у оближњем манастиру.

Што се донатора наше организације тиче, с радошћу истичемо општину Обреновац која већ трећу годину заредом издваја средства за акције наше организације и све хумане Обреновчане и спонзоре који су подржали овогодишњу и више него успешну Тројку из блока у том граду, а затим и хумане студенте Факултета организационих наука у Београду и Унију студената ФОН-а јер су решили да средства са њиховог четвртог Хуманитарног спортског турнира усмере баш на ову породицу. Захваљујемо се и анонимном донатору који је уплатио за њих 300.000 динара и свим другим донаторима који су омогућили да и за Филимоновиће дођу бољи дани.

Акција ових размера, наравно, не би било да није подршке све већег броја редовних месечних донатора на чија средства сви догађаји и наменске донације представљају само „надградњуˮ. Зато и можемо с поносом истаћи да су Филимоновићи једна од преко 200 породица које помажемо у овој години. Позивамо и све вас који читате ово да постанете део велике светске породице зване Хуманитарна организација Срби за Србе!

Позивамо и све добре људе да посете породицу Филимоновић како би „окрепилиˮ душу у дружењу с овом дивном мајком и сјајном децом, а и значило би ако неко може још да им помогне с обзиром да има још неких ситнијих ствари на кући које се могу урадити, а које наша организација није могла спровести с обзиром да превелику листу чекања и других породица за помоћ.

Рачуни и потврде финансиране помоћи