Насмејана Николина – успешна мисија!

Цвет који сија у насељу туге и боле – Николина (3) из Алексиначког Рудника. Био је ово наслов апела који је објавила Хуманитарна организација Срби за Србе и који је покренуо људе из целог света да учине нешто на корист своје душе и породице Ристић. Епилог је сређена кућа, срећна породица и Николинин осмех!

Ристићи током наше прве посете

На вратима куће дочекали су нас видно расположени родитељи Марија и Слађан и синови Михајло (5), Виктор (8), Немања (14) и Небојша (17). Међутим, нигде није било мале Николине. Затекли смо је, затим, како спава у свом новом кревету. Пробудили смо је и замолили за неколико фотографија, да би нам убрзо тихим гласићем рекла:


Ајде људи, сликајте више. Спава ми се!

Забринут поглед Николине и мајке Марије током прве посете

Након свеопштег смеха, наставили смо разговор са родитељима. Присетимо се, Ристићи живе у Алексиначком Руднику у којем се 1989. године догодила стравична трагедија када је у пожару живот изгубило 90 рудара. Са рударима умро је и рудник, а остало је запуштено насеље без перспективе.

Породица Ристић има и своју личну трагедију. Слађанов син из првог брака је мистериозно нестао пре осам година, а након два месеца агоније нађен је мртав у реци. Пар година касније Марија, тада самохрана мајка троје деце, дошла је код Слађана и отпочели су свој заједнички живот који су крунисали са двоје заједничке деце.

Више о њима се може наћи у извештају из наше прве посете. Сада им је урађена изолација на њиховом делу куће, постављени су олуци и лимови, окречене све просторије и обезбеђени су нова кухиња са судопером, електрични шпорет, веш машина и четири кревета са душецима. Укупна вредност помоћи је 343.458 динара.


Сада више нема влаге у кући, хвала вам добри људи!

Николина некад и сад

Ово нам је усхићеним гласом рекла мајка Марија, а признала је и да су дечаци помало љубоморни јер више пажње посвећује њиховој сестри. Растали смо се уз осмехе, срећни што ће мала Николина од сада моћи да се игра са својим батама у много лепшим условима. Испратила нас је овим речима:


Сада када сте ме скроз разбудили, идете!

Породица Ристић је једна од преко 200 планираних породица за помоћ у току ове године. Ових месеци се боримо да нам корона вирус не поремети планове, па вас позивамо да донирате у складу са могућностима како бисмо све породице успешно помогли!

Рачуни и потврде финансиране помоћи