Ниџа (2) добио свој кревет, Марку (7) дошли другари – породица Цветковић у новој кући! (видео)

Имао сам вере у вас! После мање од два месеца Срби за Србе су нам завршили кућу. Све је одрађено веома професионално” – радосно је истакао Ивица Цветковић, чија животна прича и реченица „цео живот сам био сиротиња” никога нису оставили равнодушним.


Дуго су се Ивица и супруга Марија мучили да реше стамбено питање. Сакупљали су материјале на отпадима и, користећи све оно што другима није требало, градили кућу део по део. Шареним плочицама и својом креативношћу унели су бар мало боје у живот својих синова Милоша (8), Марка (7), Јована (5) и Николе (2).

Имала је наша кућица душу, али нису оно били услове за одрастање деце. Све је било склепано. Сада много лепо изгледа. Пресрећни смо јер ја, колико год се мучио, не бих цео живот могао ово овако да одрадим” – додао је вредни Ивица.

Деца су, мало је рећи, пресрећна. Мали Ниџа је до сада спавао у распаднутом кревецу за који су приковали палету како не би испао, а сада има свој кревет. Користили су стари таблет који им је отац нашао у смећу и поправио, а сада имају нови лаптоп. Нису имали где да уче, а сада свако има свој кутак.

Хвала што сте нам одрадили кућу. Сад нам је много лепше, једва чекам да ми дођу другари!” – рекао је мали Марко који нам се у првој посети пожалио да воли да му другари дођу, али да не долазе.

И можда је то управо најлепши моменат ове акције. Неколико дана након наше завршне посете и усељења, Цветковићи су нам послали фотографију са другарима који су им дошли у великом броју!

Хуманитарна организација Срби за Србе уложила је у овај пројекат 4.307.353 динара. У потпуности су одрађене просторије у приземљу куће, купатило, кухиња, реконструкција крова, изолација, олуци, стаза око куће, оџак, електро и водоводне инсталације, систем етажног грејања. На спрату је урађена једна дечија соба, а остатак ће породица временом сређивати. Поред завршетка и адаптације куће, обезбеђено је и покућство (угаона гарнитура, два кревета на спрат са душецима, трпезаријски сто са шест столица, три ормара, два радна стола са две столице, фрижидер, веш машина и електрични шпорет), а столарију је донирала фирма Alu tim 012.

Много је људи који су се својим донацијама уградили у ову прелепу кућу и тиме омогућили нови почетак за Цветковиће, па нећемо никога понаособ издвајати. Многи су помогли и директно породици робним и новчаним донацијама.

Подсећамо да Цветковићи живе у селу Трновче код Велике Плане, а више о њима може се сазнати у извештају из прве посете. Осим деце, брину и о деди Љубиши који је, поред психичких проблема, остао без ноге и баби Љиљани која након четири операције стомака, рака грла и вађења гласних жица не може више да говори. И Ивица у последње време има здравствене проблеме, али то га не спречава да ради у приватном комуналном предузећу, да надничи и да се храбро бори за своју породицу.

Сада ћу моћи мирније да спавам, немам више никакве издатке за кућу. Имамо где да организујемо славу и рођендане. Супруга је најзадовољнија купатилом, можемо на миру да се туширамо. Раније смо се бојали да се не деси нешто због лоше урађених инсталација” – рекао је на крају Ивица.

Породица Цветковић једна је од више од 200 породица за које смо покренули акције помоћи у овој години. Позивамо све добрe људе широм света да наставе с пружањем конкретне подршке!

Неколико фотографија на којима се могу видети услови у којима су Цветковићи живели раније:

Рачуни и потврде финансиране помоћи